Sieradz


Torvet i Sieradz. – Photo by: Media Wnet on Flickr

Afstande i km

66 km nø, 63 km sø, 53 km nv, 77 km sv, 88 km n, 90 km nv, 71 km nø, 62 km nø, 77 km nv, 48 km nø, 76 km sø, 56 km nv, 45 km sv, 59 km sv, 147 km sv, 19 km ø

Indbyggertal

43.612 (2008)

Beliggenhed og historie

Sieradz ligger 60 km sydvest for regionshovedstaden Łódź og er centerby i distriktet af samme navn. Floden Warta passerer byens nordøstlige udkant.
Gennem byen løber hovedvejene 12, 14 og 83 i hhv. vestlig, østlig, sydlig og nordlig retning.

Sieradz er en af de ældste bebyggelser i Polen og opstod ved en korsvej, hvor middelalderens handels- og kommunikationsveje krydsede hinanden. Byen omtales første gang i 1136 som en befæstet by, hvor der fandtes kroer, en toldmyndighed og et tingsted, men arkæologiske undersøgelser tyder på, at befæstningen og den første bebyggelse går tilbage til det 11.årh. Købstadrettigheder fik byen på et tidspunkt mellem 1247 og 1255 – på grundlag af den magdeburgske stadsret. Fra 1262 var byen hovedstad i Fyrstendømmet Sieradz, fra midten af det 14.årh. i Sieradz amt. I 1793, ved Polens deling, blev byen indtaget af preussiske styrker. I det nye Polen efter 1918 var Sieradz centerby i distriktet Sieradz i Łódź amt. Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig foregik der omfattende henrettelser, der ramte både den jødiske og den polske befolkning.
Især mellem 1945 og 1970 opstod mange virksomheder i byen indenfor tekstilindustri, maskinindustri, metalindustri og levnedsmidler. I 1975-1998 var Sieradz administrativ centerby i Sieradz amt, fra 1999 er byen distriktscenter i Łódź amt.

Byens navn kommer sandsynligvis af fornavnet Sirad.

Turistattraktioner

Kunsthåndværk.
Sieradz er centrum i et område, der er kendt for sine smukke folkedragter, papirklip m.m.

Arkæologisk og etnografisk museum.
I byens ældste hus, der stammer fra det 16. eller begyndelsen af det 17.årh., findes et museum med samlinger af arkæologisk og etnografisk karakter.

Dominikanerordenens kirke- og klosterkompleks
fra det 13., 14., 17. og 18.årh.

Allehelgens Kirke
Den gotiske sognekirke rummer værdifulde skulpturer fra middelalderen. Den første trækirke på stedet stod her formentlig i det 11.årh. Den nuværende kirke blev bygget ca. 1370, men siden udvidet med 2 sideskibe og et tårn (1580).

Bøddelens hus (Dom Kata)
Bygningen rummer en rest af et murtårn fra det 14.årh. og en lille del af den gamle bymur.

Borghøjen (Wzgórze Zamkowe)
med resterne af kastellanens og senere fyrstens borg, der i det 14.årh. blev erstattet af en grundmuret kongelig borg (nedrevet i slutningen af det 18.årh.)

Den gamle bys torv

Den Etnografiske Park i Sieradz
Et interessant frilandsmuseum, beliggende nær borghøjen.

Stadsteatret (Teatr Miejski)
Bygningen, der i 1874 blev ombygget og indrettet til teatersal, rummede tidligere hestestald for postdiligencerne. Bygningens nuværende klassicistiske udseende fik den i år 1900.

Omegnen

Jeziorsko-søen.
16 km nordvest for Sieradz udvides Warta-floden til den store sø Jeziorsko (efter landsbyen af samme navn), der strækker sig fra syd mod nord med en længde på ca. 15 km og en bredde på 2-3 km. Jeziorsko er en kunstig sø, et vandreservoir (iøvrigt det største i amtet), anlagt i 1986 for at regulere flodens løb og oversvømmelsen af landbrugsjord. Desuden havde anlæggelsen også energimæssige og rekreative formål. Den sydlige del af søen er et fuglereservat. I den øvrige del kan der dyrkes vandsport; også motorbådssejlads er tilladt.

Tubądzin .
I denne landsby, der ligger ca.15 km nordvest for Sieradz, er der indrettet et museum i et gammelt, fredet herresæde.

Indkvartering

Booking.com
Sieradz (Byens officielle side)

Spisesteder:

Sieradz (Byens officielle side)

Andre internetsider og kilder

Sieradz (Byens officielle side)

Kort
Sieradz
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software