Olesno


Olesno. Torvets østside. På billedet th. ses rådhuset med dets søjleprydede facade. Tv. for rådhuset ses Maria-søjlen

Afstande i km

Blachownia
48 km sø,
Ozimek
35 km sv,
Zawadzkie
34 km s,
Byczyna
35 km nv,
Praszka
23 km n,
Działoszyn
52 km nø,
Syców
83 km nv,
Bierutów
75 km nv,
Lewin Brzeski
68 km sv,
Wołczyn
36 km nv, 80 km v, 52 km sø, 62 km nv, 41 km ø, 20 km nv, 71 km sv, 32 km sø, 60 km nv, 91 km nv, 46 km sv, 49 km sv, 44 km n, 59 km nv, 129 km nv

Indbyggertal

9.600 (2009)

Beliggenhed og historie

Olesno ligger i den nordøstlige del af Opole-regionen.

Byens navn hentyder efter sigende til de skovrige omgivelser; “las” = skov på polsk, “lesny” = skovrig.
Den første begyndelse til en by på dette sted skyldes ifølge traditionen fyrste Henryk Brodaty af Wrocław, der i 1208 anbefalede at bygge et jagtslot netop her. Bebyggelsen Olesno omtales dog første gang i kilderne i 1226, nemlig i et grundlæggelsesdokument vedr. den lokale kirke. Man ved, at Olesno fra 1404 var omgivet af en bymur.
Officielt blev byen grundlagt i 1275 med købstadmæssige rettigheder af fyrste Władysław I af Wrocław. Da de oprindelige grundlæggelsesdokumenter senere brændte, udstedte fyrste Bernard af Niemodlin-Strzelce i 1450 nye købstadrettigheder, der bekræftede de tidligere udstedte.
I løbet af det 14.årh. kom Olesno under tjekkisk overhøjhed. Efter 1532 blev byen og området styret af den østrigske Habsburgerslægt. Mellem 1645 og 1666 var byen de polske kongers ejendom. Byens historie omfatter også andre private ejere, både kongelige og adelige.
Som andre byer led Olesno meget under trediveårskrigen (1618-48), både i form af plyndring, brande, overfald og andet. I 1708 blev byen ramt af en pestepidemi, der næsten udryddede byens befolkning. Kun ca. en tiendel af indbyggerne overlevede.
Som resultat af de schlesiske krige i 1.halvdel af det 18.årh. kom Olesno ind under det Preussiske Kongerige. Fra 1816 blev byen distriktscenter. I det 19.årh. opstod flere bogtrykkerier i byen.
Under 1.verdenskrig oprettedes flere lazaretter i Olesno, hvor sårede soldater fra østfronten – af forskellig nationalitet – blev indlagt.
Ved afslutningen af 2.verdenskrig blev Olesno indtaget af den Røde Hær den 21.januar 1945. I marts 1945 overtog polske myndigheder administrationen af byen. Ved Potsdam-konferencen i juli-august 1945 blev området tilkendt Polen, idet Odra-Nysa-linien (Oder-Neisse-linien) blev anerkendt som Polens vestgrænse.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Rådhuset (Ratusz)
Rådhuset i neoklassicistisk stil, der er beliggende på torvets østside, blev bygget i 1820-21 på stedet for det tidligere rådhus fra 1640, der brændte i 1722. I 1880 blev facaden udsmykket med et søjlebåret indgangsparti med 6 søjler, der bærer et trekantet gavlfelt. Bygningen, der blev kraftigt beskadiget af en brand i januar 1945, men blev genopbygget efter krigen, rummer nu kommunens Civilstandsmyndighed (Folkeregisteret).

Maria-søjlen (Kolumna Maryjna)
Maria-søjlen blev rejst i 1697 af byens borgere, der på den tid var hårdt plaget af krige, naturkatastrofer og sygdomme.

Regionalmuseet (Oleskie Muzeum Regionalne)
Regionalmuseet befinder sig fra 2005 i en fredet barokbygning fra det 18.årh. ved ul.Jaronia. Her findes også byens turistinformationscenter.

Statue af Jan Nepomuk (kannik, katolsk helgen fra Tjekkiet; tjekkisk navn: Jan Nepomucký, tysk: Johann von Nepomuk, polsk: Jan Nepomucen)
På torvet findes en statue af den hellige Jan Nepomuk, bekostet i 1753 af præsten Leopold Ignacy Labor som takkegave for hans opnåelse af præsteværdigheden ved det lokale munkekloster.

Pestsøjlen (Kolumna morowa)
En søjle, der kaldes “Pestsøjlen”, står ved gaden Wielkie Przedmieście. Søjlen krones af en ornamentering fra begyndelsen af det 17.årh. Søjlen fungerede også tidligere som vejsten og var som sådan placeret i nærheden af en byport, der i sin tid fandtes på dette sted. Gadens navn betyder iøvrigt “Store Forstad”, hvilket jo antyder en beliggenhed udenfor bymuren.

Sankt Michaels Kirke (Kościół p.w. św. Michała)
Denne den ældste kirke i Olesno står i byens midte og er indviet til Sankt Michael. Den første kirkebygning var af træ. Kirken blev indviet i 1226 og er omtalt i det ældste dokument om Olesno. I 1856 blev der tilbygget et tårn. Den gotiske portal fra det 14.årh. er bevaret. Inde i kirken kan man beundre hovedalteret i tidlig barokstil med et billede af Sankt Michael. Nær kirken ses præsteboligen fra 1659, der er opført på stedet for den tidligere borg, eller snarere jagtslot. Dette slot, der opførtes ca.1208, blev fuldstændigt ødelagt under trediveårskrigen.

De Syv Kilder (Siedem Źródeł)
Skovdam, beliggende ved Olesno’s nordvestlige bygrænse, hvor der findes en undergørende kilde, hvis vand siges at have lægende egenskaber.

Kommunalforvaltningen (Urząd Miejski)
Denne bygning fra 1909 ved krydset mellem gaderne ul.Dworcowa og ul.Powstańców Śląskich rummer nu den kommunale forvaltning samt distriktsforvaltningen.

Bymuren (Mury obronne)
Den middelalderlige bymur, der stammer fra det 14.-15-årh., blev i hovedsagen nedrevet i det 17.årh. De største bevarede dele af muren findes ved gaden ul. J.Lompy.

Den jødiske kirkegård
Betegnelsen i Polen for en jødisk kirkegård er “kirkut”. Denne er grundlagt i begyndelsen af det 19.årh., indhegnet af en mur af teglsten (tidligere af marksten), og er beliggende ved ul.Młyńska. På kirkegården findes et kapel. Gravstenene er fortrinsvis udført i sandsten, men granit og marmor forekommer også. Indskrifterne er på hebræisk og tysk.

Sankt Annas Kirke
er en træbygget valfartskirke fra 1518, beliggende 1,5 km nord for byens centrum. Den egentlige kirke erstatter et oprindeligt kapel fra 1444. Omkring 1670 blev der tilbygget 5 kapeller, således at helheden dannede en stjerneform. Taget er dækket med tagspån. Et sakristi blev bygget i 1707. På kirkegården er der gravsteder fra det 17.årh. og en kapelbygning i neogotisk stil.

Kristi Legems Kirke (Kościół Bożego Ciała)
Denne katolske sognekirke fra 1913 blev opført på stedet for en tidligere, træbygget, Kristi Legems Kirke. Den ældre kirke blev bygget ved midten af det 15.årh., bekostet af en kreds af borgere, som en protest mod de lokale augustinermunkes umoralske levevis.


Olesno. En hyggelig oase i midtbyen. Over tagene ses tårnet på Kristi Legems Kirke

Folkebiblioteket i Olesno (Oleska Biblioteka Publiczna)
på adressen ul.Aleksandra 5, virker i sin nuværende form siden 1945. Biblioteket udgiver siden år 2000 hjemmesiden: Oleska Biblioteka Publiczna , der orienterer om bibliotekets tilbud og indeholder andre spændende informationer fra bøgernes verden.

Amfiteatret
I byens amfiteater er der i sommersæsonen friluftsbiograf samt andre friluftsarrangementer, herunder “Byens dage” m.m.

Omegnen

Skovene omkring Olesno hører til Stobrawa-skovkomplekset (Bory Stobrawskie), opkaldt efter floden Stobrawa. Den relativt fattige jordbund i kommunen giver overvejende vækstmuligheder for nåletræer.
Floden Stobrawa, en højre biflod til Odra, udspringer i Olesno kommune og passerer Olesno by (samt byen Kluczbork mod nordvest). Stobrawas udløb i Odra sker få kilometer øst for Brzeg, og floden løber således stort set i øst-vestlig retning. Det er ikke nogen stor flod, men den er den ene af de tre væsentlige vandløb i området vest for Olesno. De andre floder er Bogacica og Budkowiczanka, som iøvrigt begge – i lighed med Stobrawa – har deres udspring i Olesno kommune. Alle tre floder løber gennem Stobrawa Landskabspark, der er beliggende vest for Olesno, øst for Brzeg og nord for Opole. I området øst for Olesno er Liswarta den vigtigste flod. I kommunen findes 2 vandreservoirer: Stare Olesno (nordvest for Olesno) og Kucoby (øst for Olesno).

Powiat Oleski (Distriktets officielle side)

Indkvartering

Booking.com
Olesno (Byens officielle side – på polsk, engelsk, tysk, tjekkisk, ungarsk). Her også praktiske oplysninger for turister

Powiat Oleski (Distriktets officielle side) Her også praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Olesno (Byens officielle side – på polsk, engelsk, tysk, tjekkisk, ungarsk)

Kort
Olesno
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software