- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Lubusz-regionen
Sława
Sława. Torvet (Polen)
Torvet i Sława

Afstande i km: Nowa Sól 34 sv, Bytom Odrzański 46 sv, Zielona Góra 42 v, Zabór 27 nv, Sulechów 44 nv, Świebodzin 70 nv, Wolsztyn 45 n, Nowy Tomyśl 72 n, Wschowa 22 sø, Leszno 40 sø, Głogów 28 s.
Indbyggertal: 3904 (2005)

Beliggenhed og historie

Den lille by Sława ligger i det vestlige Polen, midtvejs mellem Zielona Góra og Leszno. Byen er beliggende ved den østlige ende af den langstrakte Sława-sø (Jezioro Sławskie). Landskabet omkring Sława er skabt under istiden med morænebakker, tunneldale og søer.
Sława nævnes første gang i de officielle kilder under året 1312. På det tidspunkt indgik byen i fyrstendømmet Głogów, og det var fyrsten af Głogów, Henryk Wróbel, der i 1369 gav Sława en række handelsprivilegier, der havde stor betydning for byens udvikling. I 1468 blev byen solgt til stormandsslægten Rechenberg. Som følge af 30-årskrigen (1618-1648) blev byen tabt og overgik til den italienske slægt Fernemont. Omfattende brande i 1721 og 1765 ødelagde store dele af byen og hæmmede dens udvikling for en tid. Fra begyndelsen af det 19.årh. begyndte en udvikling dog langsomt at tage fart. Håndværk som vævning og farvning voksede i betydning ligesom dyrkningen af korn og vin; samtidig tog handelen til. I 1886 kom stormandsslægten Haugwitz, der stammede fra Morava, i besiddelse af Slawa, og de beholdt byen indtil udbruddet af 2.verdenskrig. Under deres ejerskab udvikledes turismen med badesteder og feriehuse; søen blev overdraget til byen og dermed gjort alment tilgængelig, hvilket betød en vækst i antallet af kur- og sommergæster.


Turistattraktioner

Guds Barmhjertigheds Kirke
der er beliggende centralt på torvet, blev bygget i 1834-36 som evangelisk kirke under navnet: Den Hellige Treenigheds Kirke. Byggestilen er senklassicistisk. Kirken blev i 1988 overtaget af den romersk-katolske menighed som filialkirke.

Sognekirken - ærkeenglen Michaels Kirke
er opført i det 17.årh. i sen renæssancestil. Kirken blev senere udbygget af de daværende ejere af Slawa, familien Rechenberg. Sognekirken ligger i udkanten af stadsparken. Blandt det værdifulde inventar kan nævnes prædikestolen fra begyndelsen af det 17.årh. og en skulptur fra det 16.årh.: Den sorgbetyngede Jesus.

Slottet
i Sława er bygget i 1732-35 i barokstil på ruinerne af en borg fra det 15.årh. I slotsgården ses en barokfigur af den hellige Jan Nepomucen fra det 17.årh.

Sława-søen
har et areal på over 800 ha og er dermed den største sø i Lubusz-regionen. Søen og de tilsluttede vandveje kan besejles. Der findes beskrevne sejlruter på søen, tilsluttede floder, kanaler og andre søer på strækninger fra 50-220 km og med en varighed på 3-10 dage.

Sława. Guds Barmhjertigheds Kirke (Polen)
Guds Barmhjertigheds Kirke


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Andre sider om Sława:

Sława
(Byens officielle side)


Retur til: Lubusz-regionen

Twardowska & Spangshus