Gniezno


Domkirken i Gniezno. – Billede af Jan Pedersen fra Pixabay

(Kortfattet udgave)

Afstande i km

Kostrzyn
32 km sv,
Mogilno
31 km nø,
Słupca
38 km sø,
Witkowo
17 km sø, 65 km nø, 65 km sø, 59 km nø, 60 km sv, 64 km nv, 51 km sv, 59 km nv, 49 km sv, 44 km sv, 81 km nv, 44 km nv, 25 km s, 40 km n

Indbyggertal

69.526 (2010)

Beliggenhed og historie

Gniezno ligger i Wielkopolska-regionen, nordøst for Poznań; byen er beliggende midt i sølandskabet af samme navn.
Gniezno er kendt for sin historiske betydning som Polens første hovedstad. Fra begyndelsen af det 10.årh. blev Gniezno det væsentligste centrum for polanernes stammestat, den første stat, der blev grundlagt på det område, der udgør det nuværende Polen. Polaner-stammen var udgangspunktet for fyrsteslægten Piast, der grundlagde selve den polske stat.


Torvet i Gniezno. – Photo from Wikimedia Commons

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Domkirken
Domkirken i Gniezno stammer fra overgangen mellem det 14. og 15.årh. Den afløser to tidligere kirker, der stod på samme sted, den ældste fra ca. 970.

Museet for den Polske Stats Opståen

Den Gamle By
Den gamle By i Gniezno er som helhed et besøg værd, herunder et antal gamle, smukke kirker.

Omegnen

Gniezno-sølandskabet er begrænset mod vest af Warta-floddalen, mod øst af Gopło-søerne. Den største sø er Gopło (21 km2), den dybeste derimod Popielewo-søen (50 m). Begge disse søer ligger øst for Gniezno.

Vest for Gniezno ligger Lednica-søen . Den største ø i denne sø, kaldet Ostrów Lednicki , er et af de vigtigste steder i Polens historie. Det antages, at den polske stats fødsel kan føres tilbage til dette sted. Under den polske fyrste Miesko I og hans søn, kong Bolesław I Chrobry’s styre var øen en af de vigtigste militære og administrative centre i det daværende Polen. På øen kan man se resterne af en borgs palatium (beboelsesbygning), opført i 2.halvdel af det 10.årh. Ved søbredden findes Museet for de Første Piast’er ved Lednica .

Indkvartering

Booking.com
Powiat Gniezno – på polsk, engelsk, tysk, russisk og ukrainsk

Spisesteder:

Powiat Gniezno på polsk, engelsk, tysk, russisk og ukrainsk

Andre internetsider og kilder

Gniezno
Powiat Gniezno på polsk, engelsk, tysk, russisk og ukrainsk

Kort
Gniezno
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software