Rydzyna


Rydzyna. Torvet med rådhuset

Afstande i km

.
, 11 km sø, 20 km sv, 33 km nø, 45 km n, 9 km nv, 90 km nø, 24 km sø, 89 km sø, 28 km nv

Indbyggertal

2.789 (2017)

Beliggenhed og historie

Den lille by Rydzyna ligger i Leszno-distriktet i den sydvestlige del af regionen Wielkopolska. Kommunens område er landskabsmæssigt smukt med betydelige skov- og engarealer og attraktive muligheder for cykel- og vandreture, ridning og kajaksejlads.
Byen blev grundlagt i det 15.årh. af Jan af Czernina (af Wierzbnów-slægten), ridder under kong Władysław Jagiełło. Mod slutningen af det 17.årh. ejedes byen og egnen omkring den af de fremtrædende polske stormandsslægter Leszczyński og Sułkowski.

Turistattraktioner


Bymidten med kirken midt i billedet

Selve bymidten er fredet på grund af det velbevarede bymiljø fra det 18.årh. og de mange bevaringsværdige bygninger. Byen kaldes undertiden “den polske baroks perle”. Det største og mest værdifulde bygningsværk er slottet fra det 17.årh.


Slottet i Rydzyna

Slottet i Rydzyna er bygget i slutningen af det 17.årh. på fundamentet til en tidligere gotisk borg fra begyndelsen af det 15.årh., opført for Jan af Czernina. Barokslottet er et værk af to italienere, bosat i Polen: Józef Szymon Bellotti og Pompeo Ferrari. Slottets første ejere var slægten Leszczyński. Sammen med parken var bygningen den fornemste stormandsresidens i Wielkopolska. I 1705-09 boede kong Stanisław Leszczyński på slottet i Rydzyna. Under krigshandlinger i 1709 brændte en del af slottet. Stanisław Leszczyński solgte slottet til Aleksander Józef Sułkowski. Den nye ejer gengav slottet dets gamle pragt og tilføjede nye træk i rokokostil. Byggearbejderne blev ledet af arkitekt Karol Marcin Frantz. Den fyrstelige residens i Rydzyna var i 1780’erne et vigtigt kulturcenter i Wielkopolska. Ved Polens anden deling kom området under Preussen og da den sidste fyrste af Sułkowski-slægten døde barnløs i 1909, blev slottet overtaget af den tyske stat. Efter 1919 blev Rydzyna-området en del af den nye polske stat. I 1928 blev slottet indrettet til gymnasium og kostskole for unge mænd (Gimnazjum im.Sułkowskich). Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig blev slottet kostskole for Hitlerjugend. I slutningen af januar 1945 blev slottet alvorligt skadet af brand. Efter krigen var slottet i den polske stats eje, men i 1970 blev det overtaget af Forbundet af Polske Ingeniører og Maskinteknikere (SIMP), der genopbyggede og restaurerede slottet. Genopbygningsarbejdet afsluttedes i 1989. Slottet, der nu efter de nye ejere benævnes “Zamek SIMP w Rydzynie” fik i 1994 tildelt en pris af den internationale organisation Europa Nostra som anerkendelse af den vellykkede restaurering af det prægtige barokslot. Slottet i Rydzyna rummer i dag et hotel. I det store slot er der mange sale, såsom Balsalen, Riddersalen, De Fire Årstiders Sal og Jagtsalen, alle rigt udstyret. Bygningen som helhed kan beses efter forudgående aftale.


Slotsparken

Torvet med huse i barokstil.
Sognekirken indviet til Sankt Stanislaus i barokstil.
Den tidligere evangeliske kirke.
Rokoko-figuren af Den hellige Treenighed er en votivgave efter pestepidemien i 1709.
Slottets anneksbygninger. De monumentale, tidligere anneksbygninger er bygget i klassicistisk stil.
Alle de fredede bygninger i Rydzyna er opført af fremtrædende arkitekter og bygmestre fra forskellige europæiske lande.


Alléen mellem slottet og byen

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Gmina Rydzyna (polsk, engelsk, tysk)


Slottet i Rydzyna. Balsalen

Kort
Rydzyna
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software