Krynica


Krynica. Det Gamle Kurhus (Stary Dom Zdrojowy)

Afstande i km

85 km nv, 47 km nø, 28 km n, 140 km nv, 103 km nø, 59 km nv, 11 km sv, 33 km nv, 38 km v, 46 km nv, 42 km nv, 83 km v, 88 km n

Indbyggertal

12.900 (2006)

Beliggenhed og historie

Kurbyen Krynica ligger i det sydlige Małopolska, i den østlige udkant af bjergområdet Beskid Sądecki og inden for grænserne af Poprad Naturpark. Mod vest rejser sig bjerget Góra Krzyżowa (813 m), længere mod vest det noget højere Jaworzyna (1114 m), mod sydøst Góra Parkowa (741 m). Selve byen ligger i en højde af ca. 560 m.
Krynica eksisterede allerede før 1547, hvilket et privilegiebrev fra den tid vidner om. Byens senere udvikling er knyttet til den helbredende virkning af vandet fra de lokale mineralvandskilder, der blev konstateret i det 17.årh. I 1794 byggedes den første kurbygning: Mały Domek (Det lille Hus), der fra 1804 rummede den første kurbadeanstalt.
I 1807 blev Krynica officielt udnævnt til kurbadested. Denne kurby har således lange og stolte traditioner.


Det Gamle Mineralvandsbad (Stare Łazienki Mineralne)

Især fra midten af 1850-erne skete der en kraftig udvikling af kurbyen og dens faciliteter. Således opførtes Det Gamle Mineralvandsbad, Den Gamle Mudderbadeanstalt, Kurhuset, træbygningen Pijalnia Główna, hvor kurgæsterne drak det mineralske vand fra kilderne, adskillige pensionater og et teater: Teatr Modrzewiowy. Ved slutningen af det 19.årh. var Krynica i højeste grad på mode som et elitært feriested og mødested for kendte polakker inden for kulturlivet. Krynica er bl.a. knyttet til den berømte tenor Jan Kiepura’s navn, der boede her en stor del af sit liv, samt den primitivistiske maler Nikifor, kaldet Nikifor Krynicki.
Efter 1.verdenskrig, hvor de polske myndigheder overtog byen, byggedes bl.a. Det Nye Mineralvandsbad og Det Nye Kurhus. Krynica udviklede sig i mellemkrigstiden også til et kendt vintersportssted. Antallet af kurgæster, der ankom til Krynica for at modtage behandling, var i 1938 vokset til ca. 40.000 årligt.
Efter 2.verdenskrig udbyggedes kurstedet yderligere med flere sanatorier, ny Pijalnia Główna med drikkefaciliteter, desuden tennisbaner m.m. Den største investering i de senere år er gondolbanen, der fører op til toppen af Jaworzyna, samt en stor sportshal.
Krynica er stadig det mest berømte kursted i Polen.


Det centrale Krynica. Gaden ul.Kraszewskiego set fra indgangen til Kurparken i sydlig retning

Turistattraktioner

Pijalnia Główna (i Kurparken)
Navnet betyder: Drikkehus eller Drikkested. Her kan kurgæsterne (og turisterne) nyde kildevandet fra 6 forskellige kilder. Vandet har en gavnlig indvirkning i forbindelse med adskillige lidelser. Bygningen er opført i stål og glas i 1971 som en erstatning for den tidligere bygning. Den store sal i bygningen prydes af mange planter, der giver et eksotisk, tropeagtigt præg.


Pijalnia Główna


Pijalnia Główna. Den store drikkesal


Pijalnia Główna. Fra indgangspartiet

Det Gamle Kurhus (i Kurparken)
Dette kurhus er en af de smukkeste bygninger i neorenæssancestil i Polen (fra 1889), tegnet af Jan Zawiejski – med en smuk balsal.
Musiktribunen i Kurparken.


Musiktribunen

Adam Mickiewicz-monumentet fra 1906 i Kurparken.


Monumentet for nationaldigteren Adam Mickiewicz. Kvindeskikkelsen forestiller Zosia fra hovedværket “Pan Tadeusz”

Det Nye Kurhus (i Kurparken).


Det Nye Kurhus (Nowy Dom Zdrojowy)

Kristi Forvandlings Kirke (Kościół Przemienienia Pańskiego) (nær Kurparken) er den første kirke, der blev bygget i forbindelse med kurstedet, nemlig i 1862. Grundplanen er et græsk kors. Kirken er dækket med tagspån af træ.

Nikifor-museet .
Museet for den primitivistiske maler Nikifor Krynicki (nær Kurparken).


Villa “Romanówka” med Nikifor-museet

Parkowa-bjerget .
Tæt ved gågaden i Krynica befinder sig den nederste station på bjergbanen, der fører turisterne op på Góra Parkowa. Hver vogn har plads til 50 personer, og der kan transporteres 500 personer i løbet af en time. Den øverste station befinder sig på toppen af Parkowa-bjerget. Banens længde i lige linie er 642 m. og højdeforskellen er 148 m. Banen blev bygget i 1937 og genindviet efter krigen i 1946. Ved den øverste station findes en hyggelig café med udsigtsterrasse. Fra toppen af Parkowa-bjerget kan man gå ned til byen ad en afmærket natursti.
Sankostrada.
Sankostrada er en slædebane med en længde på 950 m. Turen, der foregår i små topersoners vogne, tager 1,5 – 2 minutter. Personer i alle aldre kan deltage. Banen er anlagt på en bjergside med et malerisk landskab rundt om.
Kristi Åbenbarings Kirke er bygget som en græsk-katolsk kirke i 1865-75 i stedet for en tidligere træbygning. Sammen med klokketårnet har kirken 12 små tårne, ét for hver apostel. I en periode indtil 1997 var kirken overtaget af den romersk-katolske menighed. Herefter blev den igen græsk-katolsk. Fra den oprindelige græsk-katolske tid er bl.a. en del af ikonostas’en og fire sidealtre af træ bevaret.

Omegnen

Jaworzyna-bjerget .
Man kommer op på toppen af Jaworzyna (1114 m) med en gondolbane. Denne bane er den længste og mest moderne af denne art i Polen. Banen kan transportere 1400 personer i timen. De 6-personers kabiner bevæger sig en fart af 5 meter i sekundet. Fra toppen er der udsigt til bjergtoppene i de nærmeste Beskidy-bjerge samt til Pieniny og Tatry. – Der er også afmærkede skiruter på bjergsiden.

Żegiestów Zdrój (ca. 20 km sydvest for Krynica)
Landsbyen Żegiestów med kurbyen Żegiestów Zdrój ligger i bjergene sydvest for Krynica – højt over Poprad-flodens løb; i kurbyen, der har en lang tradition bag sig, findes et stort kurhus, flere sanatorier og kilder, hvis lægende vand især har et stort indhold af magnesium.


Den smukke bygning “Witoldówka” ved Kurparken

Indkvartering

Booking.com
Krynica – på polsk og engelsk – her også praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Krynica – på polsk og engelsk – her også praktiske oplysninger for turister


Fra Kurparken

Andre internetsider og kilder

Krynica – på polsk og engelsk
Krynica-Zdrój

Kort
Krynica
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software