Kłodzko


Rådhuset i Kłodzko på Plac Bolesława Chrobrego – centrum i den gamle bydel

Afstande i km

11 km nø, 47 km n, 21 km sv, 41 km n, 74 km sø, 79 km nø, 23 km nø, 35 km v, 39 km nø, 22 km nv, 55 km ø, 43 km ø, 31 km ø, 14 km sv, 66 km nø, 61 km nv, 57 km nv, , 23 km nø, 41 km nø, 19 km ø 89 nø, Brzeg 99 nø, Opole 109 nø, Bardo 11 nø, Ząbkowice Śląskie 23 nø, Kamieniec Ząbkowicki 23 nø, Strzelin 66 nø, Ziębice 41 nø, Otmuchów 43 nø, Paczków 31 nø, Grodków 79 nø, Nysa 55 nø, Złoty Stok 19 ø, Lądek-Zdrój 24 sø, Stronie Śląskie 30 sø, Bystrzyca Kłodzka 17 s.

Indbyggertal

30.300 (1998)

Beliggenhed og historie

Kłodzko ligger i det sydvestlige Polen, i regionen Nedre Schlesien, syd for regionshovedstaden Wrocław og nær den tjekkiske grænse. Terrænmæssigt ligger byen i en bred bjergsænkning (Kotlina Kłodzka), mellem bjerge, der tæller Góry Sowie og Góry Bardzkie mod nord og øst, Góry Złote og Masyw Śnieżnika mod sydøst samt Góry Bystrzyckie mod sydvest og vest. Bjergsænkningen og byen gennemstrømmes af floden Nysa Kłodzka. Kłodzko er en gammel by og hovedby i Kłodzko-området, nu administrativ centerby i Kłodzko Powiat (distrikt) og et kommunikationsmæssigt og turistmæssigt centrum.

Kłodzko nævnes første gang af den tjekkiske krønikeskriver Kosmas (med navneformen “Cladsco”) under årstallet 981. I det 10.årh. tilhørte området omkring Klodzko den vestslaviske stamme ślężanie, men mod slutningen af århundredet kom området under tjekkisk styre. Borgen på den venstre flodbred var anlagt af tjekkiske fyrster som et forsvar mod Polen. Den polske konge Bolesław Chrobry indtog Kłodzko flere gange med henblik på at styrke sin stilling i Schlesien, og fordi området var meget vigtigt i strategisk henseende. Stedet kom dog igen på tjekkiske hænder for kun i en kort periode – 1050-1096 – at vende tilbage til Polen. I det 12.-13.årh. udvikledes byen stærkt af tyske tilflyttere, oprindeligt indkaldt af den tjekkiske konge Ottokar II Přemysl. Den ved foden af fæstningshøjen anlagte by blev omgivet af en forsvarsmur. Byen, der allerede i 1114 blev betegnet som “urbs” (by), vides at have haft købstadrettigheder i 1275. I løbet af middelalderen var Kłodzko ejet af forskellige konger og fyrster og fungerede også i en periode som et selvstændigt grevskab, der dog fra 1560 blev overtaget af Habsburg-dynastiet. I det 18.årh. lykkedes det Preussen at adskille Schlesien fra Habsburg-monarkiets andre landområder, og fra 1763 blev Kłodzko integreret i Preussen. Begyndelsen af det 19.årh. var præget af Napoleons-krigene; i 1807 blev Kłodzko belejret af franskmændene, der også plyndrede byerne i omegnen. 2.halvdel af det 19.årh. var derimod kendetegnet ved økonomisk opblomstring; der opstod nye kursteder, og jernbanelinier blev bygget. Efter 2.verdenskrig, hvis afslutning var katastrofal for den tyske befolkning i området, fulgte en ny æra for byen, der nu var en del af Polen. Tilflyttere fra andre dele af Polen bosatte sig i stort antal i Kłodzko, herunder repatrierede polske borgere fra de gamle, polske østområder. I 1997 blev byen ramt af en katastrofal oversvømmelse.
I byen findes en vis industri indenfor bl.a. fødevarer, metaller, træ og byggeri. Flertallet af befolkningen ernærer sig ved handels- og servicefag.


Kłodzko. Den nordvestlige del af centrum set mod rådhustårnet

Turistattraktioner

Hovedfæstningen (Twierdza Główna)
Fæstningen er et enestående bygningsmindesmærke inden for den militære arkitektur. De første befæstninger på fæstningshøjen (Forteczna Góra) stammer fra det 9.årh. I løbet af århundrederne undergik befæstningen talrige ombygninger, udbygninger og ændringer for at kunne modsvare de til enhver tid aktuelle krav til krigsførelse og militært forsvar.
I 1114 brændte den oprindelige befæstning af træ, der dog i 1129 var genopbygget og sæde for kastellanen. Omkring 1300 var fæstningen udviklet til en borg af høj klasse med både forsvars- og boligfaciliteter. I løbet af middelalderen udbyggedes højborgen yderligere, mens man i 1500-tallet byggede en nedre borg og udbyggede murene. Et højdepunkt nåede fæstningen under Friedrich II den Store, der gjorde den til én af de mægtigste bastioner i det preussiske Schlesien.
Det meget omfattende fæstningsanlæg dækker i dag ca. 30 ha. og en del af anlægget er tilgængeligt for turister. Fra fæstningen er der en smuk udsigt over byen og dalen (Kotlina Kłodzka).
På den modsatte (østlige) side af floden ligger højen Owcza Góra (“Fårebjerget”) med fortet Fort Owcza Góra.


Hovedfæstningen set fra ul.Czeska

Jomfru Marias Himmelfartskirke (Kościół Wniebowzięcia Najświętszej Marii Panny)
Kirken omtaltes allerede i 1194, mens byggeriet af den nuværende kirke påbegyndtes af johanniterne i midten af det 14.årh. – på det sted, hvor en tidligere kirke havde stået. Det er en sengotisk, treskibet bygning med 2 sidekapeller (mod syd og nord). 1624-93 blev kirken ombygget i barokstil. Kirken nævnes ofte som den største seværdighed i Kłodzko, både på grund af dens arkitektoniske værdier og kirkens udstyr. Hovedalteret er fra 1727-29, udført i marmor, stuk og træ af J.A.Siegwitz. Den sengotiske døbefont er fra 1517.

Gudsmoder af Rosenkransens Kirke (Kościół Matki Boskiej Różańcowej) og Franciskanerklosteret
Kirken er en treskibet bygning i sen barokstil med fire ottekantede kapeller på begge sider af hovedskibet. Kirkebygningen er opført i dens nuværende form i 1628-31. Den oprindelige kirke på samme sted stammede fra det 14.årh. Udstyret i neorenæssancestil er fra sidste fjerdedel af det 19.årh. Fremhæves skal også freskerne af Felix Anton Scheffler, en schlesisk barokmaler. Bygningen blev beskadiget under oversvømmelsen i 1997.
Det tilstødende Franciskanerkloster er opført i 1.halvdel af det 18.årh. på stedet for en tidligere bygning og omkring en firkantet indre gård. I refektoriet findes fresker af F.A. Scheffler fra 1744.


Den gotiske bro over Młynówka set mod sydøst. I baggrunden Gudsmoder af Rosenkransens Kirke


Franciskanerklosterets vestfløj. Til venstre Gudsmoder af Rosenkransens Kirke


Plac Franciszkański

Den gotiske bro
Denne middelalderlige stenbro fra det 13.-14.årh. fører over Młynówka-kanalen. Broen minder i form og udstyr om Karlsbroen i Prag, omend broen i Klodzko er væsentligt mindre. Broen er smykket med 6 figurer af sten, der blev tilføjet i baroktiden.


Den gotiske bro. I baggrunden gaden ul.Wita Stwosza, der fører til Bolesław Chrobry-pladsen og rådhuset

Kristus Konge Kirke (Kościół Chrystusa Króla)
Kirken er malerisk beliggende ved foden af Hovedfæstningen (øst for fæstningshøjen og vest for floden). Bygningen, der stammer fra det 13.årh., er enskibet med kapeller på nordsiden.

Rådhuset
på Plac Bolesława Chrobrego (Torvet)Den første bygning blev sandsynligvis rejst i det 14.årh.; den brændte i 1366 og blev genopbygget i 1400. Ombygninger fandt sted både i det 16. og 17.årh. Rådhusets nuværende udseende skyldes en ombygning i neorenæssancestil i 1887-90 efter tegninger af arkitekten Ewald Berger. Den mindst ændrede del af bygningen er tårnet, der oprindeligt opstod ved slutningen af det 14.årh.


Sydsiden af Bolesław Chrobry-pladsen. Til højre rådhuset

Borgerhuse i Den gamle By
I Den gamle By findes de fleste bevaringsværdige og fredede beboelseshuse i Kłodzko. Nogle stammer fra begyndelsen af det 17.årh. De mest interessante står ved ul. Czeskiej, ul. Armii Krajowej samt pl. Bolesława Chrobrego. Sammenlagt er der omkring 400 fredede bygninger i byen.


Den vestlige side af Plac Bolesława Chrobrego. Til venstre rådhuset

Den underjordiske turistrute
er skabt i forbindelse med ingeniørarbejder, der skulle sikre den gamle bydel mod en katastrofe, der truede den som følge af ændringer i grundvandets niveau, dårlige fundamenter m.m. Ruten omfatter et udvalg af forløbet af udgravninger og gange. Ruten er en enestående attraktion, i hvert fald på regionsniveau.

Kłodzko-egnens Museum
Muzeum Ziemi Kłodzkiej har til huse i den tidligere Jesuitiske kostskole, en bygning i barokstil fra 1664, hvis nuværende udseende skyldes en ombygning i det 18.årh. Museets samlinger handler om byen, regionen, historien, natur og kunst. Af bygningens smukke indre skal fremhæves: biblioteket, koncertsalen i to etager med kuppel, Den gyldne Sal og mødesalen. De største samlinger omfatter tingenstande, mønter, schlesiske ure og glas.

Jesuiterkollegiet
Det tidligere jesuiterkollegium er en barokbygning i 3 etager, opført 1654-90. Efter ordenens ophævelse fungerede huset fra 1787 til 1945 som katolsk gymnasium. Nu rummer bygningen først og fremmest et alment gymnasium.

Bymuren
Bymuren blev opført af sten i slutningen af det 13.årh. og udbygget med mursten i 1426 og 1469. Muren omgav byen mod syd og vest, idet de andre sider blev beskyttet af fæstningen. Bevarede rester af muren findes ved Młynówka-kanalen.


Broen over Nysa ved Grottger-gaden – set ind mod den gamle bydel.

Omegnen

Kłodzko-dalen og de omgivende bjergkæder på alle sider et et naturskønt område med mange muligheder for både bil-, cykel- og vandreturisme samt bjergklatring om sommeren og skisport om vinteren.

Powiat Kłodzki Klodzko distrikt

Indkvartering

Booking.com
Kłodzko (Bykommunens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk
Gmina Kłodzko Kłodzko landkommune

Spisesteder:

Kłodzko (Bykommunens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk
Gmina Kłodzko Kłodzko landkommune


Floden Nysa Kłodzka ved Franciskanerklosteret


Ved Młynówka. I baggrunden rådhustårnet

Andre internetsider og kilder

Kłodzko (Bykommunens officielle side) – på polsk, engelsk, tysk og tjekkisk
Gmina Kłodzko Kłodzko landkommune

Kort
Kłodzko
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software