Ostróda


Korsridderborgen i Ostróda

Afstande i km

Olsztynek
27 km sø,
Lubawa
22 km sv,
Miłomłyn
12 km nv, 72 km nv, 130 km nv, 96 km sv, 36 km sv, 99 km v, 38 km n, 59 km sø, 65 km nø, 49 km nv, 92 km sø

Indbyggertal

35.000 (2003)

Beliggenhed og historie

Ostróda ligger i kort afstand fra mange som 15 søer, hvoraf de fem inden for byens område, tættest ved bymidten ligger dog Drwęca-søen. Byen er også den centrale havn for 3 kanaler. Gennem Ostróda løber floden Drwęca, der iøvrigt udgør et særligt naturreservat.
I den preussiske tid var bynavnet Osterode.
Ostróda fik købstadrettigheder i 1329. På dette sted lå tidligere den prusiske bebyggelse Sasinow, der blev erobret af korsridderne ved slutningen af det 13.årh. I årene 1349-1370 byggede korsridderordenen en gotisk borg i byen.Byens skæbne var nært forbundet det masuriske landområdes omskiftelige historie. Byen blev hæmmet i sin udvikling af krigene mellem korsriddere, polakker og litauere, svenskekrigene i det 17.årh. samt gennem brande og epidemier. Den 27.februar 1807 ankom kejser Napoleon til borgen i Ostróda, hvor han residerede indtil august samme år. I 1845-1852 byggedes Ostróda-Elbląg-kanalen. 1872 kører det første tog gennem byen. I 1875 havde Ostróda 5.746 indbyggere og er blevet et betydningsfuldt handelscenter, ikke mindst på grund af kanalen. I 1939 havde Ostróda 18.000 indbyggere og har i den tyske presse opnået tilnavnet “Masuriens perle”. Under kampene om Ostróda i 1945 blev næsten alle de gamle bygninger, herunder borgen, ødelagt.
I dag er Ostróda et stadigt voksende center for turisme i Masurien (Mazury).

Turistattraktioner

Rester af byens gotiske forsvarsmure
fra det 15.årh. ved Dominik Savio-kirken.

Den Hellige Dominik Savio’s Kirke
i gotisk stil (14.årh.), genopbygget efter ødelæggelserne i 2.verdenskrig.

Korsridderborgen
oprindeligt bygget i gotisk stil, men siden ombygget flere gange.
Borgen blev opført i mursten i midten af det 14.årh. som sæde for ordenens komtur. Den firfløjede bygning med en firkantet indre borggård var omgivet af en voldgrav. På 1.etage i sydfløjen fandtes kapellet, refektoriet og komtur’ens bolig. I det 19.årh. blev borgen anvendt som rets- og kontorbygning, en del af rummene dog til boligformål.Borgen blev brændt ned, da de tyske styrker trak sig tilbage i 1945. I efterkrigstiden (1974 ff) er borgen blevet genopbygget og udfylder nu rollen som kulturcenter i Ostróda. Bygningerne rummer således et mindre museum for borgens historie. Det lokale folkebibliotek har til huse på 1.sal i én af fløjene. En anden af fløjene rummer en restaurant. I borggården findes en friluftsscene.


Ostróda. Fra promenaden langs Drwęca-søen.

Den Allerhelligste Jomfru Marias Ubesmittede Undfangelses Kirke
neogotisk, fra 1856-75, tårnet tilbygget i begyndelsen af det 20.årh.

Den Evangelisk-Augsburgske Kirke
fra 1907 i neogotisk stil.

Kirkegården Polska Górka
En del af gravene stammer fra 1.halvdel af det 19.årh. Her er bl.a. begravet pastor Gustaw Gizewiusz, der tilhørte en kernepolsk familie og var en utrættelig fortaler for polskheden i Masurien. Han blev født 1810 i Pisz og bosatte sig i 1835 i Ostróda som pastor for den polske, evangeliske kirke. I 1848 blev han som repræsentant for den polske befolkning indvalgt som medlem af den tyske rigsdag, men døde kort tid efter, d.7.maj 1848. – På kirkegården bemærkes iøvrigt de jødiske gravsten og den neoklassicistiske port fra det 19.årh.

Det Almentdannende Gymnasiums bygning
i eklektisk stil fra 1907.

Bomhuset
Det tidligere bomhus ved Grundskole nr.1, i neoklassicistisk stil.

Vandtårnet
i neogotisk stil fra overgangen mellem det 19. og 20.årh.

Pottemagerporten (Brama Garncarska)
Fundamenter og murrester af denne port, den ene af de tre middelalderlige byporte. På grundlag af fund ved byggeriet af PKO BP’s bankbygning, har man udført en rekonstruktion af porten.

Hus i pseudobarok stil
fra beg. af det 20.årh. (ul. Armii Krajowej 3).

Hus i pseudoklassicistisk stil
fra slutningen af det 19.årh. (ul. Gizewiusza 15)

I Ostróda har man gennemført flere planer og har fortsat nye tiltag, der tilsammen igen skal berettige byen til navnet “Masuriens Perle”, som Ostróda kaldtes før krigen. Heraf nævnes: borgens renovering, bygning og modernisering af boulevarden langs Drwęca-søen og arbejdet med at give byens centrale plads – Plac Tysiąclecia – det udseende, den havde før krigen.

Omegnen

Ostróda-Elbląg-kanalen :
Blandt de mange attraktioner i denne smukke egn må først og fremmest nævnes det forgrenede system af sejlruter under navnet Ostróda-Elbląg-kanalen. Der er rutetrafik med passagerbåde på kanalen fra maj og indtil frosten sætter ind i efteråret. Derudover kan turister selv chartre både og få tilrettelagt individuelle ture på kanalen.

Vandreruter:
Til turister, der elsker vandreture, kan anbefales to vandreruter med en samlet længde på 25 km.

Kajakruter:
Kajakroere kan benytte 5 specielt udpegede og smukt beliggende kanalruter.

Cykelruter : Cykelturister kan benytte cykelruter såvel i det bakkede landskab som i skovene.

Landskabsparken “Park Krajobrazowy Wzgórz Dylewskich” udmærker sig ved sine særlige terrænformer. Den er en del af den højtliggende, postglaciale landskabskæde, der kaldes Lubawski Garb (Lubawa-Puklen). I parken ligger det højeste punkt i hele det masuriske sølandskab: Góra Dylewska (312 m.o.h.) med en betragtelig skråning, hvor der er indrettet skilift.

Grunwald
(32 km mod syd). På sletten ved Grunwald fandt et historisk slag sted i 1410 mellem korsriddernes hær på den ene side og polske og litauiske styrker på den anden side. På stedet findes en mindepark og et monument. Hvert år omkring den 15.juli, årsdagen for Jagiełło’s sejr over korsridderne, fejres Grunwald-dagene. Festen organiseres af hæren, spejdere, broderskaber af riddere og det lokale Grunwald-Selskab. Udover højtideligheden ved monumentet iscenesættes slaget ved Grunwald med deltagelse af omkring 1000 riddere fra hele Polen. De vigtigste organisatorer af slagets iscenesættelse er Broderskabet Sværd og Armbrøst fra Warszawa og Gniew-Kommandanturets Banner.

Łukta
(nordøst for Ostróda). Denne kommune rummer specielt naturskønne områder og er derfor attraktiv for turisme og som rekreativt område. 90 % af landskabet i kommunen er undergivet en eller anden form for beskyttelse.

Naturreservatet “Sosny Taborskie”
ligger nær landsbyen Tabórz. Her vokser de fantastiske “maste-fyrretræer” med en højde på omkring 40 meter og meget smukke, glatte stammer. Træernes alder kan være op mod 250 år. I sejlskibenes tid udgjorde træerne et fremragende materiale til master.

Indkvartering

Booking.com
Ostróda (Byens officielle side)

Links til andre sider

Ostróda (Byens officielle side)
Powiat Ostródzki (Officiel side for Ostróda Distrikt)

Specielle links: Korsridderborge og bispeborge i det nordlige Polen

Kort
Ostróda
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software