Krośniewice


Jomfru Marias Himmelfarts Kirke i Krośniewice

Afstande i km

Gostynin
30 km nø,
Kłodawa
18 km v,
Lubień Kujawski
17 km n,
Dąbie
38 km sv,
Żychlin
36 km ø, 38 km sv, 69 km v, 16 km ø, 22 km s, 68 km sø, 57 km sø, 64 km sv, 48 km nv

Indbyggertal

4.648 (2007)

Beliggenhed og historie

Krośniewice ligger i det nordvestlige hjørne af Łódź-regionen, dvs. i det centrale Polen. Kommunen hører under Kutno powiat (distrikt).

Det vides ikke med bestemthed, hvornår og hvordan byen Krośniewice opstod. Den første helt sikre meddelelse om byens eksistens stammer fra 1458, i hvilket år Krośniewice såvel som andre storpolske byer bidrog med bevæbnede infanterister i krigen mod Korsridderordenen. Allerede fra det 15.årh. var der en sogneskole i byen; om dennes eksistens findes vidnesbyrd fra nogle af skolens elever, der senere blev studerende ved Kraków Akademi. Udenfor byen fandtes et hospitalskapel; ved siden af dette var der et fattighus. Bebyggelsen i byen var af træ og var begrænset til grundene omkring torvet og de inderste dele af udfartsvejene.
I midten af 1600-tallet blev også Krośniewice berørt af begivenhederne i den polsk-svenske krig. Byen lå på en af de ruter, hvor hærene bevægede sig, og blev udsat for ødelæggelser og udplyndring. I det 17.-18.årh. var byen privat ejendom; under ejerens overopsyn blev byen ledet af en borgmester og et byråd.
Som følge af bestræbelser fra ejeren, Karol Gomoliński’s, side, udstedte kong Stanisław August i 1775 et privilegium til byen, der omfattede ret til ugentlige torvedage, nemlig om mandagen. Det vides dog ikke, om dette er en oprindelig udstedelse eller bekræftelse af et tidligere privilegium.
Ved Polens 2.deling i 1793 kom området under Preussen. Som en del af “Fyrstendømmet Warszawa” og senere “Kongedømmmet Polen” var området fra 1815 under russisk styre.
Fra 1817 fungerede en grundskole i byen. I 1870 blev en række byer i guvernementet Warszawa degraderet til “bebyggelser”, herunder også Krośniewice.
Efter Polens genskabelse som selvstændig stat efter 1.verdenskrig fik Krośniewice i 1926 sine købstadrettigheder tilbagegivet.
Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig blev der oprettet ghettoer i Kutno, Żychlin og i Krośniewice. Denne sidste opstod i maj 1940. Ghettoen blev nedlagt i oktober 1942, hvorefter de overlevende jøder blev ført til den nærliggende udryddelseslejr i Chełmno nad Nerem. Af byens indbyggere omkom over 1200 personer under krigen, heraf langt de fleste jøder.
I dag råder byen både over en børnehave, grundskole, mellemskole og et gymnasium.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Museet
i det tidligere gæstgiveri i klassicistisk stil, den første grundmurede bygning i byen.

Rembieliński-slægtens slot
med parkanlæg fra 2.halvdel af det 19.årh.

Mindesmærke for fyrst Józef Poniatowski
fra 1814

Jomfru Marias Himmelfarts Kirke
i neogotisk stil fra 1862-1872

Synagogen
i Krośniewice fra 1.halvdel af det 19.årh.

Władysław Anders’ fødested
Forvalterbolig fra 2.halvdel af det 19.årh., der er fødested for general Władysław Anders (1892-1970)

Omegnen

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Urząd Miejski w Krośniewicach

Kort
Krośniewice
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software