Wisła


Habsburg-slægtens jagthus i Wisła. – Photo by: Pudelek at Polish Wikipedia, Wisla-PTTK, CC BY-SA 2.5

Afstande i km

Zwardoń
28 km sø,
Istebna
12 km s,
Szczyrk
20 km nø, 41 km nø, 31 km nv, 50 km nv, 91 km n, 60 km nø, 52 km n, 21 km n, 13 km, 37 km ø

Indbyggertal

12.000 (2004)


Floden Wisła i byen Wisła

Beliggenhed og historie

Byen Wisła ligger i bjergregionen Beskid Śląski, i den forgrenede Wisła-floddal. Det meget langstrakte byområde omfatter det område, hvor kilderne til floden Wisła findes. Fra kilderne på bjerget Barania Góra flyder bjergbækkene Czarna Wisełka og Biała Wisełka, der forener sig og yderligere optager vandet fra bækken Malinka, hvorved de sammen danner floden Wisła, Polens største flod.
Mange huse, både helårsbebyggelser og sommerhuse, er beliggende uden for centrum i sidedalene, såsom Malinka,Gościejów, Partecznik, Głębce, Łabajów, Dziechcinka, Jawornik og Gahura samt på skråningerne af de omkringliggende bjerge: Wierch Skolnity, Kamienny, Kobyla, Kozińce, Bukowa.
Byens centrum ligger gennemsnitligt 430 m.o.h. De højeste punkter er Barania Góra (1220 m) og Stożek (978 m).
Indbyggerne er schlesiske bjergboere. Et karakteristisk træk hos befolkningen her er dens tilhørsforhold til flere forskellige trossamfund. Den protestantiske tro dominerer; ca. 50% af befolkningen tilhører den Evangelisk-Augsburgske Kirke, mens ca.30% er katolikker.
Det første skriftlige vidnesbyrd om landsbyen Wisła stammer fra 1615. Byen fik først købstadrettigheder i 1962.
Interessen for Wisła som ferieby begyndte for alvor ved overgangen mellem det 19. og 20.årh., hvor de første sommervillaer byggedes og de første pensionater opstod.
Efter 2.verdenskrig fremskyndedes udbygningen af byen som feriested. Wisła skulle fungere som feriecenter for hele Øvre Schlesien og ikke mindst for de nærliggende, store industriområder (Katowice-området). Der byggedes talrige firma-feriecentre, og en bedre vejforbindelse til Katowice oprettedes.
75% af kommunens areal er dækket af skov. De smukkeste træbevoksninger findes i Barania Góra-naturreservatet på 383 ha, der blev oprettet i 1953. Bjergbækkene Czarna og Biała Wisełka samt Malinka er bækørred-reservater.
Adskillige turiststier giver mulighed for at besøge reservaterne fra forår til efterår, og om vinteren kan man komme dertil på ski. Der findes også en såkaldt didaktisk vandresti på Barania Góra, hvor turister kan lære noget om de naturmæssige værdier i området samt om menneskets indflydelse på naturen.

Turistattraktioner

I Wisła står ca. 100 km turistruter til rådighed for besøgende. Om sommeren kan man benytte vandre- og cykelstierne (af forskellig sværhedsgrad), om vinteren de smukke skiruter, skilifterne og skibakkerne. Et friluftsbad, adskillige tennisbaner og andre sportsanlæg er tilgængelige om sommeren.
Den gamle krobygning fra 1794 – nu museum. Ligger ved ul.Stellera.
Adskillige gamle træbygninger , bl.a. en træbygget skole fra 1891.
Den evangeliske kirke fra 1838, et eksempel på klassicistisk arkitektur.
Den gamle skole fra 1824.
Hotel Piast , det første hotel i byen, bygget omkring 1885.
Habsburgernes jagthus fra 1897.
Den katolske kirke fra 1855, ombygget i 1970 (ul. Lipowa).
Træbyggede villaer fra begyndelsen af det 20.årh. (bl.a. ved al.Burschego).

Indkvartering

Booking.com
Wisła Byens officielle side – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Wisła Byens officielle side – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Wisła Byens officielle side

Kort
Wisła
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software