Warszawa - side 2

Indholdsfortegnelse for Warszawa:
Warszawa – side 1 .
Warszawa – side 2
Warszawa – side 3
Warszawa – side 4
Warszawa – side 5
Warszawa – side 6
Warszawa – side 7
Warszawa – side 8
Warszawa – side 9

Turistattraktioner

Warszawa har i dag alle de tilbud til turisterne, som hører en moderne storby til: teatre, koncerter, underholdning, museer, store forretningsstrøg, grønne områder og restauranter og caféer efter enhver smag.
Man bør endelig besøge Den gamle By, der er omhyggeligt genopført efter krigens ødelæggelser; man slapper af på torvet og i de hyggelige små gader med mange spisesteder. Til Den gamle By hører også Kongeslottet og fæstningsanlægget Barbakan.
Besøges skal også Łazienki-parken med monumentet for Chopin.
Meget imponerende er slottet i Wilanów i udkanten af byen; slottet var oprindeligt en kongelig residens, nu er det museum.

Warszawa’s centrum

Centrum:
Det mest centrale punkt i det moderne Warszawa er krydset, hvor gaderne Marszałkowska og Aleje Jerozolimskie mødes. Herfra strækker det centrale Warszawa sig mod øst til Wisła-floden, mod vest til gaderne Okopowa og Towarowa, mod syd til Trasa Łazienkowska og mod nord til Słomiński-gaden.


Plac Zbawiciela med Kościół Zbawiciela (Frelserkirken). Pladsen ligger på Marszałkowska-gaden, én af de centrale hovedgader


Plac Konstytucji (Grundlovspladsen) og Marszałkowska-gaden

Trasa W – Z (Øst-Vest-ruten) blev anlagt efter 2.verdenskrig. Vejen forbinder bydelen Praga øst for floden med bydelen Wola vest for centrum. En tunnel fører vejen under Miodowa-gaden og Plac Zamkowy. Śląsko-Dąbrowski-broen fører vejen over Wisła. Denne bro blev bygget i stedet for en bro, der blev ødelagt under krigen i 1944. Trasa W – Z blev indviet i 1949.


Trasa W-Z (Aleje Solidarności) set mod øst fra Slotspladsen (Plac Zamkowy)

Øst for det centrale punkt: Marszałkowska-Jerozolimskie ligger den ældste del af det centrale Warszawa med bl.a. Den gamle By. En stor del af det øvrige byområde mod øst er dog kun delvis blevet genopbygget efter den totale ødelæggelse under 2.verdenskrig. Her domineres bybilledet af høje kontorbygninger og fleretages boligbyggeri. I dette område er forretningslivet koncentreret, og her finder man teatre, koncertsale, biografer, restaurationer og caféer.


Kulturpaladset

Kulturpaladset (egentlig: Kultur- og Videnskabspaladset: Pałac Kultury i Nauki) ligger på den store Defilad-plads, der er anlagt på ruinerne af flere centrale gader; Kulturpaladset blev opført i årene 1952-1955 og er en gave fra Sovjetunionen til byen Warszawa. Russiske arkitekter tegnede bygningen i socialrealistisk stil og den har således fået en silhouet, der giver tydelige mindelser om tilsvarende bygninger i Moskva. Indvendigt kan man beundre de monumentale trapper, de marmorbeklædte vægge, de smukke spejle og krystallysekroner. Paladset er en skyskraber med en højde på 243 meter incl. spiret. Der er 3288 rum i bygningen, der er sæde for bl.a. videnskabelige institutioner, statslige kontorer, museer, teatre og biografer; endvidere rummer bygningen flere udstillingssale. Hvert år i maj afholdes her den Internationale Bogmesse. Hovedindgangen vender ud mod Marszałkowska-gaden. Turister, der ønsker at se udsigten over Warszawa fra Kulturpaladsets 30.etage, kan benytte sig af elevatoren (mod betaling). På grund af bygningens højde og synlighed på lang afstand er Kulturpaladset et godt sigtemærke, når man på afstand vil orientere sig mod Warszawa’s centrum.


Kulturpaladset

Ved ul. Marszałkowska, øst for Kulturpaladset ligger det store handelscenter kaldet “Østmuren” (Ściana Wschodnia).


Den nordlige del af Marszałkowska-gaden set mod syd. Tv. ses “Østmuren”. Th. Plac Defilad med Kulturpaladset

Syd for Kulturpaladset, i retning mod Aleje Jerozolimskie, befinder sig to banegårde: Warszawa Centralna, hvorfra der er forbindelser til hele Polen og udlandet samt Warszawa Śródmieście, hvorfra der er forbindelser til stationer i hovedstadsområdet.

Filharmonia Narodowa, dvs det Nationale Filharmoniske Orkesters bygning, befinder sig bag “Østmuren” på H.Sienkiewicz-gaden. Bygningen har en hovedsal med plads til 1000 personer samt en lille sal (indgang fra ul. S.Moniuszki) med 400 pladser. Siden 1927 afholdes her Chopin-Konkurrencer hvert 5.år samt fra 1956 den Internationale Festival for Moderne Musik: Warszawska Jesień (Warsaw Autumn).


Ul. Świętokrzyska set fra Marszałkowska-krydset mod vest

Teatr Wielki og de omkringliggende seværdigheder:

Teatr Wielki (fulde navn: Teatr Wielki Opery i Baletu: Det Store Teater for Opera og Ballet) står på Teaterpladsen (Plac Teatralny), mellem Bankpladsen mod vest og Slotspladsen mod nordøst. Teatrets monumentale, klassicistiske bygning opstod i årene 1825-33, tegnet af A.Corazzi. Der findes her en operasal med plads til 1900 tilskuere. Foran teatret ses mindesmærkerne for Wojciech Bogusławski og Stanisław Moniuszko. Wojciech Bogusławski var skuespiller, dramatiker og grundlægger af teatre i Warszawa, Poznań, Wilno og Lwów; han kaldes “det polske teaters fader”. Stanisław Moniuszko var komponist og skaberen af den polske nationalopera; blandt hans kendteste operaer er “Halka” og “Straszny Dwór”. Teatret blev bombarderet i september 1939. Under Warszawa-opstanden var bygningens ruiner ramme om en henrettelsesplads, hvor tyskerne skød tilfangetagne civilpersoner. Efter krigens ødelæggelser blev teatret genopført under ledelse af arkitekt Bohdan Pniewski og indviet i 1965.

Jabłonowski-paladset (Pałac Jabłonowskich), den gamle rådhusbygning står på den modsatte side af Teaterpladsen med front mod teatret. Til slutningen af 2.verdenskrig var bygningen sæde for byens kommunale myndigheder, men den blev ødelagt under Warszawa-opstanden. Bygningen blev genopbygget i 1990’erne og rummer nu et bankcenter.


Jabłonowski-paladset (Foto: Jakob Hoffmann)

Den Ukendte Soldats Grav (Grób Nieznanego Żołnierza) findes bag Det Store Teater, ved indgangen til Den Saksiske Have (Ogród Saski). Under en arkade, mellem de søjler, der står tilbage af det tidligere Saksiske Palads (Pałac Saski), påbegyndte man i 1925 en tradition, hvor man ærer mindet om de polske soldater, der er faldet i kampen for Polens frihed. I graven findes urner med jord fra slagmarkerne fra 1. og 2.verdenskrig. Hver søndag kl. 12 finder der her et højtideligt vagtskifte sted mellem soldater fra et æreskompagni under den polske hær.


Den Ukendte Soldats Grav (Foto: Jakob Hoffmann)

Mindesmærket for Józef Piłsudski: Piłsudski var marskal og leder af de polske hærenheder, legionerne, der blev skabt under 1.verdenskrig for at genvinde Polens uafhængighed. Han var en karismatisk politiker, der blev Polens markante lederskikkelse i mellemkrigstiden.

Den Saksiske Have (Ogród Saski) er en park, der strækker sig fra Den Ukendte Soldats Grav til Marszałkowska-gaden. Parken blev oprindeligt projekteret af franske og saksiske arkitekter, men i midten af det 19.årh. omskabt til en landskabspark. Den Saksiske Have var den første offentlige park i Warszawa og blev åbnet for publikum i 1727.


Fra Den Saksiske Have. I baggrunden ses Den Ukendte Soldats Grav (Foto: Jakob Hoffmann)

Galleri Zachęta ligger ved Małachowski-pladsen, syd for Det Store Teater. Det er en eklektisk bygning, tegnet af St.Szyller, der blev opført i begyndelsen af det 20.årh. for Zachęta-Selskabet for de Skønne Kunster. I Zachęta kan man se interessante udstillinger af moderne kunst, både polsk og udenlandsk.

Treenighedskirken (Kościół Św. Trójcy), der er kirke for den evangelisk-augsburgske menighed, ligger ved Małachowski-pladsen, ved siden af Galleri Zachęta, og blev opført i 1777-79. Kirken blev genopført efter den sidste krigs ødelæggelser og har nu i en række år ved siden af de kirkelige funktioner spillet en vigtig rolle i byens kulturelle liv. På grund af den gode akustik i bygningen afholdes her koncerter med klassisk musik.

Bankpladsen og de omkringliggende seværdigheder:

Bankpladsen (Plac Bankowy) bar fra 2.verdenskrig og indtil 1990’erne navnet Plac F.Dzierżyńskiego og var prydet med en enorm statue af Feliks Dzierżyński, der var aktiv deltager i Oktoberrevolutionen og senere den frygtede leder af Sovjetunionens sikkerhedstjeneste i årene indtil 1926. Pladsen ligger ved Marszałkowska-gaden, hvor denne nærmer sig Trasa W-Z – Aleja Solidarności.

Rådhuset: Efter genopbygningen i efterkrigstiden overtog byens myndigheder nogle bygninger på vestsiden af Bankpladsen. De 3 bygninger var oprindeligt bygget i begyndelsen af det 19.årh. (tegnet af Antoni Corazzi) til brug for hhv. den Polske Bank og Børs, Finansministeriet og Regeringskommissionen for Statens Indtægter og Ejendomme.

Mostowski-paladset (Pałac Mostowskich) kan ses fra Bankpladsen i nordlig retning, på den anden side af Aleja Solidarności. Paladset blev først bygget i 2.halvdel af det 18.årh., i klassicistisk stil, men ombygget i 1823. Efter dette år blev bygningen sæde for hovedstadens politi, en funktion, den stadig har.

Krasiński-pladsen og de omkringliggende seværdigheder:

Krasiński-pladsen (Plac Krasińskich) ligger vest for Nowe Miasto og nordøst for Mostowski-paladset.

Krasiński-paladset (Pałac Krasińskich) er et barokpalæ, bygget af slægten Krasiński i slutningen af det 17.årh. Den polske stat købte palæet i midten af det 18.årh. til brug for statsadministrationen. I dag rummer bygningen specialsamlinger fra Nationalbiblioteket.


Krasiński-paladset

Krasiński-parken (Ogród Krasińskich) stammer fra tiden omkring palæets opførelse. Da palæet overgik til statsejendom, blev parken tilgængelig for alle indbyggere i Warszawa.

Højesteret (Sąd Najwyższy), hvis nye bygningskompleks blev taget i brug lige efter år 2000, ligger på Krasiński-pladsen.


Højesterets bygning på Krasiński-pladsen

Monumentet for Warszawa-opstanden står på Krasiński-pladsen nær krydset, hvor gaderne Długa og Miodowa mødes – lige foran Højesterets bygning. Monumentet fremstiller nogle situationer fra opstanden på en meget realistisk måde – som om personerne var stivnet midt i en bevægelse: dels nogle oprørere, der stiger ned i kloakkerne (for at flygte den vej), dels andre indbyggere i Warszawa, der kæmper blandt ruinerne. Mindesmærket, der er tegnet af W.Kuźma og J.Budyn, blev afsløret den 1.august 1989, på den 45. årsdag for udbruddet af opstanden mod tyskerne.


Monumentet for Warszawa-opstanden (Pomnik Powstania Warszawskiego). Lige bag monumentet ses Højesterets bygning (Foto: Jakob Hoffmann)

Kościół M.B. Królowej Polski er domkirke for den polske hær (garnisonskirke). Denne kirke i barokstil blev oprindeligt opført i 1642. Den står på ul. Długa ved Krasiński-pladsen.


Garnisonskirken på ul. Długa

Mindesmærket for de Faldne og Myrdede i Øst står ved krydset Bonifraterska / Konwiktorska, ikke langt fra Krasiński-pladsen. Mindesmærket, der skyldes billedhuggeren Maksymilian Biskupski, blev afsløret den 17.september 1995 på den 56.årsdag for det sovjetiske angreb på Polen.


Krasiński-pladsen med Krasiński-paladset til venstre og Højesteretsbygningen til højre

Muranów-kvarteret:

Mindesmærket for Ghetto’ens Helte (Pomnik Bohaterów Getta) står på pladsen af samme navn i bydelen Muranów. Mindesmærket står på det sted, hvor de første kampe under oprøret i Warszawa-ghetto’en fandt sted, og er udført i 1948 efter tegning af Natan Rappaport. Omkring den jødiske ghetto var der blevet bygget en mur, og fra november 1940 var alle jøder i Warszawa lukket inde bag muren. Der udbrød en væbnet opstand i ghetto’en den 19.april 1943. Efter opstandens nedkæmpelse blev ghetto’en revet ned af tyskerne.


Den imponerende “Intraco”-skyskraber ved ul. Stawki

Powiśle-kvarteret:

Nationalmuseet (Muzeum Narodowe) ligger i en bygning ved Aleje Jerozolimskie, lige ved Poniatowski-broen. Den nuværende museumsbygning blev opført i årene 1926-1938, men selve museet har eksisteret siden 1862. Her findes samlinger af kunst fra de klassiske kulturer (ægyptisk, græsk, etruskisk og romersk kunst) og fra middelalderen samt gallerier med malerier af europæiske kunstnere (især italienske, nederlandske og flamske). Man finder også store samlinger med polsk malerkunst fra det det 19. og 20.århundrede (Jan Matejko, Stanisław Wyspiański, Wojciech Gerson, brødrene Aleksander og Maksymilian Gierymski, Józef Chełmoński, Leon Wyczółkowski, Jacek Malczewski, Władysław Podkowiński, Józef Mehoffer, Tadeusz Makowski, Tadeusz Kantor) .

Museet for Den Polske Hær (Muzeum Wojska Polskiego) ligger ved siden af Nationalmuseet. Museet opstod i 1920 og er det største museum i Polen med militære samlinger.

Warszawa – side 3
Warszawa – side 1

Kort
Warszawa - side 2
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software