Racibórz

(Kortfattet udgave)


Parti fra torvet i Racibórz

Afstande i km

Głubczyce
35 km nv, 61 km sø, 47 km nø, 34 km sø, 73 km nø, 38 km n, 27 km ø, 17 km sø, 59 km n, 24 km sø

Indbyggertal

56.397 (2010)

Beliggenhed og historie

Racibórz ligger i det sydlige Polen, i det Schlesiske Amt, sydvest for Katowice-området. Byen ligger ved floden Odra.

I en gammel krønikeoptegnelse nævnes det, at fæstningen Racibórz blev erobret i 1108 af fyrste Bolesław Krzywousty (Bolesław Skævmund). Racibórz voksede til en stærkt befæstet by, der to gange modstod tatariske angreb. Efter perioder med tjekkisk og østrigsk overherredømme kom byen i midten af det 18.årh. under Preussen. Ved slutningen af 2.verdenskrig blev byen befriet af sovjetiske styrker efter hårde kampe med de tyske tropper. Efter kampene lå byen i ruiner; omkring 80 % af bygningerne, boliger såvel som offentlige institutioner og erhvervsbygninger blev ødelagt. Den 8.juli 1997 blev Racibórz ramt af den største oversvømmelse i mange århundreder. Vandet i floden Odra steg til et niveau på 10,46 m, dvs. 4,5 m over den kritiske vandstand.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Fyrsteborgen
Borgens bygninger, der oprindeligt opførtes i det 13.årh., tilhører nu distriktsstyret i Raciborz og bruges til udstillinger og konferencer.

Byens befæstning
Den første forsvarsmur omkring byen blev bygget i det 13.årh. Murens længde var 1,8 km og højden omkring 9 m. Den bedst bevarede del af muren findes ved Basztowa-gaden; her står også det tidligere fængselstårn. Andre bevarede dele af muren kan ses ved gaderne Batorego (ved markedspladsen), Podwale, Drzymały (det længste afsnit), Browarna og Gimnazjalna.

Jomfru Maria-søjlen
der står på torvet i den gamle by, er skabt af billedhuggeren Johann Melchior Österreich og rejst i 1727 som en tak for at byen blev reddet fra koleraepidemien.


Jomfru Maria-søjlen på torvet i Racibórz. I baggrunden Sankt Jakobs Kirke

Helligåndskirken – tidl. dominikanerkirke – nu museum
Kirken blev indviet i 1334 som kirke for dominikanersøstrene. Rummer nu Museet i Racibórz.

Jomfru Marias Himmelfarts Kirke
Den gotiske kirke er fra 1205, men er ombygget flere gange.


Jomfru Marias Himmelfarts Kirke i Racibórz

Sankt Jakobs Kirke
Kirken blev bygget i 1246-1258 som klosterkirke for det lokale dominikanerkloster. Efter to genopbygninger på grund af brande og efter nedrivningen af klosterbygningerne blev kirken i 1874 ombygget i pseudoromansk stil. Kirken ligger ved torvet – som den eneste gamle bygning på dette sted. Som følge af de voldsomme ødelæggelser i 2.verdenskrig er de øvrige bygninger omkring torvet opført efter krigen.


Sankt Jakobs Kirke

Byretten
Byrettens bygning er taget i brug 1826 og tegnet af den preussiske arkitekt Karl Friedrich Schinkel som et eksempel på tysk klassicisme.

Omegnen

Indkvartering:

Booking.com
Racibórz – på polsk, engelsk, tysk, fransk og tjekkisk. – - Med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Racibórz – på polsk, engelsk, tysk, fransk og tjekkisk. – - Med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder:

Racibórz – på polsk, engelsk, tysk, fransk og tjekkisk

Kort
Racibórz
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software