Człuchów

Afstande i km

Tuchola
39 km sø,
Złotów
47 km sv, 91 km sø, 66 km n, 14 km nø, 135 km nø, 112 km nø, 68 km sø, 105 km nv, 142 km ø, 32 km sø, 52 km nv

Indbyggertal

14.625 (2005)

Beliggenhed og historie

Człuchów ligger på en landtange mellem to søer, 135 km sydvest for Gdańsk, og er et attraktivt turistcenter.
To hovedveje krydser hinanden ved byen: nr. 25 (Koszalin – Bydgoszcz) og nr. 22 (der via Kostrzyn og Elbląg forbinder Berlin og Kaliningrad).Byen og de nærliggende søer er en del af sølandskabet Pojezierze Krajeńskie.
I fortiden var stedet en vigtig slavisk bebyggelse, der er nævnt i kilder fra det 12.årh. I 1312 blev byen købt af korsridderne, som byggede en borg her. Købstadrettigheder fik byen i 1348. Fra 1466 hørte Człuchów under Polen. I 1772 blev byen – i forbindelse med Polens deling – indtaget af den preussiske hær. I februar 1945 blev Człuchów erobret af sovjetiske hærstyrker, og efter krigen var byen igen polsk.

Turistattraktioner

Korsridderborgen .
Af borgen er det gotiske tårn stadig bevaret; det hæver sig på sin bakke højt over byen. Selve tårnet er 46 m højt, og fra dets top er der en panoramisk udsigt over omegnen.
Denne korsridderborg, bygget i midten af det 14.årh., blev i sin storhedstid sammenlignet med borgen i Malbork. I begyndelsen var borgen den eneste murede bygning på stedet. Ved borgens fod opstod efterhånden en mindre bebyggelse, befolket af kaszubere og tyske indvandrere, grundlaget for den nuværende by. Borgen var sæde for områdets komtur (kommandør eller provinsguvernør; ordensstaten opdeltes territorialt i komturier) og bestod af hovedborgen (den øvre borg) og tre befæstede forborge, adskilt af voldgrave. Hvert enkelt afsnit af borgen var omgivet af en mur; derudover var helheden omgivet af en ekstra mur. Der fandtes 11 porte og 9 fæstningstårne. Hovedtårnet var bl.a. tænkt som et sidste tilflugtssted i tilfælde af borgens erobring. Borgen i Człuchów var omgivet af voldgrave, men i 1782 sænkedes vandstanden i søen med 4 meter og voldgravene tørrede ud. Af den oprindelige borg er der i dag kun bevaret det høje tårn og dele af den øvre borg. Hvor den nordlige fløj havde stået, opførtes i 1826-1828 en evangelisk kirke. I borggården finder forskellige arrangementer og offentlige forestillinger sted.

Sankt Jakobs Kirke.
Kirken er i barokstil fra midten af det 17.årh. med et rigt inventar. Tårnet er tilføjet et århundrede senere og iøvrigt siden ombygget.

Der er adskillige feriecentre og andre turistfaciliteter i byen.

Omegnen

Flere landsbyer af turistmæssig interesse ligger ved søerne i oplandet, således Przechlewo (17 km mod nordvest).
Iøvrigt er omegnen et godt mål for cykelturisme og for lystfiskere.


Udsigt fra borgtårnet

Indkvartering

Booking.com
Człuchów . (Byens officielle side)

Spisesteder:

Człuchów . (Byens officielle side)

Andre internetsider og kilder

Człuchów . (Byens officielle side)
Powiat Człuchowski zaprasza (Człuchów distrikt)
Korsridderborge og bispeborge i det nordlige Polen

Kort
Człuchów
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software