Brzesko


Brzesko. Gade i centrum ved torvet

Afstande i km

Dąbrowa Tarnowska
41 km nø, 14 km v, 74 km n, 45 km sv, 69 km sø, 86 km sø, 55 km nv, 85 km sø, 49 km sv, 57 km sv, 33 km nv, 51 km s, 21 km sv, 64 km s, 30 km nø, 40 km v

Beliggenhed og historie

Brzesko er beliggende ved hovedvej A4 mellem de to største og vigtigste byer i regionen Małopolska: Kraków og Tarnów.
Hovedvej A4 (E40) er den vigtigste trafikåre mellem det centrale Małopolska gennem Podkarpacie-regionen til Jarosław og Przemyśl; herfra fortsætter vejen over den ukrainske grænse i retning af L’viv (tidl. Lwów). I den anden retning (mod vest) går hovedvejen via Katowice og Wrocław til den tyske grænse.
Brzesko er på landsplan især kendt for det traditionsrige Okocim-bryggeri.

Brzesko fik købstadrettigheder i 1385, udstedt af dronning Jadwiga. Den middelalderlige byplan med det kvadratiske torv og den gotiske Sankt Jakobs Kirke fra 1447 er stadig bevaret i byens centrum. Indbyggerne i Brzesko ernærede sig ved håndværk, handel og landbrug. I 1655 blev byen indtaget af svenske tropper. I det 18. og 19.årh. udvikledes byens håndværk og industri og adskillige laug opstod. I 1845 blev bryggeriet i det nærliggende Okocim grundlagt af Jan Goetz, Julian Kodrebski og Józef Neuman. Vigtig for byens udvikling var også jernbanelinien fra Kraków over Dębica til Lwów, der blev ført gennem byen i 1856.
Under 2.verdenskrig, i 1941 oprettede tyskerne en ghetto i byen, hvor man samlede ca. 6.000 jøder. En del af disse blev myrdet på stedet, andre blev ført bort til udryddelseslejre. Fra krigens begyndelse fandtes flere modstandsgrupper i byen; disse blev senere underordnet den polske undergrundshær: Armia Krajowa. Grupperne tog del i adskillige modstandsaktioner i byen og omegnen.
Efter krigen, i 1950 begyndte kommunen at opføre nye boligblokke flere steder i byen, en udvikling, der især tog fart i 1960’erne. I 1970’erne og 1980’erne opstod der adskillige nye fabrikker i byen, ligesom der byggedes nye skolebygninger, herunder et nyt gymnasium. Til de største investeringer i de seneste år hører bygningen af en ringvej og opførelsen af en sportshal og et svømmebad.


Centrum af Brzesko. Det grønne område på torvet ses til højre

Turistattraktioner

Byen Brzesko er stolt af sin historiske arv. De vigtigste arkitektoniske mindesmærker er baron Goetz’s palæ og Okocim-bryggeriet, der blev grundlagt af ham.
Sankt Jakobs Kirke (Kościół św.Jakuba)
Denne kirke, der er sognekirke, blev opført i 1447. Bygningen blev renoveret i 1863 og 1904. De beundringsværdige, neogotiske altre og prædikestolen er bygget i Tyrol af Ferdinand Stufleser.
Rådhuset
ved ulica Kościuszki er bygget mellem 1909 og 1910 efter tegning af Gabriel Niewiadomski.
Bryggeriet Okocim (Okocimskie Zakłady Piwowarskie)
Bryggeriet i Okocim, en bebyggelse/landsby i den sydlige udkant af byen, ca. 2 km syd for centrum, er det mest interessante industribyggeri i byen og omegnen, bygget oprindeligt i 1845 af familien Goetz. Jan Goetz, der var indvandret fra Bayern, var bryggeriets bygherre og første ejer. Den ældste bygning i komplekset, administrationsbygningen, der også rummede ejerens bolig, kaldtes tidligere “det gamle palæ”. – I begyndelsen af det 20.årh. var Okocim det femte vigtigste bryggeri i hele det østrig-ungarske imperium. I 1943 indførte firmaet et nyt varemærke, hvis motiv var en gedebuk på rød baggrund, og det blev hurtigt et af de mest kendte varemærker i landet. Virksomheden har stadig en vigtig position på hjemmemarkedet. Fra 1990 var Okocim et statsejet selskab. Bryggeriet var det første i Polen, der påbegyndte produktion af dåseøl. Som et af de første polske selskaber blev Okocim noteret på børsen. Fra 1996 var det danske bryggeri Carlsberg den vigtigste investor i selskabet og fra 2001 tilhører Okocim gruppen Carlsberg Polska.
Goetz-palæet (Pałac Goetza)
Goetz-Okocimski-slægtens palads- og parkanlæg er en perle blandt de historiske bygninger i Brzesko. Det er et palæ i neobarok- og neorokokostil og det eneste i sin art på denne egn, der har tilhørt en industrimand. Palæet blev bygget i 1898-1900 af Jan II Albin Goetz-Okocimski (1864-1931), en kendt industrimand, filantrop, politiker og ejer af Okocim-bryggeriet – og hans hustru: grevinde Zofia af slægten Sumiński. Den ældste del af byggeriet blev opført efter tegninger fra arkitektfirmaet Fellner & Helmer i Wien. Bygningskomplekset omfatter udover palæet også en vagtbygning, portbygning med have, orangeri, hestestalde og en bygning til tjenestefolkene, altsammen placeret i en vidtstrakt, malerisk park, holdt i engelsk stil. I årene 1908-11 blev der tilbygget en østlig del, efter tegning af wiener-arkitekten Leopold Simony. Langs vestsiden af palæet står et kapel med kuppeltag. Den velhavende industrimands palæ var fyldt med pragtfulde møbler, kaminer, ovne, krystallysekroner og væglamper, billeder, skulpturer, kobberstik, gamle våben, gobeliner, tæpper, glas, porcelæn og jagttrofæer. Af dette inventar er en hel del bevaret til i dag. Parken omkring palæet rummer 55 forskellige træarter.
Florian-monumentet.
Skulpturen af den hellige Florian i Brzesko blev rejst første gang i 1731; efter branden i 1904 blev den opstillet midt på torvet i den gamle bydel. Florian-skulpturen er den største i sin art i den østlige del af regionen Malopolska. Desuden er den i kunstnerisk henseende blandt de allerbedste og ældste skulpturer i regionen.
Sognekirkegården
blev anlagt mellem 1785 og 1813. Mange kendte, lokale borgere er begravet her.
Den jødiske kirkegård.
Kirkegården blev anlagt i 1824. Berømte jødiske rabbier er begravet her. Graven, der indeholder 200 jøder, myrdet i 1942, findes også her.
Den militære kirkegård.
Det er kirkegården, der hørte til militærhospitalerne under 1.verdenskrig. Monumentet på kirkegården er skabt af Robert Motke. 507 personer er begravet her.


Det grønne område på torvet i Brzesko. En øltønde, prydet med de gedebukke, der er Okocim’s varemærke, symboliserer på dette sted bryggeriets betydning for byen.

Omegnen

Jadowniki (3 km øst for Brzesko)
Her fandtes i den tidlige middelalder et antal bosættelser og et befæstet område tilhørende wislaner-stammen, der kan tidsfæstes til det 9.-10.årh. Denne befæstning hører til de vigtigste arkæologiske fund fra den tid. Rester af den 4 meter høje østvold kan stadig ses.
Szczepanów (ca. 8 km nordøst for Brzesko)
Denne landsby er et religiøst centrum, fordi en polsk helgen, Sankt Stanisław, blev født her. Landsbyens smukke, gotiske kirke er fra 1479.
Poręba Spytkowska (ca. 5 km sydvest for Brzesko)
Denne landsby er én af de ældste af de landsbyer, der omgiver Brzesko; den eksisterede allerede i slutningen af det 13.årh., hvor den ejedes af ridderslægten Leliwita. Denne slægt oprettede et kirkesogn her sammen med den første trækirke, hvis eksistens bekræftes af et skrift fra 1325.
Sognekirken: Den oprindelige trækirke blev – formentlig i det 16.årh., i hvert fald før 1565 – erstattet af en muret kirke, indviet til Sankt Bartholomæus. Døbefonten er fra 1620 og et gotisk krucifix fra det 15.årh. – Klokketårnet: Nær kirken står det træbyggede klokketårn fra det 16.årh. Dette tårn er ét af de største og ældste klokketårne, bygget af træ, i Małopolska. Den massive bjælkekonstruktion beskyttes af en bræddebeklædning på de skrå vægge. Taget over klokkerummet er dækket med tagspån og har fald til fire sider. Tårnet rummer tre store klokker, hvoraf den største er støbt i 1639.
Czchów (ca. 19 km sydøst for Brzesko)
Czchów-søen (Jezioro Czchowskie) (ca. 20 km syd-sydøst for Brzesko) ligger i Czchów kommune og inden for grænserne af Brzesko distrikt; det er et vandreservoir i forbindelse med Dunajec-floden, og her er der mulighed for at dyrke flere former for vandsport.

Indkvartering

Booking.com
Brzesko (Byens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk, italiensk, hollandsk og russisk. – Med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:
Brzesko (Byens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk, italiensk, hollandsk og russisk. – Med praktiske oplysninger for turister


Gade i centrum af Brzesko

Andre internetsider og kilder

Brzesko (Byens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk, italiensk, hollandsk og russisk.

Kort
Brzesko
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software