Gryfice


Gryfice. Parti fra torvet med Maria-kirken i baggrunden

Afstande i km

Nowogard
32 km s,
Płoty
13 km s,
Golczewo
22 km sv,
Resko
23 km sø,
Łobez
49 km sø, 63 km nø, 57 km sv, 32 km nv, 49 km nø, 84 km nø, 71 km v, 111 km sv, 51 km sø, 82 km v, 97 km sv, 18 km n, 54 km sv

Indbyggertal

16.737 (2006)

Beliggenhed og historie

Byen Gryfice ligger i det nordlige Vestpommern, ved floden Rega, der kommer fra sydøst, løber midt igennem Gryfice og videre nordpå gennem byen Trzebiatów inden den udmunder i Østersøen.
Gryfice er en gammel by, der fik købstadrettigheder i 1262; disse privilegier – herunder ret til sejlads med varer på Rega – blev tildelt byen af fyrste Warcisław III. Transporten med varer fandt snart sted over flodens hele sejlbare strækning og helt ud til havet. Men byrådet i Trzebiatow ønskede at få deres del af denne indtægtskilde og denne strid varede i mange år. Trods striden mellem de to byer udviklede Gryfice sig som by i middelalderen; man levede af landbrug, håndværk og handel – ikke mindst kornhandel. Byen blev først omgivet af en jordvold med en voldgrav, siden – i det 14.årh. – af en forsvarsmur af natursten og mursten. Enkelte dele af denne mur kan stadig ses i dag. Gryfice var medlem af Hanse-forbundet. 30-årskrigen i 1600-tallet og følgerne af den var ødelæggende for byen og handel og håndværk gik næsten i stå. Først i det følgende århundrede skete der en mærkbar forbedring af økonomien. I 1882 kom jernbaneforbindelsen til Szczecin og Kołobrzeg, og i de følgende årtier byggedes en række smalsporede jernbaner til lokaliteter i omegnen. I begyndelsen af det 20.årh. åbnedes en lang række industrivirksomheder, således en sukkerfabrik, en kalkovn og virksomheder indenfor andre produktområder såsom keramik, ovne, kartoffelmel og marmelade. Gryfice blev et veludviklet, lokalt center for industri og handel.

Turistattraktioner

Jernbanemuseet
En udstilling af jernbanemateriel for smalsporede jernbaner i det vestlige Pommern.

Brama Kamienna (Stenporten)
tidl. kaldet Mølleporten, er den nordlige byport ved vejen til Trzebiatów. Porten nævnes siden 1333.

Brama Wysoka (Den Høje Port)
var også en del af den middelalderlige bys forsvarsværker; den stod – og står – ved byens udfaldsvej mod syd, der deler sig i vejene mod Kamień Pomorski, Stargard, Nowogard og Szczecin. Porten eksisterede allerede i år 1300. Brama Wysoka har en spidsbuet porthvælving og består af 3 etager. I bygningen findes nu et galleri og museum. – Tidligere havde Gryfice 3 byporte: udover førnævnte Brama Kamienna og Brama Wysoka også Brama Reska (Rega-porten) ved vejen mod Kołobrzeg og Koszalin, dvs. mod nordøst.

Baszta Prochowa (Krudttårnet)
Dette tårn var placeret i det nordøstlige hjørne af de tidligere befæstninger, nær floden Rega, og tjente som skydetårn. Det blev bygget i det 15.årh. i gotisk stil, stenmuret, beklædt med mursten i gotisk forbandt. Krudttårnet er opbygget i form af to cylindre, den ene uden om den anden.

Kaplica Świętego Jerzego (Sankt Georgs Kapel)
ligger inden for kirkegårdsmuren; det fungerer nu som kirkegårdskapel. Oprindeligt var det knyttet til det hospital, der fandtes på dette sted siden 1337. Det var dengang bederum for hospitalets patienter og personale.

Kościól Mariacki (Maria-kirken)
Kirken blev opført i gotisk stil ved overgangen mellem det 13. og 14.årh. Først opstod koret sammen med sakristiet på sydsiden; siden hovedskibet og til sidst tårnet, sandsynligvis i det 15.årh. Indtil 1534 var kirken en katolsk kirke; herefter blev den overtaget af den lutheranske menighed, inden den senere påny blev katolsk ejendom.

Bymuren og befæstningerne
Bygningen af bymuren begyndte i slutningen af det 13.årh. og fortsatte i det 14.årh. I det 19.årh., da de middelalderlige befæstninger allerede længe havde været unødvendige, påbegyndte man nedrivningen af dem. Af det oprindelige anlæg findes i dag kun to byporte, Krudttårnet og rester af bymuren. I 2007 begyndte man at genopbygge dele af de tilbageværende rester af bymuren.

Omegnen

Gryfice er centerby i et distrikt, der strækker sig helt op til Østersøen.

Se vore sider om flg. byer og andre lokaliteter i omegnen: Trzebiatów , Niechorze , Pogorzelica , Mrzeżyno .
Om byen Płoty følg dette link: Płoty

Indkvartering

Booking.com
Gryfice. Kommunens officielle side med praktiske informationer for turister

Andre internetsider og kilder

Gryfice. Kommunens officielle side

Kort
Gryfice
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software