Łowicz


Rådhuset i Łowicz. – Foto: Jakob Hoffmann

Afstande i km

Żyrardów
46 km sø, 23 km sv, 130 km v, 57 km nv, 47 km nv, 53 km sv, 98 km nø, 55 km sv, 64 km sv, 63 km nv, 72 km ø, 25 km sø, 26 km nø, 73 km s, 87 km nø, 98 km nv, 64 km sv

Indbyggertal

29.770 (2011)

Beliggenhed og historie

Łowicz ligger i det centrale Polen, i den nordlige del af Łódź amt, nordøst for den store by Łódź, der er amtshovedstad, og sydvest for landets hovedstad, Warszawa.Byens navn nævntes første gang i en bulle (skrivelse) fra pave Innocent II udsendt i 1136. Bullen handler bl.a. om ærkebiskoppen af Gniezno og hans ret til de omkringliggende områder, hvorunder også Łowicz omtales. Byen fik købstadrettigheder på et tidspunkt før 1298.
Omkring 1355 rejste ærkebiskop Jaroslaw Skotnicki en grundmuret borg – i stedet for den tidligere træbyggede fæstning – ved floden Bzura. Herfra styredes Łowicz-kastellaniets kirkelige og økonomiske administration.
I 1433 blev sognekirken udnævnt som kollegiatkirke og der oprettedes et kannikekapitel ved kirken. Selve byen udvikler sig også, idet den får flere økonomiske privilegier fra kongerne. Særligt kendte var byens markeder, hvortil der kom mange mennesker fra nær og fjern.
Fremgangstiden fortsatte indtil midten af det 17.årh. Primasens residens på borgen besøgtes af såvel polske konger som repræsentanter for fremmede magter. I kongeløse perioder hvor primasen fungerede som statsoverhoved blev der på borgen i Łowicz truffet beslutninger af betydning for hele landet. Primasens residens var også et mødested for fremtrædende personer indenfor kultur og videnskab.
Den gyldne periode i Łowicz’ historie blev afbrudt af svenskernes angreb på Polen. Herved blev borgen væsentligt beskadiget og en stor del af byens bygninger blev ødelagt. Łowicz fik aldrig siden den betydning, den havde haft før.
Ved Polens 2.deling i 1793 kom byen sammen med hele kastellaniet under Preussen. I 1845 byggedes jernbanen fra Warszawa via Skierniewice.
I begyndelsen af det 20.årh. oprettes en række institutioner og sammenslutninger, der havde stor betydning for samfundslivet i regionen. 1908 opstod Łowicz-egnens Museum. Det lokale ugeblad “Łowiczanin” begyndte at udkomme i 1911.
2.verdenskrig betød betydelige ødelæggelser i byen, ikke mindst i september 1939, da Łowicz befandt sig i centrum for slaget ved Bzura. De tyske styrkers brutale fremfærd betød, at befolkningstallet i byen efter krigen var blevet formindsket med 35 %. Forfølgelsen ramte både jøder og polakker. Modstandshæren Armia Krajowa udførte mange sabotageaktioner i byen og omegnen. Den 17.januar 1945 blev byen befriet af den sovjetiske hær.
Efter krigen forandredes byen gradvist fra et landbrugs- og håndværkercenter til et industri- og handelscenter – samt kulturcenter. I september 1992 åbnedes Præsteseminariet og i 1993 Humanistisk-Pædagogisk Højskole.


Domkirken i Łowicz. – Foto: Jakob Hoffmann

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Domkirken
Domkirkebasilikæn er i barok- og renæssancestil, den nuværende form fik bygningen i 1625-58 på basis af den tidligere gotiske kirke. Genopbygget efter 2.verdenskrig. Kirken har et treskibet indre med barok-interiør.

Den Nådige Gudsmoders Kirke
fra 1672-80 i barokstil.

Rådhuset
Det klassicistiske rådhus er opført 1825-28.

Łowicz Museum
Museet er indrettet i en imponerende bygning, der oprindeligt, i begyndelsen af 1700-tallet, blev opført som præsteseminarium.

Helligåndskirken
i gotisk stil er fra begyndelsen af 1400-tallet. Det er byens ældste sakrale bygning.

Bernadinernonnernes kloster og kirke
i barokstil fra midten af det 17.årh.

Borgruinen
Ruinerne af primasens borg, bygget ca. 1355, dengang omgivet af en voldgrav og opdelt i en øvre borg og en nedre borg. Den blev ødelagt af svenskerne i 1655, derefter genopbygget, men endeligt forladt og i betydelig grad nedrevet i begyndelsen af det 19.årh.

Omegnen

Łowicz gennemstrømmes af floden Bzura, der er en biflod til Wisła.

Indkvartering

Booking.com
Łowicz

Spisesteder:

Łowicz

Andre internetsider og kilder

Łowicz

Kort
Łowicz
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software