Kalwaria Zebrzydowska


Kalwaria Zebrzydowska. Klosteret og klosterkirken

Afstande i km

51 km nv, 26 km v, 34 km ø, 55 km sø, 32 km nø, 52 km nv, 41 km s, 54 km sø, 22 km sø, 44 km nv, 19 km nø, 35 km sv, 14 km v, 27 km nv

Indbyggertal

4.524 (2006)

Beliggenhed og historie

Valfartsstedet Kalwaria Zebrzydowska er en lille malerisk by sydvest for Kraków med et klosterkompleks fra beg. af det 17.årh. og med 42 småkirker og kapeller spredt på højderne omkring byen. Selve byen er beliggende i en dal mellem to lave, men smukke bjergkæder på grænsen til bjergområdet Beskid Makowski. Byen gennemskæres af hovedvejen fra Bielsko-Biała til Kraków.
Det er – populært sagt – en by af snedkere og skomagere, og den er meget kendt for sin møbelfremstilling. Hvert år, både om foråret og om sommeren, arrangeres der møbelmesser (Targi meblowe), hvor håndværkerne udstiller egne produkter.

Byens historie går tilbage til 1617 og er tæt forbundet med kirkens historie. Amtmanden i Kraków, Mikołaj Zebrzydowski, bekostede i det 17.århundrede byggeriet på skråningerne af bjerget Żar af et kloster og et antal kapeller kaldet Herrens Lidelses Vejs Kapeller efter mønster fra Lidelsens Vej i Jerusalem. I tidens løb er her opstået et stort kompleks af stier og kapeller: Dróżki Kalwaryjskie, der sammen med Bernadinerklosteret hører til de fremmeste, arkitektoniske attraktioner i Polen.

Turistattraktioner

Bernadinerklosteret (Klasztor OO Bernardynów)
Klosterkomplekset er sammen med kapellerne på lidelsens vej (korsvejen) at finde på UNESCO’s liste over verdens kulturarv.
Klosteret og klosterkirken er et bygningsværk i sen barokstil med overgang til rokokostil og med karakteristiske søjlegange. Klosterets og kirkens indre er udsmykket med polykromi og rummer gamle, bevaringsværdige korstole, adskillige værdifulde billeder og inventar med indlagte arbejder.


Klosterkirken


Klostergården

Stisystemet med en meget interessant arkitektur (kapellerne på Lidelsens Vej) er på en naturlig måde indflettet i landskabet omkring klosteret og udgør Pilgrimsparken med kilometerlange alléer og skovlysninger. Bernadinerklosteret i Kalwaria Zebrzydowska har af pave Johannes Paul II fået tildelt hædersbetegnelsen “Bazylika Mniejsza”. I klosteret drives i dag et præsteseminarium. Ved klosteret findes også et Pilgrimmenes Hus, hvor de pilgrimme, der ankommer til Kalwaria Zebrzydowska, kan overnatte.


Ét af kapellerne på højderne nær klosteret


Ét af kapellerne på højderne nær klosteret

Ved siden af Częstochowa er Kalwaria Zebrzydowska ét af de vigtigste pilgrimsmål i Polen. Hvert år finder flere religiøse ceremonier sted, hvori pilgrimme både fra Polen og fra udlandet deltager. Den største tilstrømning af pilgrimme forekommer i forbindelse med de vigtigste højtideligheder som: Påskeugens afladshøjtid med Kristi Lidelses Mysterium samt helligdagen Jomfru Marias Himmelfart (15.august).
Kalwaria Zebrzydowska er et helt specielt kulturelt monument, hvor selve landskabet er anvendt som baggrund for en symbolsk fremstilling af begivenhederne på Kristi lidelses vej i form af kapeller og stier. Resultatet er et kulturelt landskab af stor skønhed og åndelig værdifuldhed, hvor naturlige og menneskeskabte elementer forenes på en harmonisk måde.

Indkvartering

Booking.com
Kalwaria Zebrzydowska (Byens officielle side). Her også praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Kalwaria Zebrzydowska (Byens officielle side). Her også praktiske oplysninger for turister


Foran klosterkirken i Kalwaria Zebrzydowska med en statue af pave Johannes Paul II

Andre internetsider og kilder

Kalwaria Zebrzydowska (Byens officielle side). Her også et afsnit om klosteret

Kort
Kalwaria Zebrzydowska
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software