Koło


Borgruinen i Koło. – Photo by: Autostopowicz, Koło (Gozdów?), ruiny zamku, XIV, CC BY-SA 3.0 PL

Afstande i km

Kłodawa
21 km nø, 67 km sv, 30 km v, 38 km nø, 56 km ø, 46 km sø, 131 km nv, 88 km s, 111 km n, 25 km sv, 65 km nø

Indbyggertal

23.064 (2012)

Beliggenhed og historie

Koło ligger i Wielkopolska amt, i det centrale Polen. Byen ligger ved floden Warta, med den gamle bydel på flodens sydvestlige bred og den største del af byen, den nyere by, på flodens nordøstlige bred. En flodarm indeslutter den gamle by mod sydvest, og udenfor denne, men indenfor hovedvej 92, ligger et nyere kvarter, kaldet Kaliskie Przedmieście (Kalisz-forstaden).

Byen blev grundlagt i det 13.årh. og fik købstadrettigheder i 1362, udstedt af kong Kazimierz den Store. Kort forinden, også i denne konges regeringstid, blev der bygget en borg her – nordvest for byen, på Warta’s venstre bred. Byen voksede op på en ø, der på dette sted var opstået mellem Warta’s hovedløb og en vestlig flodarm. Da byen var omgivet af vand på alle sider, blev der ikke bygget nogen bymur i middelalderen. Der var dog to byporte, der bevogtede de to adgangsveje: Kalisz-porten og Toruń-porten. Fra det 15.årh. og tre århundreder frem blev der i Koło afholdt adelsforsamlinger med deltagelse af adelen i Wielkopolska. Under en brand i 1622 og under den svenske invasion i 1655 led byen store skader. Efter Polens anden deling i 1793 hørte Koło under Kongeriget Preussen. Fra begyndelsen af det 19.årh. udviklede byen sig til et center for klædeindustri, keramikfremstilling og handel. Der var over 20 kornmagasiner. Kornet blev transporteret ad flodvejen til Preussen. En enkelt af disse gamle magasiner står stadig i dag. I anden halvdel af det 19.årh. opstod en jernvarefabrik og en uldvarefabrik. Efter 1.verdenskrig, da Polen genvandt sin selvstændighed, blev byen en del af Łódź amt. I 1970’erne byggedes en kødvarefabrik (Zakłady Mięsne Koło), der snart blev en af de største virksomheder i byen. Efter den administrative reform i 1999 indgik Koło i Wiekopolska amt.


Rådhuset i Koło. – Photo by: Kolanin, Koło – gmach ratusza, CC BY-SA 4.0

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Rådhuset
Rådhuset i Kolo blev opført o.1390 i gotisk stil. I 1782 blev bygningen restaureret og mellem 1835 og 1837 skete en grundlæggende ombygning, hvor der bl.a. blev tilføjet 2 fløje. Rådhuset fremtræder nu som en toetages bygning i klassicistisk stil. Indgangspartiet på østfacaden udgøres af en porticus med fire søjler. Det der stod tilbage af den gotiske arkitektur var det høje tårn, der havde en kvadratisk grundplan men som højere oppe gik over i en ottekant. Tårnet styrtede sammen i 1987. Senere påbegyndtes en genopbygning. Fra 2003 har man kunnet besøge tårnet.

Borgen
Kongeborgen ligger på en mindre forhøjning nordvest for byområdet, på Warta-flodens venstre bred. Den blev opført før 1362 i kong Kazimierz den Stores regeringstid, og det var kongens ejendom. Det var en typisk gotisk fæstning, der med tiden også blev sæde for starosten i Koło. Borgens mure var af mursten på et fundament af marksten. I det sydøstlige hjørne befandt sig det store tårn, der både havde beboelses- og forsvarsformål. Ringmuren var forstærket med stræbepiller. Borgen var omgivet af en voldgrav. I dag er der kun en ruin tilbage, men man kan stadig se betydelige dele af muren samt det meste af tårnet. Ved den østlige og vestlige del af ringmuren er dog kun mindre rester af forsvarsanlægget bevaret. Ruinen er i dag et udflugtsmål for turister såvel som byens indbyggere. (Se foto øverst på siden).

Det Hellige Kors’ Ophøjelses Kirke
Kirkens historie går tilbage til begyndelsen af det 13.årh. Den kirkebygning der er bevaret til i dag går dog kun tilbage til begyndelsen af det 15.årh. Den blev indviet i 1409. Udvendigt er bygningen forsynet med stræbepiller. Indvendigt må bl.a. fremhæves den originale gotiske prædikestol og et tabernakel fra senrenæssancen.

Bernardinerordenens Kloster og Kirke
Bygningskomplekset er opført i det 15.årh. Det blev delvis ødelagt af Warta-flodens oversvømmelser, men genopbygget i 2.halvdel af det 18.årh. Kirken i senbarok blev bygget i årene 1773-1782. Kirken og klosteret har tilhørt Bernadinerordenen siden det 15.årh.

Kornmagasinet
Det træbyggede magasin,der blev anvendt til opbevaring af korn, ligger på flodbredden. Det er bygget i bulhusteknik og stammer fra begyndelsen af det 19.årh. Det er et værdifuldt eksempel paa den verdslige træarkitektur.

Krigskirkegården
Paa denne kirkegård er først og fremmest begravet polske flyvere fra 1939 samt soldater fra den sovjetiske hær, der omkom under kampene for at befri Koło og omegnen i januar 1945. Der er rejst et mindesmærke for hver af de to grupper.

Omegnen

Indkvartering

Booking.com
Koło – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Koło – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Koło

Kort
Koło
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software