Skawina


Torvet i Skawina. – Photo by: Klajner, Rynek w Skawinie, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

34 km nv, 19 km sv, 16 km nø, 31 km nv, 57 km sø, 24 km sø, 32 km nø, 47 km nv, 32 km sv, 20 km ø

Indbyggertal

23.445 (2014)

Beliggenhed og historie

Skawina ligger i det sydlige Polen, umiddelbart sydvest for storbyen Kraków, ved Skawinka, en biflod til Wisła. Byen indgår i dag i det sammenhængende byområde Kraków.

Byen blev grundlagt af kong Kazimierz Wielki (den Store) i 1364. Denne konge byggede også en lille borg på stedet. I Kazimierz den Stores levetid opførtes en forsvarsmur omkring byen. På ruinerne af denne borg byggedes i begyndelsen af det 20.årh. et lille slot, kaldet “Sokół” (Falken), sæde for gymnastikforbundet med dette navn. Det nærliggende benediktinerkloster i Tyniec har altid haft religiøs såvel som politisk betydning for Skawina. Ligeledes har den nærliggende store by Kraków altid været det handelsmæssige, kulturelle og akademiske centrum. I midten af det 17.årh. blev Skawina ramt af to ulykker: en ødelæggende pest i 1651-52 samt udbruddet af den svensk-polske krig i 1655. Efter tabene under pesten og krigen var kun halvdelen af indbyggerne tilbage. Først i slutningen af det 19.årh. begyndte byen for alvor at udvikle sig. 1884-1886 opstod jernbanen. Kort efter oprettedes forskellige industrivirksomheder: bryggeri (1895), olieraffinaderi (1900), en fabrik for stentøjs- og chamotteprodukter (1909) m.fl. Efter 2.verdenskrig fortsætter den økonomiske udvikling med etablering af virksomheder som aluminiumsfabrik, elektricitetsværk, glasværk og produktion af byggematerialer. Hertil kommer oprettelse af udenlandske virksomheder indenfor mange brancher. Alt i alt har Skawina med tiden udviklet sig et af de største industricentre i Polen.

Turistattraktioner

Palæet Sokół
Palæet Sokół er beliggende i Stadsparken og er bygget i 1904-1906 på initiativ af Gymnastikforbundet “Sokół”. Palæet blev rejst af indbyggerne i Skawina efter tegninger af Wincenty Koczarkiewicz. Det blev sæde for Gymnastikforbundet “Sokół”. Huset står på stedet for den tidligere borg, der blev bygget under kong Kazimierz Wielki.

Torvet
Det usædvanligt store torv går tilbage til byens grundlæggelse i det 14.årh. Fra torvet udgik 8 gader; heraf gik 5 til de 4 byporte, 1 til kirken og 1 til borgen.

Rådhuset
er beliggende i den sydvestlige del af torvet og er opført i 1905.

Jomfru Marias Ofrings Kirke
kaldet “den lille kirke” opstod som hospitalskirke i 1470’erne.

Sankt Simon og Thaddæus’ Kirke
blev oprindeligt opført i 1360-erne, men er senere brændt og genopført.

Svømmehallen Camena
Stor svømmehal (vandland) med mange faciliteter nær byens centrum.

Omegnen

Landsbyen Krzęcin sydvest for Skawina rummer en træbygget kirke, Mariæ Fødsels Kirke. Den er bygget i 1589, men senere forlænget og forsynet med to tårne. Taget er af tagspån.

I landsbyen Wola Radziszowska syd for Skawina findes en træbygget kirke, Jomfru Marias Himmelfarts Kirke. Kirken har et tårn med skrå mure, der er tilbygget ved overgangen mellem det 16. og det 17.årh. Kirken rummer et meget værdifuldt inventar.

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Skawina

Kort
Skawina
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software