Krosno

(Kortfattet udgave)


Torvet i Krosno. – Photo by: I,Stanislaw Szydlo, Krosno rynek square, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

Dynów
50 km nø,
Iwonicz-Zdrój
15 km s,
Brzozów
25 km ø, 45 km v, 19 km sv, 57 km sv, 107 km nø, 27 km nv, 103 km sv, 73 km nø, 95 km sv, 94 km nø, 88 km nø, 16 km sø, 56 km nø, 42 km ø, 29 km n, 79 km nv, 83 km sø

Indbyggertal

50.000 (2010)

Beliggenhed og historie

Krosno ligger i Podkarpacie-regionen, i en dal, der gennemstrømmes af floden Wisłok, sydvest for regionshovedstaden Rzeszów. Byen passeres af hovedvej 28, der går i vest-østlig retning, fra Zator (vest for Kraków) i Małopolska til Medyka (øst for Przemyśl) ved den ukrainske grænse.
Byen er kendt for sin fremstilling af glas af høj kvalitet, både håndpustet og maskinfremstillet glas til ethvert formål.
Der var bymæssig bebyggelse på stedet allerede i det 10.årh. Krosno blev købstad i 1342 og var gennem århundreder en betydelig handelsby og et regionalt center.


Fremstilling af Krosno fra 1846. – anonymous, JABLONSKI p058 – KROSNO, marked as public domain, more details on Wikimedia Commons

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Torvet
Torvet i den gamle by blev formentlig udformet ved købstadens oprettelse i midten af det 14.årh. Oprindeligt var det dog lidt mindre end det nuværende og det var omgivet af træhuse, der i tidens løb gradvist blev erstattet af grundmurede huse. Adskillige af de nuværende huse ved torvet stammer fra det 16. og 17.årh., et enkelt fra det 15.årh.

Bymuren
Opførelsen af en bymur påbegyndtes i 1360-erne. Samtidig med muren opførtes sognekirken, hvis tårn indgik i murforløbet. I det 16.årh. begyndte man derudover at bygge en ydre mur, først mod syd og vest. I dag er kun få fragmenter af den indre mur bevaret; desuden har man rekonstrueret en del af den ydre mur.

Treenighedskirken
Sognekirken – Treenighedskirken – blev oprindeligt opført i midten af det 14.årh. Kirkesognet anses for at være grundlagt i 1342. Den første kirke var en gotisk murstensbygning på størrelse med det nuværende kor. Af det oprindelige tårn er nederste etage bevaret til i dag som kirkens sydvestlige våbenhus. Ved siden af den nuværende kirke står et klokketårn i tidlig barok stil fra det syttende århundrede kronet med en karakteristisk tårnhjelm.

Franciskanerkirken
Denne gotiske, treskibede kirkebygning er den ældste i Krosno; den er opført i flere etaper; de ældste dele – de nedre kampestenspartier af koret og sakristiet – stammer fra slutningen af det 13.årh.

Kopernik-statuen
Foran Kopernik-Gymnasiet står en statue af Mikołaj Kopernik, udført af den lokale billedhugger Stanisław Kochanek.

Podkarpacie Museet i Krosno (Muzeum Podkarpackie)
Dette store og betydelige regionalmuseums samlinger præsenteres i det tidligere biskoppelige palæ.

Omegnen

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Krosno – på polsk, engelsk og tysk

Kort
Krosno
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software