Augustów


Augustów-kanalen. Slusen i Augustów. – Photo by: Platanacero, Augustów, kanał Augustowski, śluza Augustów, marked as public domain, more details on Wikimedia Commons

Afstande i km

Orzysz
76 km v, 87 km s, 46 km v, 43 km sv, 106 km sv, 46 km nv, 200 km v, 100 km sv, 31 km n

Indbyggertal

30.000 (2005)

Beliggenhed og historie

Augustów, der ligger i Polens nordøstlige hjørne, i regionen Podlasie, er på tre sider omgivet af et meget stort skovområde, Augustów-urskoven, samt søerne Necko, Białe og Sajno. Byen er således malerisk beliggende og tilmed en af de største byer i regionen.
Augustów-urskoven udgør miljømæssigt en stor rigdom for regionen, idet den skaber et specifikt mikroklima. I skoven dominerer nåletræer, der renser luften og beriger den med bl.a. ilt. Den første optegnelse om Augustów stammer fra 1496, men grundlagt blev byen dog først i 1555. Byen lå mellem et landbrugsområde og et skovområde og opstod som følge af handelen mellem de to økonomiske regioner. Augustów fik tildelt magdeburgske købstadrettigheder i 1557, udstedt i Wilno af kong Zygmunt August. Byen blev opkaldt efter kongen og fik også et kongeligt byvåben, hvorpå ses monogrammet S.A. (Sigismundus Augustus) samt PR, dvs. Polens konge.
I 1656 blev byen ødelagt af tatarerne og i 2.halvdel af det 17.årh. hjemsøgtes Augustów flere gange af epidemier. Efter ødelæggelser og modgang blev byen genopbygget og var ved overgangen mellem det 18. og 19.årh. den største by i Suwałki-området. I det 19.årh., da Augustów var blevet en del af det Polske Kongerige, påbegyndtes bygningen af Augustów-kanalen. Kanalbyggeriets planlægger og hovedentreprenør var Ignacy Prądzyński.
Augustów blev en del af det frie Polen i juli 1919. I løbet af mellemkrigstiden blev byen et vigtigt økonomisk og administrativt center samt et af de vigtigste turistcentre i Polen.
I 1979 fik byen tildelt Grunwald-korset af 2.klasse for indbyggernes indsats under 2.verdenskrig.
I 1993 fik Augustów status som kurby (uzdrowisko), hvilket har haft en betydelig indflydelse på den videre udvikling og har fremmet investeringer i forbindelse med turismen i området.

Augustów ligger blot 45 km vest for grænsen til Hviderusland. Den nærmeste store grænseovergang mod Hviderusland er dog Kuźnica, ca. 90 km mod sydøst.
Grænseovergangen ved den litauiske grænse hedder Ogrodniki og ligger 47 km nordøst for Augustów.


Floden Netta i Augustów. – Photo by: anonymous, Bulwar w Augustowie, CC BY-SA 3.0

Turistattraktioner

Søerne
omkring Augustów med masser af friluftsaktiviteter.
Vandskilift
ved Necko-søen, på bysiden; den første professionelle i sin art i Polen.
Centret for Turistinformation
befinder sig i en flot, moderne bygning ved Zygmunt August-torvet.
Centret for Sport og Rekreation
nær bycentret, omfatter sportssvømmebassin, et andet svømmebassin, børnesvømmebassin, sauna, solarium, massageafdelinger, fitness-lokaler og meget mere.
Kirken Bazylika Mniejsza NSJ
er bygget i 1906-11. Siden 1564 har der stået 5 kirker på dette sted. Kirken udgør en stilblanding med overvægt af romanske elementer.
Impet Outdoor Team
organiserer i Augustów-området kurser og andre arrangementer af typen overlevelsesture, ledertræning, teambuilding o.lign.
Augustów-kanalen.

Omegnen

Augustów-kanalen.
I nærheden af Augustów kan det fremragende og fredede ingeniørarbejde, Augustów-kanalen, både beses og besejles. Augustów-kanalen udgør en del af den vandvej, der forbinder floderne Wisła og Niemen via Narew, Biebrza, Augustów-søerne og Czarna Hańcza. Oprindeligt blev kanalen primært anvendt til flådning af tømmer m.m. I dag tjener den som forbindelsesled mellem Augustów-søerne, hvor der foregår passagersejlads; samtidig er kanalen en populær kajakrute. Alle afgange med passagerbådene sker fra havnen i Augustów, hvor kanalens østlige afsnit begynder. Man bør bese de 14 sluser, der stammer fra begyndelsen af det 19.årh. – Læs mere om kanalen her: Kanaler og andre vandveje i det nordøstlige Polen.
Augustów-søerne . Langs bredderne af søerne rundt om Augustów findes anløbspladser for turistbådene samt adskillige feriecentre.

Indkvartering

Booking.com
Augustów (på polsk, engelsk, litauisk og russisk) – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:
Augustów (på polsk, engelsk, litauisk og russisk) – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Augustów (på polsk, engelsk, litauisk og russisk)

Kort
Augustów
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software