Katowice-området


Gågademiljø i Katowice by.

Indbyggertal

2.300.000

Introduktion

Katowice-området er et meget stort by- og industriområde i det sydlige Polen, bestående af mange byer og industriarealer, der med tiden er vokset helt eller delvis sammen.

Det centrale Katowice-område omfatter flg. større byer:
Katowice , Mysłowice , Gliwice , Zabrze , Tarnowskie Góry , Radzionków , Piekary Śląskie , Bytom , Ruda Śląska , Chorzów , Świętochłowice , Wojkowice , Będzin , Czeladź , Siemianowice Śląskie , Sosnowiec og Dąbrowa Górnicza.
Området omfatter også en række mindre byer, landsbyer og andre bebyggelser mellem de store bykommuner.

Nogle af byerne i området kan føre deres historie tilbage til middelalderen, det gælder således Będzin (9.årh.), mens eksempelvis Sosnowiec er et væsentlig nyere bysamfund, der især udviklede sig i det 19.årh. (købstadrettigheder som selvstændig by i 1902).
Øvre Schlesien og herunder Katowice-området har siden 2.verdenskrig været den mest produktive og værdiskabende region i Polen og har således bidraget kraftigt til polsk eksport. Området er præget af minedrift med adskillige kul- , bly- og zinkminer, jern- og stålstøberier, koksværker, el-værker og kemiske fabrikker m.m. Den omfattende sværindustri har udviklet stolte arbejdertraditioner i regionen.
Den østligste del af området, omfattende byerne Dąbrowa Górnicza, Sosnowiec, Będzin og Czeladź, udgør distriktet Zagłębie Dąbrowskie (Dąbrowa Kulminedistrikt). Vest herfor ligger Zagłębie Górnośląskie (Øvreschlesiske Kulminedistrikt). Denne skelnen mellem “Zagłębie” på den ene side (f.ex. Sosnowiec) og “Śląsk” på den anden side (f.ex. Katowice) er opstået i forbindelse med mineindustriens udvikling.
Det nuværende Katowice-område lå gennem lang tid i en grænsezone. Under Polens deling (fra slutningen af 1700-tallet til 1.verdenskrig) mellem Preussen, Rusland og Østrig-Ungarn hørte den vestlige del til Preussen, mens den østlige del, herunder Sosnowiec og Dąbrowa Górnicza, var under Rusland – i en periode dog indlemmet i det af Rusland afhængige “Polske Kongerige”. I perioden mellem 1846 og 1914 mødtes de tre stormagters grænser på det sted, hvor floden Biała Przemsza (fra nordøst) og floden Czarna Przemsza (fra nordvest) løber sammen og danner floden Przemsza, der fortsætter sydpå som en biflod til Wisła. Sammenløbet danner – set sydfra – en Y-form. Landet vest for Przemsza og Czarna Przemsza var området Øvre Schlesien, der hørte under Preussen (Tyskland); landet øst for Przemsza og Biała Przemsza var Galizien, der hørte under Østrig-Ungarn; landet mellem Biała Przemsza og Czarna Przemsza var “Zagłębie” (se herom ovenfor), der hørte under Rusland. Det sted, hvor floderne løber sammen og hvor de tre grænser mødtes, befinder sig i dag på bygrænsen mellem Sosnowiec og Mysłowice, sydvest for bydelen (den tidligere landsby) Jęzor i Sosnowiec.
I mellemkrigstiden var Katowice-området også grænsezone mellem Tyskland og det nye Polen. Efter folkelige opstande og afholdelse af folkeafstemninger blev bl.a. Katowice, Chorzów og egnen østpå i 1922 indlemmet i Polen, mens bl.a. byerne Gliwice, Zabrze og Bytom forblev under Tyskland. Først fra 1945 blev hele Katowice-området igen polsk.

Turistattraktioner

Indkvartering

Booking.com

Śląskie – på polsk, engelsk, tysk og russisk. – med praktiske oplysninger for turister
Katowice dla odmiany (Byens officielle side på polsk, engelsk, fransk og tysk)

Spisesteder:

Śląskie – på polsk, engelsk, tysk og russisk. – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Śląskie – på polsk, engelsk, tysk og russisk.
Katowice dla odmiany (Byens officielle side på polsk, engelsk, fransk og tysk)

Kort
Katowice-området
Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software