Lubaczów


Den græsk-katolske Sankt Nikolaj-kirke i Lubaczów

Afstande i km

40 km sv, 72 km n, 74 km sv, 62 km nv, 56 km sv, 55 km sv, 97 km sv, 48 km nø, 82 km n

Indbyggertal

12.517 (2013)

Beliggenhed og historie

Lubaczów er beliggende i den østlige del af Podkarpacie-regionen, ved floden Lubaczówka, kun 13 km fra grænsen til Ukraine.

Den første omtale af Lubaczów stammer fra 1214. Købstadrettigheder fik byen i 1376. Efter først at være ejet af en lokal fyrsteslægt, kom byen i 1462 på kronens hænder. Under delingen af Polen kom Lubaczów under østrigsk styre, nemlig fra 1772 til 1918, som en del af provinsen Galizien.

Ved 2.verdenskrigs udbrud i 1939 blev byen udsat for kraftige bombardementer. Den 12.september trængte tyske styrker ind i byen, hvor de blev indtil de den 26.september blev erstattet af sovjetiske besættelsesstyrker. Grænsen mellem den tyske og den sovjetiske besættelseszone forløb gennem Lubaczów distrikt. Indbyggerne blev herefter anset som borgere i Sovjetunionen. Mange mennesker blev arresteret og deporteret til Sibirien. I juni 1941 trak de sovjetiske styrker sig tilbage, og tyskerne besatte området. Nu fulgte en ny terror, denne gang fra tysk side, både i form af direkte henrettelser, skabelse af en ghetto for jøder i 1942, udryddelse af jøderne i 1943 og arrestationer af polakker med transport til koncentrationslejre og til tvangsarbejdslejre. I sommeren 1944 nåede enheder af den sovjetiske Røde Hær frem til Lubaczów og fra den 22.juli beherskede de byen. Fra 9.september 1944 overtog polske myndigheder formelt styret af byen.

Men den sovjetiske befrielse af byen betød ikke afslutningen på problemerne. Ukrainske oprørsstyrker og polske modstandsbevægelser kæmpede mod hinanden om herredømmet over området. Mange polakker flygtede mod vest. Først efter længere tid, og i kraft af en polsk-sovjetisk aftale, blev et stort antal ukrainere forflyttet til Sovjetunionen. Andre ukrainere blev forflyttet til de genvundne landområder mod vest. Til Lubaczów-området flyttede til gengæld polakker bosat øst for den nye østgrænse samt familier fra andre regioner.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Den græsk-katolske Sankt Nikolaj-kirke (Cerkiew greckokatolicka pw. św.Mikołaja)
Kirken er opført i 1883 efter tegninger af den ukrainske arkitekt Vasyl Nahirny. Stilen er neobyzantinsk med en imponerende kuppel. Bygningens grundplan er baseret på det latinske kors; kuplen er rejst hvor skibet og tværskibet krydser hinanden.


Sankt Nikolaj Kirke set fra nordvest; i baggrunden ses Sankt Stanisław Kirke

Sankt Stanisław Kirke . Sognekirke (Kościół św.Stanisława)
Dette er byens sognekirke. Den er opført i 1898-99 i neogotisk stil og udbygget mellem 1981 og 1987.Mellem 1945 og 1991 fungerede kirken som prokatedral.


Sankt Stanisław Kirke

Rådhuset (Ratusz)
Rådhuset er beliggende i den vestlige husrække på torvet og stammer fra 2.halvdel af det 19.årh.


Rådhuset på torvet

Grænselandsmuseet. – Det gamle kornmagasin. (Muzeum Kresów. – Stary spichlerz)
Ordet “grænseland” skal generelt forstås som landet mellem Polens nuværende østgrænse og den tidligere, historiske østgrænse. Museet er indrettet i et kornmagasin (tilhørende et gods) fra begyndelsen af det 19.årh. Udgangspunktet for museet var en samling omkring regionens historie og kultur. Museet har nu tre sale til faste udstillinger, der omfatter byens og regionens historie, Lubaczów-egnens landbokultur og grænselandets historie samt 2 sale til skiftende udstillinger og endelig et bibliotek med en videnskabelig bogsamling omkring disse emner.

Borghøjen. – Arkæologisk fundsted (Wzgórze zamkowe – wykopaliska archeologiczne)
Borghøjen befinder sig i det fredede slots- og parkkompleks ved Sobieski-gaden, ca. 500 m sydøst for sognekirken. I sin tid skabtes her en kunstig forhøjning i det dengang sumpede terræn med en befæstning, hvor det bevarede træværk kan dateres til den tidlige middelalder, ca. overgangen mellem det 9. og 10.årh. De talrige arkæologiske fund på stedet kan sammenlignes med fundene i Biskupin, og måske er der endda her spor af en endnu tidligere beboelse.

Omegnen

Indkvartering

Booking.com

Lubaczów – på polsk og engelsk. Med praktiske oplysninger for turister i den engelsksprogede version

Spisesteder:

Lubaczów – på polsk og engelsk. Med praktiske oplysninger for turister i den engelsksprogede version


Sankt Stanisław Kirke set fra nord (fra torvet)

Andre internetsider og kilder

Lubaczów – på polsk og engelsk

Kort
Lubaczów
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software