Nidzica


Borgen i Nidzica. Højborgens østfløj set fra forborgen: det sydlige beboelsestårn og portbygningen med indgangen til den indre borggård.

Afstande i km

Olsztynek
30 km nv,
Lidzbark
48 km sv,
Przasnysz
66 km sø,
Lubawa
61 km nv,
Nowe Miasto Lubawskie
64 km nv, 24 km sv, 29 km s, 57 km n, 59 km nv, 98 km sø, 51 km nø

Indbyggertal

15.600 (2006)

Beliggenhed og historie

Nidzica ligger i den sydlige del af den warmisk-masuriske region (i det nordøstlige Polen), syd for regionshovedstaden Olsztyn. Gennem byen løber floden Nida. Den vigtige hovedvej nr.7 fra Warszawa til Gdańsk passerer gennem byens vestlige udkant. Lige øst for den gamle bydel ligger borgen, hævet over byen på sin borgbanke. Nidzica er i dag centrum for det administrative distrikt af samme navn.
Byen blev grundlagt i 1381 og dens første navn var Neidenburg, dvs. borgen ved Nida. I middelalderen var byen omgivet af en bymur med 2 byporte (mod syd og nord) – som en ekstra beskyttelse udover den sikkerhed, som borgen ydede. I retning af borgen opførtes en dobbelt forsvarsmur, forstærket med fæstningstårne; resterne af tre af disse kan stadig ses i dag. Via en port og over en voldgrav fandtes her den eneste adgangsvej til borgen. Byens torv, i hvis midte rådhuset stod, udgjorde lidt under en trediedel af byens areal inden for murene. I 1389 fandt en politisk forhandling sted på borgen i Nidzica med deltagelse af repræsentanter for Korsridderordenen, Polen og Litauen. I 1410 overgav byen sig til Władysław Jagiełło’s hærstyrker. En uge senere fulgte det største slag i polsk middelalder, slaget ved Grunwald (nordvest for Nidzica) mellem Polen og Litauen på den ene side og Korsridderordenen på den anden side.
I 1628 blev byen ødelagt af de svenske styrker; desuden led Nidzica under brande og adskillige epidemier – både i middelalderen og i nyere tid.
I 1752 blev Nidzica centerby for et stort administrativt distrikt.
1.verdenskrigs udbrud var en ulykke for byen; kampe i 1914 medførte store tab og beskadigelser.


Torvet i Nidzica med rådhuset i baggrunden

Turistattraktioner

Korsridderborgen:
Efter at have indtaget og koloniseret den oprindelige prusiske bosættelse på stedet byggede korsridderne omkring 1266-68 en fæstning af træ og jord, der blev sæde for ordenens foged i dette område, underordnet komturen i Dzierzgoń og siden (fra 1341) komturen i Ostróda. Den første fæstning blev afløst af en muret, stærkt befæstet borg; byggearbejdet foregik i årene 1370-1407. I 1409 blev den nye borg forfremmet til residens for en prokurator, dvs. den administrative leder af et mindre område – underlagt komturen.
I dag er de velbevarede bygninger ramme om adskillige funktioner: her findes en restaurant og et hotel, et folkebibliotek, et regionalmuseum, et kulturcenter m.m.


Borgen i Nidzica. Højborgens østfløj set fra forborgen: den nordlige del af portbygningen og det nordlige beboelsestårn.


Højborgens vestfløj (bagest i billedet) og en del af nordfløjen – set fra den indre borggård


Borgens nordfløj


Borgens sydfløj


Den indre borggård og højborgens nordøstlige hjørne med det nordlige tårn

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Nidzica (Byens officielle side)

Kort
Nidzica
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software