Białystok


Rådhusbygningen i Białystok, nu regionalmuseum

Afstande i km

Grajewo
79 km nv, 87 km n, 100 km sø, 52 km s, 109 km nv, 395 km nv, 80 km nv, 66 km sø, 75 km s, 30 km sv, 79 km v, 223 km nv, 116 km sv, 102 km sv, 100 km s, 44 km nø, 14 km nø, 120 km nv, 188 km sv, 9 km n, 56 km sv, 76 km sv

Indbyggertal

292.000 (2004)

Beliggenhed og historie

Białystok, der er hovedbyen i regionen Podlasie og den største by i det nordøstlige Polen, ligger ved floden Biała, en biflod til Supraśl.
I det 14.årh. var Białystok en landsby, beliggende på handelsruten mellem Warszawa og Grodno. Fra 1659 var byen Stefan Czarniecki’s ejendom; siden kom den i slægten Branicki’s eje. Det var Branicki-familien, der gjorde Białystok til en residensby af betydning. I 1749 fik byen købstadrettigheder.I midten af det 18.årh. ombyggede hetman Jan Klemens Branicki slægtens hidtidige ejendom i byen til et pragtfuldt palæ med tilhørende parkanlæg efter fransk mønster. Hetman Branicki støttede kunst og videnskab og tiltrak i sin tid mange kunstnere, arkitekter, læger m.fl. til byen. Det historiske centrum med det trekantede torv opstår (det nuværende Rynek Kościuszki). Håndværksfagene udvikler sig kraftigt. I 1824 grundlagdes den første tekstilfabrik, men især efter 1834 udviklede tekstilindustrien sig meget livligt. I løbet af 2.halvdel af det 19.årh. voksede byens befolkning til det seksdobbelte. Geografiske og historiske forhold gjorde Białystok til en by, hvor mennesker med forskellig kultur, religion og nationalitet: polakker, russere, hviderussere, jøder og tyskere levede sammen. Det var også her i Białystok, at Ludwik Zamenhof opfandt det universelle kunstsprog: Esperanto.


Branicki-slottet i Białystok

- Białystok led meget under både 1. og 2.verdenskrig. Den sidste krig betød et tab på 80% af bygningsmassen, 74% af den industrielle kapacitet og 55% af befolkningen. Totalt ødelagt blev bl.a. det store jødiske kvarter. Efter krigen fulgte en ganske hurtig genopbygning og modernisering af byen.
Białystok er i dag en af de hurtigst voksende byer i Polen og er blevet et centrum for tekstil-, metal-, bygge- og fødevareindustri. Kendt er byens basar, hvor man kan købe de mest eksotiske varer fra lige så eksotiske dele af verden.
Białystok er hjemsted for et universitet samt flere andre højere læreanstalter. Der er 2 teatre, flere museer og kunstgallerier samt et filharmonisk orkester.


Fra det centrale Białystok


Fra det centrale Białystok

Turistattraktioner

Branicki-slottet (bygget 1691-97, ombygget i det 18.årh.) og slotsparken.
Bycentret fra det 18.årh.
Mariæ Himmelfarts-kirken fra det 17.årh.
Rådhuset fra det 18.årh.
Toldkammeret fra midten af det 19.årh., det såkaldte “Napoleons hus”
Kruzensztern-palæet i eklektisk stil.
Hasbach-palæet fra det 19.årh.
Becker-fabrikken – ul. Swiętojańska 15
Den russisk-ortodokse Sankt Mikołaj-katedral i klassicistisk stil fra det 19.årh.
Den romersk-katolske Sankt Wojciech-kirke fra 1909-1912 (tidl. evangelisk kirke)
Byparken Planty , anlagt 1925.
Monumenter for bl.a. præsten Jerzy Popiełuszko, marskal Józef Piłsudski og “Białystok’s forsvarere i 1939”.

Omegnen

Øst og nord for byen strækker sig Knyszyn-urskoven, der er udlagt som naturpark. Parken ligger mellem maleriske højdedrag i oplandet til floderne Supraśl og Sokołda. Området er præget af en plantevækst, der er typisk for tajgaen. Her vokser først og fremmest fyrreskove, iblandet eg og birk; desuden finder man sumpskove med elletræer i nærheden af fugtige tørvemoser. Der er flere fredede plante- og dyrearter i urskoven. Af planter kan nævnes guldblomme (arnika montana), kranslilje (lilium martagon) – og af dyr: skrigeørn, trane, sort stork, ravn, los og bison.

Attraktioner iøvrigt:
Wasilków – lille by med ca. 8200 indb., ca.6 km mod nord. I byens nærhed findes flere reservater:“Czarna Rzeczka”, landskabsreservatet “Góry Lence”, naturreservatet “Jałówka”, reservatet “Antoniuk” og landskabsreservatet “Polana Kopisk”.
Wasilków

Rybniki – ca. 11 km mod nord. I reservatet ‘Krzemianka’ nær Rybniki findes nogle flintminer, der er mere end 3 tusinde år gamle. Arkæologerne skønner, at de er bevaret i udmærket stand; de regnes for nogle af de bedste fund, der vidner om forhistorisk minedrift.

Supraśl – 14 km mod nordøst – blev i 2001 anerkendt som kurby. Her behandler man specielt ældre, rekonvalescenter samt børn med åndedrætslidelser. – Se den særlige side om denne by.


Branicki-slottet set fra parken

Indkvartering

Booking.com

Branicki-slottet. Portbygningen

Andre internetsider og kilder

Białystok (polsk, engelsk, tysk og russisk version)


Fra det centrale Białystok


Fra Branicki-parken

Kort
Białystok
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software