Warning: Undefined array key 49 in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/index.php on line 807 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 200 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 201 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 202 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 203 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 204 Warning: Undefined variable $ratingdisabled in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 225 Warning: Undefined variable $ratingtekst in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/_func.php on line 227 Pruszcz Gdański

Pruszcz Gdański

Afstande i km

Nowy Dwór Gdański
38 km sø, 59 km sø, 12 km n, 29 km nv, 39 km nv, 53 km sv, 56 km sø, 25 km nv, 24 km sø

Indbyggertal

29.034 (2014)

Beliggenhed og historie

Pruszcz Gdański ligger i Pommern, umiddelbart syd for Gdańsk, som den reelt er sammenbygget med.

Omkring 700 år før vores tidsregning var den nuværende bys område allerede beboet. I Romerrigets tid var der en betydelig handel mellem dette område og bl.a. Rom. En af de vigtigste eksportvarer fra denne del af det nuværende Polen var rav. Tidligere havde denne boplads adgang til havet via Wisła-flodens daværende munding. Den senere opståede by Gdańsk overtog funktionen som havneby.
Da korsridderordenen i middelalderen havde sin glansperiode, investerede ordenen en del i bebyggelsen Pruszcz for at gøre den til center for levering af nødvendige varer til den befæstede by Gdańsk. På den måde spillede Pruszcz gennem flere århundreder en underordnet rolle i forhold til Gdańsk. I 1800-tallet skete der – under preussisk styre – en frigørelse fra båndene til Gdańsk. Der igangsattes moderniseringer samt forbedring af infrastrukturen; i 1879-81 opstod en sukkerfabrik i Pruszcz – det var den største industrivirksomhed i dette område. Efter 1.verdenskrig indgik byen i det område, der hed Fristaden Gdańsk – oprettet 1920. Fristaden blev dog i 1939, efter den tyske besættelse af Polen, indlemmet i det tyske rige. Den 24.marts 1945 blev byen indtaget den sovjetiske hær. Påfølgende blev den tidligere fristad indlemmet i Polen.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Det Hellige Kors’ Ophøjelses Kirke
opførtes ca.1367 i gotisk stil. 1585-1945 var det en kirke for den protestantiske menighed, efter 1945 igen en katolsk kirke.

Radunia-kanalen
Kanalen udgår fra floden Radunia i den vestlige udkant af Pruszcz og løber over en strækning på 13,5 km – næsten direkte mod nord. Den har sit udløb i floden Motława i Gdańsk. Kanalen blev oprindeligt bygget 1330’erne af korsridderne, men er siden udvidet. Formålet med den var fra begyndelsen dels at forsyne byen Gdańsk og borgen her med frisk drikkevand, dels at drive den Store Mølle i Gdańsk, dels at forsyne voldgraven med vand. I 1800-tallet begyndte man at udvide kanalen med henblik på at kontrollere vandmængden og undgå oversvømmelser. I juli 2001 efter voldsomme skybrud skete der dog alligevel en oversvømmelse, idet voldene blev gennembrudt og dele af Gdansk stod under vand.

Sukkerfabrikken fungerede fra 1881-2004. Det store område med de enorme bygninger er nu med alle afdelinger og funktioner tilgængeligt for interesserede.

Omegnen

Vandløb:
Floden Radunia og Radunia-kanalen.
Floden og kanalen Czarna Łacha. Meget populær blandt lystfiskere.

Indkvartering

Booking.com
Pruszcz Gdański – på polsk og engelsk, med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Pruszcz Gdański – på polsk og engelsk, med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Pruszcz Gdański – på polsk og engelsk

Kort
Pruszcz Gdański
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software