Ruda Śląska


Den Hellige Apostel Pauls Kirke på torvet i bydelen Nowy Bytom i Ruda Śląska. – Photo by: Fryncita on Flickr

Afstande i km

25 km nø, 13 km n, 9 km ø, 30 km nø, 22 km v, 13 km sø, 20 km sv, 15 km sø, 18 km n, 42 km sv, 25 km ø, 6 km ø, 24 km nv, 24 km sø, 11 km v, 40 km sv

Indbyggertal

142.950 (2010)

Beliggenhed og historie

Ruda Śląska ligger i det sydlige Polen, i den vestlige del af den store byagglomeration, kaldet Katowice-området. Nabobyer er Mikołów, Gliwice, Zabrze, Bytom, Chorzów og Katowice. Gennem de sydlige bydele forløber motorvejen A4 (E40), der forbinder Polens vestgrænse mod Tyskland med østgrænsen mod Ukraine. Den nord-sydgående hovedfærdselsåre er gaden ul. 1 Maja. Den nærmeste lufthavn er ved Katowice, nemlig Pyrzowice i den nordlige del af Katowice-området i en afstand på 35 km fra Ruda Śląska.
Navnet “Ruda” betyder “malm” og hentyder til den jernmalm, der tidligere blev brudt i dette område. Ruda eksisterede som landsby allerede i 1243. I 2.halvdel af det 17.årh. opdagede man forekomster af stenkul i Ruda og omegn. Dette førte til opbygningen af en omfattende mineindustri i området. Indtil 1950 bestod det nuværende byområde af flere selvstændige bebyggelser. Først blev disse samlet i to byer: Ruda og Nowy Bytom, der i 1959 blev samlet til byen Ruda Śląska, der består af 11 bydele. Trods det forhold, at Ruda Śląska er en udpræget industri- og mineby, er der også særdeles mange grønne områder: parker, pladser og skove.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Skakttårnet ved mineskakten “Andrzej” (Szyb “Andrzej”)
er et fredet skakttårn, der betjente den tidligere mineskakt. Tårnet står ved gaden Odrodzenia i bydelen Wirek.. Dette tårn, der er blevet et symbol på byen, er det eneste tårn af denne art i Schlesien, der har udseende som et middelalderligt forsvarstårn. I 1870 påbegyndte man bygningen af det firkantede skakttårn med sin funktion som elevatortårn for den daværende mine “Gottessegen”. Tårnet er 23,4 m højt (tidl.28 m). Siden af den kvadratiske grundflade er 14 m., mens tykkelsen af teglstensmuren på det nederste stykke er 130 cm. I 1969 blev arbejdet i minen indstillet og i 1976 blev skakten tilkastet.

Skakttårnet ved mineskakten “Mikołaj” (Szyb ,,Mikołaj”)
“Mikołaj” er i modsætning til tårnet “Andrzej” en typisk åben stålkonstruktion; det blev bygget i 1912 som en del af minen “Wolfgang” i Ruda. Udover elevatortårnet opførtes også de andre overjordiske anlæg, der hørte til minen. Senere i 1912 blev der af minen “Wolfgang” udskilt en separat minevirksomhed, “Graf Franz”, hvori “Mikołaj” indgik. Skakten blev fordybet flere gange; i 1912 var dybden 445 m, i 1966 nåede den en dybde på 800 m. I 1997 blev mineselskabet, der efter krigen hed “Wawel”, nedlagt.

Gudsmoder fra Lourdes’ Kirke
i bydelen Kochłowice blev indviet i 1806. Kirken, der blev opført på stedet for en tidligere trækirke, er en grundmuret bygning i senbarokstil. Kirken står i centrum af den tidligere landsby, der nu er en del af byen Ruda Śląska. Det værdifulde inventar stammer hovedsageligt fra den tidligere kirke, herunder prædikestolen i træ, korbalustraden, det 300 år gamle orgel med otte stemmer, stendøbefonten m.m.

Omegnen

Katowice-området

Indkvartering

Booking.com
Ruda Śląska (på engelsk, polsk, tysk og fransk) – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Ruda Śląska (på engelsk, polsk, tysk og fransk) – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Ruda Śląska (på engelsk, polsk, tysk og fransk)

Kort
Ruda Śląska
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software