Żywiec


Rådhuset i Żywiec. – Photo by: Lestat (Jan Mehlich), Żywiec – Ratusz, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

Korbielów
18 km sø,
Szczyrk
16 km v,
Zwardoń
29 km sv, 28 km nø, 25 km nv, 61 km nv, 83 km n, 28 km n, 88 km nø, 40 km ø, 44 km nv, 34 km ø, 50 km v, 40 km nø, 37 km v, 55 km ø

Indbyggertal

32.056 (2010)

Beliggenhed og historie

Byen Żywiec ligger i en floddal, hvor Koszarawa løber ud i Soła, ved Żywiec-søen i en højde af 345-350 m.o.h. På alle sider er området omgivet af bjerge, mod vest Beskid Śląski, mod nord Beskid Mały og mod syd og øst Beskid Żywiecki med bjergtoppe som Lipowska (1323 m.), Babia Góra (1723 m.), Pilsko (1557 m.), Rycerzowa (1226 m.) og Wielka Racza (1236 m.).
Żywiec har gennem mange år gjort sig gældende som et administrativt og erhvervsmæssigt centrum. De lokale distrikts-(powiat)myndigheder har sæde i byen.

Stednavnet Żywiec nævnes første gang (som et kirkesogn) i 1308. I et dokument fra 1327 kaldes Żywiec “en lille by”.
I middelalderen var byen på forskellige hænder; først tilhørte den fyrsterne af Cieszyn, siden fyrsterne af Oświęcim. Fra 1678 til 1838 tilhørte byen slægten Wielopolski. I 1838 solgte Adam Wielopolski området til Habsburgerne, som ejede det helt frem til 2.verdenskrig.
Byens dynamiske udvikling fra midten af det 19.årh. hang sammen med industrialiseringen. Der opstod bl.a. en metalindustriel virksomhed, der fremstillede skruer, en papirfabrik, et trykkeri samt den virksomhed, der først og fremmest forbindes med navnet Żywiec, nemlig bryggeriet “Arcyksiążęcy Browar” (i dag Browar Żywiec), der blev grundlagt af Albrecht Ferdinand Habsburg.
Under 2.verdenskrig indlemmedes området i det Tyske Rige og en kraftig germanisering indledtes. Tyskerne deporterede 20 tusinde mennesker fra byen og området og i stedet blev tyske statsborgere bosat i byen. Under besættelsen var Żywiec-området et af de vigtigste centre for modstandsbevægelsen.
I 1967 skabtes Żywiec-søen ved opdæmning af vandet i floden Soła.

Som nævnt ovenfor forbindes bynavnet Żywiec i høj grad med brygning af øl. Mærket “Żywiec” fra det lokale bryggeri hører til de bedste og allermest kendte ølmærker i Polen.


Domkirken Jomfru Marias Fødsels Katedrals klokketårn i Żywiec. – Photo by: Lestat (Jan Mehlich), Żywiec – Dzwonnica konkatedry, CC BY-SA 3.0

Turistattraktioner

Den Gamle Borg
i Żywiec stammer fra midten af det 14.årh. Nogle af de første ejere af byen og borgen var Komorowski-familien, og det var på deres initiativ – i forbindelse med ombygningen af den gotiske borg til en bygning i renæssancestil – at der opstod en smuk borggård med buegange, der er bevaret i sin oprindelige form indtil i dag. Bygningens indre, der engang var pragtfuldt udstyret, er nu blottet for sin oprindelige udsmykning; kun i nogle af salene på 2.sal er den kunstneriske udsmykning bevaret. De færreste ændringer er sket i den indre gård, der på fire sider er omgivet af buegange i 3 etager; buerne hviler i stueetagen på toscanske søjler, på 1.sal på joniske søjler og på 2.sal på søjler af støbejern, der i det 19.årh. afløste de oprindelige søjler af træ. Der er i borgen bevaret forskellige portaler fra gotisk tid til baroktid; på én af dem er der en latinsk indskrift med årstallet 1571.

Den Nye Borg
Den såkaldte Nye Borg, der er et palæ i klassicistisk stil, blev bygget af Habsburgerne på stedet for et tidligere anneks til Wielopolski-familiens borg.

Parken
Borgen i Żywiec er omgivet af en park på 26 ha, der stammer fra det 17.årh. Parken blev oprindeligt anlagt i italiensk stil. Gennem den ene del af parken løber en kanal, der opstod i den anden halvdel af det 18.årh.; fra samme tidsrum stammer lysthuset i form som et kinesisk hus, på hvilket Wielopolski-familiens våben tydeligt kan ses. I første halvdel af det 19.årh. blev parken stilmæssigt omlagt til en engelsk landskabspark, og det nævnte kinesiske hus kom herefter til at ligge på en ø.

Kirken Jomfru Marias Fødsels Katedral
er bygget i 1.halvdel af det 15.årh. I årene 1515-42 skete en ombygning, hvor murene og koret blev forhøjet. Mod slutningen af det 16.årh. blev kirken igen udvidet, idet skibet blev forlænget og der blev tilbygget et tårn.

Hellig Kors Kirke (Kościół Świętego Krzyża)
blev bygget mod slutningen af det 14.årh. i gotisk stil. Det oprindelige skib blev nedrevet i 1679 og erstattet af det nuværende, der er væsentligt større.I 1690 blev koret udvidet. I det 18.årh. blev kirken ombygget i barokstil, og i 1910 blev der tilbygget et tårn.

Żywiec-søen .
Denne kunstige sø er skabt i 1966 ved opdæmning af vandet i floden Soła; søen dækker 10 km2 og har en dybde på ca.27 m. På søen kan dyrkes flere former for vandsport, således sejlsport og windsurfing.


Floden Soła ved Żywiec. Photo by: Lestat (Jan Mehlich), Żywiec – Rzeka Soła, CC BY-SA 3.0

Omegnen

Międzybrodzie Żywieckie
Få kilometer nord for Żywiec-søen findes nok et vandreservoir, dvs. en kunstig sø, nemlig Międzybrodzie-søen, ligeledes skabt (i 1937) ved opdæmning af vandet i floden Soła. Søen dækker 3,8 km2 og længden – fra nord til syd – er 5 km. Søen blev primært bygget for at forhindre oversvømmelser, men i dag er de rekreative muligheder, som søen frembyder, lige så vigtige. Der er muligheder for vandsport og andre aktiviteter, og ved søens bredder findes to mindre bebyggelser med udpræget karakter af feriebyer. På den østlige bred ligger Międzybrodzie Żywieckie og på vestbredden Międzybrodzie Bialskie. Søen og feriebyerne ligger ved foden af høje bjerge, på østbredden bjerget Żar (761 m) og på vestbredden Czupel (899 m).

Indkvartering

Booking.com

Links

Żywiec

Kort
Żywiec
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software