Tips og informationer

HUSK_AT


Polsk huskat

Før afrejsen:

Dokumenter:

Husk at medbringe dokumenter:
Pas. Almindeligt og gyldigt rejsepas giver ret til ophold i Polen i op til 3 måneder.
Polen er medlem af EU og Schengen. Derfor er der ingen kontrol ved grænserne mod andre EU/Schengen-lande. Men der er kontrol ved de polske grænser mod Rusland, Hviderusland og Ukraine.
Pas skal imidlertid altid medtages. Man skal til enhver tid kunne legitimere sig overfor de polske myndigheder.
Sygesikring: Almindeligt sygesikringsbevis medbringes. Ved ophold ud over 1 måned kan kommunerne udstede et EU-sygesikringsbevis.

For bilister:
Husk at medbringe førerbevis.
Original registreringsattest for bilen samt for evt. påhængsvogn/trailer.
Fuldmagt fra bilens ejer, hvis man kører i et lånt køretøj.
Husk desuden, at bilen skal være forsynet med godkendt mærkat med de nationale kendingsbogstaver.
Tidligere var et grønt forsikringsbevis (gyldigt) fra forsikringsselskabet samt rødt SOS-kort fra samme sted en nødvendighed. Det gælder dog ikke mere.

Valuta:

Den polske valuta hedder złoty. Se den aktuelle kurs Valuta og valutakurser
Valutakøb i Danmark: Bl.a. Nordea tilbyder køb og salg af polsk valuta.
Se også vores side om Valuta og valutakurser.
Fremmed valuta og veksling i Polen:
Kun de største hoteller og lign.modtager euro eller dollar som betalingsmiddel. Ellers skal man overalt betale i polsk valuta, dvs. złoty. Hvis man er kørende i bil, får man brug for sine første zloty, når man skal købe benzin. Det vil altså sige, at man skal veksle. Der er ingen grund til at veksle danske kroner til f.ex euro, når man senere skal veksle til złoty. Så kommer man til at betale gebyr to gange. Man kan medbringe kroner og veksle dem i private vekselforretninger (på butiksskiltet står “Kantor” eller “Kantor wymiany walut”). Der kan også veksles i banker.

Pengeautomater:

Det mest praktiske er dog at benytte de vekselautomater, der efterhånden findes overalt, og hvor man kan hæve penge på sit VISA-dankort. De hedder “bankomat” på polsk og findes i alle store og mellemstore byer. (Også i ganske små byer har vi fundet dem.) Der står på automaten hvilke kreditkort der kan bruges. Der kan hæves for op til 2000 kr. dagligt. Automaten har både en polsk og en engelsk hjælpetekst. Automaten udbetaler i polske zloty, der sker således en veksling her.

Benzin:

På de fleste større benzinstationer kan man nu også betale med kreditkort. Der er også mange udenlandske stationer i Polen. På Shell-stationerne kan man selvfølgelig betale med et Euro-Shell-kort. Der tankes blyfri benzin fra standere, der er mærket “Pb” med streg over. Dieselstanderne er mærket “ON”.

Trafik:

Fartgrænser
Tekster på færdselstavler – se vores side herom.

Koleiny = Sporkøring:
Dette fænomen er meget ofte forekommende i Polen især naturligvis på destore gennemfartsveje, der hele tiden belastes af stor og tung trafik.Når asfalten varmes kraftigt op om sommeren, afsætter de tunge køretøjerspor i asfalten. Disse furer i asfalten kan være særdeles dybe.Det betyder, at færdsel ind på og ud af disse spor kan være risikabelsamtidig med at sporene under nedbør kan forårsage aquaplaning, davandet ikke kan løbe fra vejbanen som normalt.
Skilte med den polske tekst “Koleiny”, der advarer om sporkøring forude,bør tages alvorligt. Sæt farten ned!!!

Jernbanespor:
Når man som bilist nærmer sig jernbanespor, der krydser en vej, bør man tage sig i agt, ikke blot for evt. tog, men for selve sporene. De kan være særdeles ujævne og det gælder både i forb. med små og store veje. Bør altid passeres MEGET langsomt.

Parkér sikkert – undgå tyveri:
Der er stadigvæk en vis risiko for tyveri af biler i Polen – en fare som dog også er til stede i flere lande i Vesteuropa. Samtidig er der mange fredelige steder i det store land, hvor risikoen er ganske minimal eller ikke eksisterende. Det vigtigste er, at man tager sine forholdsregler og følger dem. Så kan man sagtens både nyde sin ferie i Polen og få bilen med hjem.
Regler der bør følges: Ved overnatning: parkér kun på bevogtede parkeringspladser (på polsk: “Parking strzeżony”), som minimum en lukket parkeringsplads ,så tæt ved hotellet som muligt; endnu bedre i garage. Udgiften til garage eller bevogtet parkering er som regel ubetydelig. Man bør ved bestilling af hotelpladser og lign. sikre sig, at der findes mulighed for sikker parkering. Stil ikke bilen natten over ved gade eller vej. Undervejs: Brug bevogtede parkeringspladser hvor de findes, ellers en parkeringsplads, hvor der færdes mange mennesker. Undgå øde rastepladser.

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software