Nowy Tomyśl


Rådhuset i Nowy Tomyśl. – Photo by: Michal Gorski, Nowy Tomysl, Poland – panoramio, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

Opalenica
20 km ø,
Zbąszynek
24 km sv,
Trzciel
24 km nv,
Buk
30 km sø,
Wolsztyn
26 km,
Lwówek
19 km n,
Zbąszyn
16 km sv, 35 km sv, 65 km ø, 63 km nø, 72 km s, 86 km v

Indbyggertal

15.670 (2004)

Beliggenhed og historie

Nowy Tomyśl ligger i det vestlige Wielkopolska, vest/sydvest for storbyen Poznań.
Byen Nowy Tomyśl opstod i kraft af et privilegium udstedt af kong Stanisław August den 8.april 1786. Den oprindelige landsby Tomysl fik navnet Stary Tomyśl (Gamle Tomyśl). Byens hovederhverv var fra begyndelsen handel og håndværk. De markeder, der afholdtes i Nowy Tomyśl, var meget populære blandt omegnens befolkning og spillede en stor rolle i byens økonomiske udvikling.
Ligesom hele Wielkopolska blev byen som følge af Polens delinger indlemmet i Preussen og Tyskland, en tilstand, der kom til at vare 125 år. Først den 3.januar 1919 vendte Nowy Tomyśl – som et resultat af de storpolske opstande – tilbage til Polen. Under 2.verdenskrig var Nowy Tomyśl indlemmet i Det Tyske Rige.
Nowy Tomyśl er kendt som et center for kurvefletning, herunder både kunstnerisk og industriel design.
Siden det 18.årh. har befolkningen i Nowy Tomyśl og egnen omkring byen beskæftiget sig med fremstilling af bl.a. husholdningsgenstande af vidjer. I begyndelsen anvendte man ved produktionen af kurvevarer en vildt voksende kurvepil. Til udbredelsen af kurvefletningen i omegnen af Nowy Tomysl bidrog også ejerne af Trzciel og kurvemager Ernest Hoedt (fra Trzciel), der i 1885 importerede nogle særlige pilesorter fra Nordamerika. Man fortæller, at han på grund af forbudet mod udførsel af planter fra Amerika flettede en kurv af friske vidjer. Under rejsen blev kurven holdt fugtig hele tiden, og på den måde bragte han hemmeligt planterne med hjem til Polen. De nye planters store smidighed og brudsikkerhed betød en revolution inden for kurvemagerfaget.
Siden 1970 har man i Nowy Tomyśl afholdt arrangementerne “Kurvefletning i det Fri”, hvortil kunstnere inden for pilefletning ankommer fra både ind- og udland. Hele byens centrum er udsmykket med produkter, fremstillet i pileflet. Man kan beundre mangfoldigheden i de flettede former, fra blomsterkasser over cafémøbler og frie skulpturer til byens amfiteater, hvis tribune er flettet af pil; desuden en stor blomsterkurv, der står på en af byens pladser.
I år 2000 opstod i Nowy Tomyśl, på Plac Niepodległości, den største pileflettede kurv i verden. Den er 17,29 m i længden, 9,46 m i bredden og 7,71 m i højden. Fletningen af denne gigantiske kurv, hvis projekt skyldes billedkunstneren Jędrzek Stępak fra Poznań, blev foretaget af 50 pileflettere fra 15 kurvemagervirksomheder i Nowy Tomyśl. Til fletning af kurven i år 2000 blev der anvendt vidjer, der stammer fra Nowy Tomyśl-egnen. Arbejdet varede 3 dage (55 timer) og der blev brugt 8 ton vidjer. Kurven danner en særlig art blomsterkasse. Den er beplantet med buske, træer og blomster.


Den største pileflettede kurv i verden

I slutningen af august hvert år afholdes i byen et Humle- og Kurvemager-marked. Hermed videreføres den gamle tradition med humlemarkeder, der fra 1936 blev kombineret med fremvisningen af produkter i kurveflet.
På Nowy Tomyśl-egnen har man udover den traditionelle avl af den førnævnte humle også en omfattende avl af asparges.

Turistattraktioner

Jesu Hellige Hjertes Kirke
er bygget 1778-1779 som evangelisk kirke.

Gudsmoders Uafladelige Bistands Kirke
er opført i 1895.

Rådhuset
fra 1879. (Bygningen er nu sæde for Byretten).

Møllen fra ca. 1885.

Vandtårnet
der er 27 m højt og bygget i begyndelsen af det 20.årh.

Museet for Kurvefletning og Humleavl :
Museet blev skabt i maj 1985 som en afdeling af Det Nationale Museum for Landbrug og Fødevareindustri i Szreniawa. Museet har både faste og skiftende udstillinger. Man organiserer kurvefletningsværksteder for interesserede i denne fletteteknik.

Zoologisk Have :
Den zoologiske have opstod i 1974 på initiativ af samfundsaktivister og dyrevenner. Haven dækker 3,7 ha under åben himmel. I året 2004 fandtes der her ialt 214 dyr, der repræsenterer 45 arter. Dyrene kommer fra forskellige dele af verden. Af de enkelte dyr kan nævnes: Barasinga-hjort, grønne bavianer, løver, agutier, lamaer og forskellige eksotiske fugle. Desuden dyrearter, der er fredet i hele verden, såsom kinesisk leopard og Przewalski-hesten. Blandt dyr, der er fredet i Polen, nævnes los, ulv, almindelig natugle, almindelig musvåge, brun bjørn og hvid stork.

Kultur- og Rekreationsparken :
Parken dækker 34 ha. På parkens område ligger Museet for Kurvefletning og Humleavl, Zoologisk Have og Jagtgården.


Gadebillede fra Nowy Tomyśl

Omegnen

Stary Tomyśl :
(4 km nø for Nowy Tomyśl). – I landsbyen findes et slot fra 1916, en herregård i barokstil fra 2.halvdel af det 18.årh. samt avlsbygninger fra overgangen mellem det 19. og 20.årh. Bygningerne omgives af en naturskøn park på 7 ha, hvor mange af træerne er 200 år eller ældre.

Wytomyśl :
(ca. 8 km nø for Nowy Tomyśl). – I landsbyens centrum står Ærkeenglen Michaels Kirke fra slutningen af det 18.årh. Ved kirken ses klokketårnet fra omkring 1800. Desuden findes i landsbyen en herregård fra begyndelsen af det 19.årh., beliggende i en park på over 2 ha; i nærheden avlsbygninger fra det 19.årh. I parken vokser mange træer af betydelige dimensioner, især skal nævnes en 300 m lang allé af bøge- og egetræer, hvor det største og tykkeste bøgetræ har et omfang på 410 cm.

Indkvartering

Booking.com
Nowy Tomyśl Byens officielle side (polsk, engelsk, tysk og spansk)

Spisesteder:

Nowy Tomyśl Byens officielle side (polsk, engelsk, tysk og spansk)

Andre internetsider og kilder

Nowy Tomyśl Byens officielle side (polsk, engelsk, tysk og spansk)

Kort
Nowy Tomyśl
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software