Stalowa Wola


Stalowa Wola’s byvåben. – Photo by: anonymous, Herb Stalowej Woli, marked as public domain, more details on Wikimedia Commons

Afstande i km

Nisko
10 km sø,
Sokołów Małopolski
44 km sø,
Nowa Dęba
39 km sv,
Zawichost
42 km nv,
Nowa Sarzyna
37 km sø,
Janów Lubelski
38 km nø,
Rudnik nad Sanem
21 km sø, 44 km sv, 54 km sv, 51 km n, 46 km sø, 61 km nv, 70 km sø, 27 km nv, 31 km v

Indbyggertal

63.371 (2010)

Beliggenhed og historie

Stalowa Wola ligger i det sydøstlige Polen, i den nordligste del af Podkarpacie amt. Byens navn betyder “stålvilje”. Det er en udpræget industriby og en af de yngste byer i landet.Udover det stålværk, der udgjorde starten på byudviklingen, rummer byen i dag talrige industrivirksomheder indenfor mange brancher.
Stalowa Wola er også en studieby: ved den lokale afdeling af Det Katolske Universitet i Lublin studerer ca.3.000 personer. Siden 1998 har Polyteknisk Læreanstalt i Rzeszów også en afdeling i byen. I 1997 blev der oprettet en handelshøjskole. Folkebiblioteket har virket uafbrudt siden 1938. Der er også to kulturhuse, en musikskole og et regionalmuseum i byen.

I mellemkrigstidens Polen, i årene 1936-39, skabtes i de centrale og sydlige regioner det Centrale Industriområde (COP), med det formål at øge Polens økonomiske potentiale, at udbygge sværindustrien og våbenindustrien samt mindske den arbejdsløshed, der var en følge af den internationale krise. Byen Stalowa Wola blev grundlagt indenfor rammerne af dette projekt. Man valgte at bygge den nye by på den hidtidige landsby Pławo’s jord. Denne landsbys historie, hvis indbyggere især beskæftigede sig med tømmerflådning, kan føres tilbage til 1.halvdel af det 15.årh. Den nye by, Stalowa Wola, voksede meget hurtigt. To år efter det første spadestik i 1937 stod der allerede to moderne virksomheder: et stålværk og et elektricitetsværk, og bygningen af et aluminiumsværk var påbegyndt. Man havde også opført boliger til de ansatte ved stålværket. Fra begyndelsen var lønvilkårene og boligstandarden for stålarbejderne bedre end i mange andre regioner i Polen, og det viste sig ikke svært at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne i Stalowa Wola. De første virksomheder – først og fremmest stålværket – blev indviet i juni 1939.
Arbejdet på stålværket blev afbrudt af 2.verdenskrigs udbrud. Eftersom tyskerne godt vidste, at byen rummede moderne virksomheder, der var nyttige i forbindelse med våbenproduktion, undlod de – med en enkelt undtagelse- at bombe byområdet.
Efter krigen, i 1945, fik byen købstadrettigheder; den udvikling af byen og virksomhederne, som krigen havde afbrudt, blev fortsat. I 1970-erne havde stålværket ca. 20.000 ansatte. De systemkritiske strejker i 1980-erne bredte sig også til Stalowa Wola, specielt bemærkelsesværdigt her, fordi det var det eneste sted, hvor der blev strejket på våbenfabrikker.
I løbet af 1990-erne mindskedes stålværkets betydning i lokalsamfundet en del. Samtidig skete der en positiv udvikling på uddannelsesområdet, idet der blev oprettet lokale afdelinger af Det Katolske Universitet i Lublin og Polyteknisk Læreanstalt i Rzeszów. Antallet af private virksomheder voksede stærkt, ikke blot fabrikker, der producerede til lokalområdet og resten af Polen, men også virksomheder med internationale handelsforbindelser. Tanken om en aluminiumsproduktion i Stalowa Wola, der blev født før 2.verdenskrig, blev realiseret efter systemskiftet i Polen.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Sankt Florians Kirke
Fredet trækirke fra 1802, en interessant sakral bygning, der i 1943 blev flyttet fra landsbyen Stany (19 km mod syd) og genopført i Stalowa Wola. Kirken er bygget af tre træarter: lærketræ og to arter fyrretræ.

Herrens Bebudelses Kirke
er beliggende i bydelen Rozwadów. Den blev bygget i 1752-54 som kirke for Kapucinerordenen, skænket af fyrst Jerzy Lubomirski, den daværende ejer af Rozwadów, der også bekostede klosterbygningen. Arkitekten bag byggeriet var Jan Bay fra Warszawa og byggestilen var toskansk barok. Kirken blev renoveret i 1985-90. I kirken afholdes de Internationale Sommerkoncerter for Orgel i perioden fra juli til begyndelsen af september.

Guds Moders Skapulars Kirke
I sin nuværende skikkelse er det en neogotisk bygning, bygget i røde teglsten i 1907, beliggende i bydelen Rozwadów. Det er en treskibet basilika, der er blevet udvidet med et tværskib. Særligt markant er det store tårn mod vest.

Regionalmuseet / Lubomirski-slottet
Museet ligger i bydelen Rozwadów, i en imponerende bygning kaldet “Lubomirski-slottet”. Slottet – residens for Lubomirski-familien – blev opført i 1782-1786. Gennem mange år gjorde man forsøg på at skabe et museum i Stalowa Wola, således med udstillinger, der viste stålværkets historie. Desuden forsøgte man – i 1970-erne – at opbygge et museum i Kapucinerklosteret. Først efter 1989 blev det realistisk at tænke på skabelsen af en egentlig museumsinstitution i byen. Adskillige tusinde museumsgenstande indenfor etnografi, historie og kunst blev overdraget til den nye institution, der først fik til huse i byens kulturhus; senere, fra 2002, blev museets adresse det nyrenoverede, neoklassicistiske Lubomirski-slot.

Omegnen

Den store flod i regionen, San, passerer lige øst om byen. Floden løber mod nordvest og har sit udløb i Wisła nordøst for Sandomierz.

Syd og vest for Stalowa Wola breder sig store skove, resterne af skovkomplekset Puszcza Sandomierska (hvoraf en del er skovreservat), gennemstrømmet af floden Łęg.

Indkvartering

Booking.com
Stalowa Wola – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Stalowa Wola – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Stalowa Wola

Kort
Stalowa Wola
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software