Sopot


Stranden og den lange mole i Sopot. – Billede af Michał Koper fra Pixabay

Afstande i km

Nowy Dwór Gdański
52 km sø,
Puck
39 km nv,
Hel
82 km nø,
Władysławowo
49 km nv,
Jastarnia
67 km nø,
Żukowo
27 km sv, 97 km sv, 13 km sø, 5 km n, 37 km sv, 65 km sv, 91 km nv, 67 km nv, 68 km sø, 25 km sø, 28 km nv, 25 km nv, 47 km sø, 36 km nv

Indbyggertal

37.658 (2009)

Beliggenhed og historie

Sopot – kendt som kur- og badested – er beliggende i det nordlige Polen, på østersøkysten, dvs. ved Gdańsk-bugten. Sopot er den mellemste af byerne i det såkaldte Trójmiasto (Trebyen), dvs. de tre tæt sammenliggende byer: Gdańsk, Sopot og Gdynia. Sopot ligger således lige nord for Gdańsk og syd for Gdynia. Det grønne område vest for de tre byer og øst for den nord-sydgående hovedvej/motorvej er udlagt som landskabspark: Trójmiejski Park Krajobrazowy.
Halvdelen af byens areal er dækket af skov, parker, bevoksede pladser og andre grønne områder. Talrige turister og kunstnere besøger byen i sommersæsonen. Antallet af sommergæster overstiger 2 millioner.
Den rene sandstrand strækker sig 4,5 kilometer langs hele Sopots byområde. Overalt finder man udstyr og faciliteter til brug for de besøgende, almindelige badegæster såvel som de gæster, der gerne vil dyrke vand- eller strandsport. Der er også opvisninger og underholdning. Stranden overvåges hele tiden af trænede livreddere.
Byens lufthavn hedder Port Lotniczy Gdańsk im. Lecha Wałęsy (opkaldt efter den tidl.præsident). Lufthavnen ligger nær landsbyen Rębiechowo på adressen ul.Słowackiego 200, dvs. vest for Gdańsk (og vest for motorvejen). Fra lufthavnen er der 10 km til Sopot. Der er direkte busforbindelse til hovedbanegården i Gdansk, hvorfra man kan tage bus eller lokaltog videre til Sopot.
Bynavnet Sopot er et gammelt slavisk stednavn. “Zoppot”, som byen hed i den tyske tid, er en germanisering af det oprindelige slaviske navn.
Sopot’s venskabsby i Danmark er Næstved.

På den nuværende bys område fandtes i den tidlige middelalder en befæstning, hvoraf sporene – voldstedet – stadig kan ses ved Haffner-gaden. Landsbyen Sopot nævnes første gang i et historisk dokument i 1283. Sopot nævnes her blandt ialt 16 landsbyer, som cistercienserklosteret i Oliwa modtog som ejendom. Sopot var herefter ejet af klosteret i næsten 500 år, indtil dettes ejendomme blev inddraget efter Polens første deling.
Fra midten af det 16.årh. begyndte Sopot at udvikle sig fra en landsby til en art ferieområde for velhavende indbyggere i Gdańsk, idet en række købmænd fra denne by lejede grundstykker af klosteret i Oliwa, hvorpå de opførte 12 sommerboliger. Dette byggeri var placeret i centrum af den nuværende by. Samtidig fandtes et mindre fiskerleje ved selve kysten.
I forbindelse med de fredsforhandlinger, der i 1660 fandt sted i Oliwa som afslutning på den polsk-svenske krig, boede den polske konge Jan Kazimierz og hans hof på ejendommen Karlikowo ved Sopot. Lederen af den svenske delegation opholdt sig i selve Sopot. Karlikowo er nu en del af byen; her ligger hestevæddeløbsbanen.
I 1733 blev Sopot brændt ned af russiske styrker, der belejrede Gdańsk. Efter 1772, dvs. efter Polens første deling, befandt Sopot sig indenfor den preussiske stats grænser. Oliwa-klosterets ejendomme, herunder Sopot, blev konfiskeret og lagt ind under den preussiske stat.
Den største private jordejer i Sopot, Carl Christoph Wagner, gjorde i 1819 de første forsøg med at starte en havbadeanstalt, dog uden større succes. Dengang var der 350 indbyggere og 23 huse i landsbyen. I 1823 opstod den første, professionelle, badeanstalt, opført af Jean Georg Haffner. Derfor anses årstallet 1823 for at være starten på Sopot som kursted. Året efter åbnedes det første kurhus i Sopot. Kurhuset blev udbygget i 1842 og omkring samme tid opstod det første teater i byen. Mellem 800 og 1200 personer besøgte kur- og badestedet i sommersæsonen. I løbet af de sidste årtier i det 19.årh. udviklede Sopot sig fra en lille bebyggelse til en moderne, elegant kurby. Antallet af kurgæster voksede til stadighed og udgjorde omkring år 1900 ca. 12.500.
I 1873 blev bebyggelsen Karlikowo lagt ind under Sopot. I 1877 købte Sopot Kommune doktor Haffner’s badeanstalt og begyndte at udbygge den. Et nyt (det andet) kurhus blev i 1881 opført nær molen. Selve molen blev forlænget til 85 meter.
I 1898 åbnedes væddeløbsbanen i Karlikowo, der stadig fungerer. Der byggedes en evangelisk kirke i 1901 og i 1902 opførtes en ny katolsk kirke.
Den hidtidige landkommune Sopot fik købstadrettigheder i 1901.
En badeaterapisk anstalt blev indviet i 1904; bygningen var forsynet med en høj skorsten. Bygningen og skorstenen overgik i 1956 til det amtslige reumatologiske hospital. Da skorstenen blev overflødig i 1975, ombyggedes skorstenen til fyrtårn. Mellem 1910 og 1912 opførtes det tredie kurhus i byen. Det var et omfattende kompleks med både hotelværelser, restaurant, vinbar, teatersal m.m.
Lige før 1.verdenskrigs udbrud i 1914 boede der 17.400 faste indbyggere i Sopot, hvortil kom ca. 20.000 sommergæster. Som følge af Versailles-traktaten efter 1.verdenskrig (1919) oprettedes den “Polske Korridor”, der gav det nye Polen adgang til havet, samtidig med, at Gdańsk blev erklæret som fristad (Danzig). Denne fristad omfattede også Sopot lige nord for Gdańsk. Således blev Sopots nordgrænse samtidig grænse mellem fristaden og Den Polske Republik.
I 1927 indviedes Kasino-Hotel, det største og mest moderne af byens hoteller. Efter 2.verdenskrig fik hotellet navneforandring til Hotel Grand. I 1928 udbyggedes molen til sin nuværende længde på 512 meter. Fra 1938 var den tyske nazisme mærkbar i hele fristaden, herunder også i Sopot, hvor den jødiske synagoge blev nedbrændt.
Da den 2.verdenskrig brød ud i 1939 blev Fristaden Gdańsk indlemmet i Det Tredie Rige. Polske indbyggere i Sopot blev arresteret i stort antal. Mange jøder flygtede. Sopot blev befriet for tyskerne af den Røde Hær i marts 1945. Som følge af krigshandlingerne blev ca. 10 % af byen ødelagt, herunder et kurhus.
I 1946 åbnedes en helse- og badeanstalt ved molen. I 1952 indviedes den elektriske jernbane mellem Sopot og Gdańsk. Det følgende år blev der også forbindelse videre nordpå til Gdynia.
Den første polske Internationale Jazzfestival blev afholdt i Sopot i 1956. I 1961 afholdtes den første Internationale Sangfestival i Opera Leśna. Fra 1963 blev den populære, centrale gade i Sopot, “Monciak”, lukket for kørende trafik.
I begyndelsen af 1970’erne blev der opført et stort bygningskompleks med sanatorier og hoteller ved gaden ul.Bitwy pod Płowcami. I 1977 kunne de kommunale myndigheder berette om det hidtil største indbyggertal i byens historie, nemlig ca.54.500. I 1999 fik Sopot officiel status som kursted.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

“Monciak”
Byens centrum er gaden ul.Bohaterów Monte Cassino (Monte Cassino-heltenes gade), den centrale gågade i kurbyen, i daglig tale kaldet “Monciak”. Gaden er helt lukket for kørende trafik. På begge sider af gaden findes huse fra overgangen mellem det 19. og 20.årh., der rummer pubber, cafeer, restauranter og gallerier. Om sommeren er der optræden af musikere og portrætmalerne er i fuld gang. For at opdage Sopot’s særlige charme, kan man dreje ned ad en sidegade, hvorefter man befinder sig i en anden verden, fuld af hyggelige huse i jugendstil, gamle parker og haver. I en sådan lille sidegade ligger den smukke, klassicistiske ejendom, Dworek Sierakowskich, hvor Selskabet af Sopot’s Venner har sit domicil.

Molen
Når man ad Monciak nærmer sig stranden, drejer man ved gadens afslutning til venstre ad gaden Powstańców Warszawy. Efter få meter befinder man sig på Kurpladsen (Skwer Kuracyjny). På denne plads arrangeres ofte koncerter. Herfra, tæt ved stranden, går molen ud i Gdańsk-bugten. Det er den længste, træbyggede, mole i Europa. Længden er ca. en halv kilometer. Spadserestien er på ialt 512 meter, hvoraf 458 meter i selve bugten. Den første mole på stedet blev bygget i 1827. Den nuværende mole er fra 1928. Fra den lange mole kan man beundre Trebyens kyststrækning, mod syd således havnen i Gdańsk og mod nord naturreservatet Rezerwat Kępa Redłowska (mellem den sydlige del af Gdynia og bugten). Molen er også anløbsplads for turistbåde (med forbindelse til Gdańsk, Gdynia og Hel) samt vandtaxaer. Fra molen har men den bedste udsigt som tilskuer til konkurrencer i sejlbådssejlads, windsurfing eller andre arrangementer på vandet og på stranden. På molen er der et større og flere mindre spisesteder.


Fra en park i Sopot set mod fyrtårnet. – Billede af Michal Jarmoluk fra Pixabay

Fyrtårnet (Latarnia morska)
Nær molen står fyrtårnet med udsigtspunkt. Dette fyrtårn har fungeret siden 1975, da det blev indrettet i en tidligere skorsten tilhørende det Reumatologiske Hospital. Tårnets højde er 30 m.

Voldstedet (Grodzisko)
Under et ophold i Sopot bør man også besøge voldstedet (grodzisko) fra den tidlige middelalder, der nu fungerer som et arkæologisk frilandsmuseum. Voldstedet/museet, der er den ældste seværdighed i Sopot, ligger ved Haffner-gaden, ca. 400 meter fra stranden.

Opera Leśna
Opera Leśna er beliggende i et grønt område ved ul.Moniuszki, dvs. i byens vestlige del, hvor byområdet hører op og skoven begynder. Opera Leśna er et overdækket friluftsteater med plads til 4400 tilskuere. Orkestergraven kan rumme 110 musikere. Her arrangeres koncerter med både klassisk musik og populærmusik. Teateret var i mellemkrigstiden kendt for sine opførelser af Wagner, og der afholdes stadig en operafestival. Efter 1961 er Opera Leśna blevet berømt som stedet, hvor den årlige Internationale Sang Festival (Międzynarowy Festiwal Piosenki) afholdes.

Fiskerlejet (Przystań Rybacka)
På den sydlige del af stranden findes et lille fiskerleje, hvor man dagligt kan købe friske fisk og se udstillinger med fiskerbåde og fiskeudstyr.

Hestevæddeløbsbanen Hipodrom Sopot
Hestevæddeløbsbanen i Sopot ligger i den sydligste del af byen (ul.Polna), nær bygrænsen mellem Sopot og Gdańsk. Banens historie går tilbage til 1898. Fra banen, der dækker ca.40 ha., er der udsigt over bugten. Det er en ideel placering for en virksomhed, hvis arrangementer tiltrækker mængder af tilskuere. Banen er helt klart en af de største turistattraktioner i byen. Efter 2.verdenskrig blev Hipodrom Sopot den vigtigste væddeløbsbane til forhindringsløb i Polen. I 1997 overtog byen Sopot aktiemajoriteten i det selskab, der ejer banen. På Hipodrom Sopot afholdes desuden koncerter.

Stadion Leśny
Stadion Leśny (Skovstadion) er ligesom Opera Leśna (Skovoperaen) beliggende i skovomådet (landskabsparken) vest for byens centrum, netop ved overgangen mellem byområde og naturområde. Stadion Leśny ligger ved ul.Wybickiego. Det er således et meget smukt beliggende stadion for letatletik med en tribune, der kan rumme 5.000 tilskuere. På stadionområdet findes også et kursuscenter, alment tilgængelige wellness-faciliteter samt restaurant.

Aquapark Sopot
Aquapark Sopot er et vandland i den nordlige del af byen ved gaden Zamkowa Góra. Aquapark er et yndet besøgsmål både for de faste indbyggere og for turisterne. Udover adskillige typer bassiner er der også sauna, bowling m.m.

Omegnen

Attraktioner i omegnen, se bl.a.:
Gdańsk
Gdynia
Kartuzy
Korsridderborge og bispeborge i det nordlige Polen

Indkvartering

Booking.com
Sopot (polsk, engelsk) – med praktiske oplysninger for turister
Trójmiasto: Gdańsk, Sopot, Gdynia

Spisesteder:

Sopot (polsk, engelsk) . med praktiske oplysninger for turister
Trójmiasto: Gdańsk, Sopot, Gdynia

Andre internetsider og kilder

Sopot (polsk, engelsk)
Trójmiasto: Gdańsk, Sopot, Gdynia

Andre byer i Trójmiasto:
Gdańsk (polsk, engelsk, fransk, tysk og russisk)
Gdynia (polsk, engelsk, tysk, svensk, dansk, fransk, russisk, spansk)

Trójmiasto. Plany miast.
Polen. Gdańsk, Sopot, Gdynia. Warszawa, POT, 2004.

Kort
Sopot
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software