Ustrzyki Dolne


Udsigt over Ustrzyki Dolne

Afstande i km

109 km n, 241 km nv, 83 km nv, 25 km nv, 76 km nø, 116 km nv, 40 km nv, 394 km nv

Indbyggertal

11.000 (1996)

Beliggenhed og historie

Ustrzyki Dolne er det sydøstligst beliggende, egentlige bysamfund i Polen. ( Ordet “ustrzyki” kommer af ustrik, der betegner et sted, hvor floder eller bække løber sammen). Byen er det naturlige center for Bieszczady-området: turistmæssigt, handelsmæssigt og administrativt (kommune- og powiat-center). Beliggenheden over havet er ca. 480 m. Der er nogenlunde den samme afstand til byerne Krosno og Przemyśl (83 og 78 km) på henholdsvis den lille og store “Bieszczady-ringvej”. Der er busforbindelse til Ustrzyki fra Rzeszów, Warszawa, Katowice og Nowy Sącz. Byen har jernbaneforbindelse – som den by, der ligger tættest på Bieszczady-højlandet. Det europæiske vandskel passerer gennem Ustrzyki-området, og floden Strwiąż, langs hvilken byen strækker sig, er den eneste flod i Polen, der har sit endelige udløb i Sortehavet.
Ustrzyki ligger kun 9 km fra den internationale grænseovergang til Ukraine i Krościenko.

Stedet nævnes første gang i skrevne kilder i 1502 (med navneformen Ustryk), nemlig i et lensbrev, udstedt af den polske konge Jan Olbracht.
Stedets udvikling fremmedes ved beliggenheden nær de vigtige handelsveje, der førte til Krosno, Sambor (nu i Ukraine) og Ungarn.
Efter Polens deling i 1772 kom området under østrigsk administration. I 1872 etableredes – via Ustrzyki – en strategisk jernbanelinie fra Ungarn til fæstningen i Przemyśl.
Vigtig for udviklingen i det 19.årh. var også den begyndende olieudvinding i Bieszczady-området samt træindustrien.
Fra 1939 var Ustrzyki-området under sovjetisk besættelse; 1941-1944 var området besat af tyskerne – med store tab af menneskeliv til følge. Efter krigen lå Ustrzyki og omegn inden for Sovjetunionens grænser, men ved en udveksling af grænseområder i 1951 kom byen tilbage til Polen.
Mellem 1972 og 1982 byggedes i Ustrzyki Dolne en meget stor træindustriel virksomhed, der forarbejdede tømmer fra Bieszczady og hele Podkarpacie.
Byen er nu center for det administrative distrikt under Podkarpacie amt: Bieszczady Powiat.

Turistattraktioner

Takket være sin beliggenhed midt i bjergene og et langvarigt snedække har Ustrzyki Dolne de bedste betingelser for dyrkning af vintersport. Der er bygget skilifter på de nærliggende bjergskråninger, der findes styrtløbspister og langrendsløjper. Byen står for forskelligartede arrangementer af sportsmæssig og underholdningsmæssigkarakter. I sommersæsonen er der bademuligheder ligesom velafmærkede vandrestier og cykelstier kan benyttes. Ikke langt fra byen findes 2 stutterier, der giver turisterne mulighed for at dyrke ridesport. I få kilometers afstand ligger den store kunstige Solina-sø, der er et eldorado, hvad angår alle former for vandsport samt fiskeri.
Trods de ødelæggelser, som krige gennem flere århundreder har anrettet, findes der stadig nogle interessante, historiske bygninger på byens område.

Fra det 18.århundrede kan nævnes sanktuariet i Jasień, hvor man opbevarer det undergørende billede af “Gudsmoder fra Bieszczady”.
Værd at bemærke er også den romersk-katolske kirke indviet til Gudsmoder, Polens Dronning, hvori der findes en værdifuld ikon.
Spor af den østlige kulturelle indflydelse ses bl.a. i trækirken i Ustianowa (fra det 18.årh.), der er hjemsted for en græsk-katolsk menighed, den murede ortodokse kirkebygning i byens centrum og den tidligere ortodokse kirke (nu filialkirke) i Strwiążyk – fra 1831.
Et minde om det jødiske kulturelle islæt i byen er synagogen, bygget o. 1800.

Ustrzyki Dolne er sæde for det Internationale Center for Miljø under det Polske Videnskabernes Akademi samt for Bieszczady-nationalparkens Videnskabelige Center med det tilhørende Bieszczady Naturhistorisk Museum.

Omegnen

Ustrzyki Dolne kommune beboes af ca.16.800 personer. Kommunen omfatter flg. andre (mindre) bebyggelser:
Bandrów, Braniów, Arłamów, Brzegi Dolne, Daszówka, Dźwiniacz Dolny, Grąziowa, Hoszowczyk, Hoszów, Jałowe, Jureczkowa, Krościenko, Kwaszenina, Liskowate, Łobozew Dolny, Łbozew Górny, Łodyna, Moczary, Nowosielce Kozickie, Równia, Sokole, Teleśnica Oszawarowa, Teleśnica Sanna, Trzcianiec, Trójca, Ustianowa Dolna, Ustianowa Górna, Wojtkowa, Wojtkówka, Zadwórze.
Disse bebyggelser er fortrinsvis landsbyer, hvor indbyggerne beskæftiger sig med smålandbrug (kvægavl og agerbrug) samt agroturisme.

Vest for kommunen ligger den store Solina-søen og Myczkowce-søen og mod syd Bieszczady Nationalpark .

Over 1/3 af kommunens areal er dækket af skov. Disse skovområder er dele af det store skovkompleks, der strækker sig fra Slovakiet og ind i Ukraine, og samtidig en del af naturparken Góry Słonne, der omgiver byen mod nord og øst.Skovene er hjemsted for et talrigt dyreliv, hvilket gør dem attraktive både for naturelskere og jægere. I nærheden af byen er oprettet to naturreservater.

Indkvartering

Booking.com

Sammenlagt er der omkring 3 tusinde overnatningspladser i byens hoteller, pensionater mv. De samme faciliteter kan rumme ca. 1700 spisende gæster. Der er indkvarteringstilbud for enhver pengepung i form af hoteller, pensionater, feriehuse, feriecentre, bondegårdsferie (agroturisme), vandrerhjem og privat værelsesudlejning.

Links til indkvartering:

Urzad Miejski w Ustrzykach Dolnych (Kommunens officielle side) – på polsk, engelsk og tysk, med links til praktiske informationer for turister

Spisesteder:

Urzad Miejski w Ustrzykach Dolnych (Kommunens officielle side) – på polsk, engelsk og tysk, med links til praktiske informationer for turister

Andre internetsider og kilder

Urzad Miejski w Ustrzykach Dolnych (Kommunens officielle side) – på polsk, engelsk og tysk


Træbyggede feriehytter ved Ustrzyki Dolne

Kort
Ustrzyki Dolne
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software