Kudowa-Zdrój


Kudowa-Zdrój. Fra kurparken

Afstande i km

Bystrzyca Kłodzka
42 km sø,
Stronie Śląskie
64 km sø,
Lądek-Zdrój
58 km sø,
Szczytna
19 km sø,
Lewin Kłodzki
5 km sø,
Náchod (Tjekkiet)
6 km sv, 44 km nø, 15 km sø, 64 km nø, 35 km ø, 42 km nø, 71 km ø, 25 km sø, 76 km nø, 64 km n, 120 km nø, 57 km nø

Indbyggertal

10.100

Beliggenhed og historie

Kurstedet Kudowa-Zdrój ligger i et bjergområde i det sydlige Schlesien, ganske tæt ved den tjekkiske grænse.

Kudowa-Zdrój hører til de ældste kursteder i Polen og i Europa. Stedets nuværende navn havde i det 16.årh. formen Chudoba, senere Kudoba og fra 1945 den nuværende form: Kudowa. Lokaliteten nævnes i skriftlige kilder fra 1477. De lokale mineralvandskilder er nævnt siden 1580. Information om byen som kursted findes i en tjekkisk krønike, forfattet af Ludvík af Náchod. Byens første kendte ejer var den fra 30-årskrigen berømte, østrigske hærfører Albrecht von Wallenstein. Udstyr til kurbade, fortrinsvis af træ, kendes siden 1630. I 1777 udkom en vejviser over kurstederne i Schlesien, herunder Kudowa og Duszniki. I slutningen af det 18.årh. blev kilderne sikret med mure, og man begyndte at anlægge den nuværende kurpark. En gruppe læger overtog kurstedet, hvilket bevirkede en hurtigere udvikling af de lægende faciliteter. I juni 1813 boede den daværende preussiske konge, Wilhelm III med hustru og døtre i Kudowa. I 1847 var antallet af kurgæster steget til omkring 300. Yderligere videnskabelige bekræftelser af kurvandets helsebringende egenskaber fik besøgstallet til at stige til 4.150 i år 1900. Stedet var det første kardiologiske helsecenter i det daværende Tyskland. Der opstod adskillige pensionater og det almindelige boligbyggeri var også i vækst. Kudowa undgik krigshandlingerne i 2.verdenskrig og efter fredsslutningen befandt byen sig påny indenfor Polens grænser. I samme år – 1945 – fik byen tildelt rettigheder som købstad. Kudowa udviklede sig efter krigen yderligere og blev et af de mest populære helse- og feriecentre i landet.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Aqua Park
dvs. Vandland med adskillige tilknyttede faciliteter og tilbud.

Vintersportsdalen
ligger ved foden af Świni Grzbiet, ca. 1 km fra centrum i Kudowa i retning af Jakubowice. Om vinteren ligger sneen meget længe her, hvilket giver udvidede muligheder for vintersport. Der er skilift og andre faciliteter samt tre veludstyrede overnatningssteder.

Kraniekapellet (Kaplica Czaszek)
Et fælles gravkammer for ofrene i de schlesiske krige i årene 1740-42 og 1744-45 samt ofrene for epidemier i det 18.årh. På alle vægge har man deponeret kranier og andre skeletdele fra ialt ca. tre tusinde mennesker. Under gulvet hviler resterne af yderligere 20-30.000 mennesker.Kapellet blev åbnet i 1776; indsamlingen af skeletdelene, desinficering og opstilling strakte sig over 8 år. Kapellet er det eneste af sin art i Polen og det ene af tre sådanne i Europa.

Museet for Folkelig Kultur
er et friluftsmuseum med eksempler på gamle bygninger fra landet, håndværk osv.

Legetøjsmuseet (Muzeum Zabawek)
rummer eksempler på gammelt legetøj fra både det 19. og 20.århundrede fra adskillige lande og verdensdele.

Frømuseet (Muzeum Żaby)
er helliget frøer i enhver skikkelse og afart. Velegnet for børn.

“Rebparken” (Park Linowy)
bruges bl.a. til fysisk træning i forb.m.kurser i team building.

Familieparken “Colorado”
Underholdningspark for børn og voksne.

Kurparken (Park Zdrojowy) er byens levende centrum, både for kurgæster og turister. Parken blev anlagt i det 18.årh. og rummer udover en rigdom af planter den for kursteder traditionelle “drikkehal” (Pijalnia Wód Mineralnych), hvor man kan nyde det mineralske vand direkte fra kilden. Desuden finder man i parken en koncertsal, et teater og flere sanatorier.

Marias Kilde
I skoven udenfor byen står et lille skovkapel, indviet til Jomfru Maria. Ved foden af den høj, hvorpå kapellet er bygget, udspringer en kilde, kaldet Marias Kilde.


Kudowa-Zdrój. Fra kurparken

Omegnen

Góry Stołowe
Mod øst grænser byområdet op til den lille nationalpark, der hedder Góry Stołowe, og som rummer meget karakteristiske klippeformer. Det højeste punkt udgøres af Szczeliniec Wielki (919 m.o.h.). Bjergkæden Góry Stołowe strækker sig fra sydøst mod nordvest med en længde på ca. 45 km. Bjergene består af sandsten i to hovedniveauer, der oprindeligt var havbund; de har som følge af de geologiske bevægelser hævet sig adskillige hundrede meter i tidernes løb. Den senere erosion har skabt fantastiske klippeformer. Bjergkæden som helhed kan på mange kilometers afstand minde om et fladt bord (stół), hvoraf navnet.
Błędne Skały
er navnet på en spændende og meget usædvanlig labyrint af klippeformer, der omfatter bjergryggen Skalniak (915 m.o.h.), beliggende i Nationalparken Góry Stołowe.
Szczeliniec Wielki
Dette, det højeste punkt i Góry Stołowe, er lettest tilgængeligt fra landsbyen Karlów, 12 km fra Kudowa. En sti, opbygget af 682 stentrin, fører op til toppen. Bjergsiderne er også et godt sted at dyrke bjergklatring.
Dinosaurus-museet (Park Dinozaury)
rummer et stort antal fremstillinger af dinosaurer i naturlige, klippefyldte omgivelser; parken ligger ved foden af bjerget Szczeliniec Wielki.


Klippeformer i bjergene (og nationalparken) Góry Stołowe

Góry Bystrzyckie
Længere mod sydøst – på begge sider af grænsen – strækker sig bjergområdet Góry Bystrzyckie. Det højeste punkt på den polske side af grænsen når op på 977 m. På den tjekkiske side, hvor bjergene kaldes Orlické Hory, er der højder på op til 1115 m.

Tjekkiet
Umiddelbart på den anden side af grænsen til Tjekkiet ligger byen Náchod.
Forslag til udflugter til byen Náchod og den nærmeste del af Tjekkiet kan man læse om på Kudowa’s hjemmeside.

Indkvartering

Booking.com
Som tilfældet er i de fleste kurbyer, har Kudowa-Zdrój et i forhold til byens størrelse ganske stort antal hoteller og pensionater samt mange private værelser, der udlejes.

Andre links til indkvartering:

Kudowa (Byens officielle side på polsk og tysk)

Spisesteder:

Kudowa (Byens officielle side på polsk og tysk)

Andre internetsider og kilder

Kudowa (Byens officielle side på polsk og tysk)

Kort
Kudowa-Zdrój
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software