Kamieniec Ząbkowicki


Slottet i Kamieniec Ząbkowicki. – Foto: Romuald M. Sołdek

Afstande i km

12 km sv, 23 km sv, 16 km sø, 33 km sv, 79 km nø, 11 km nv, 26 km nø, 11 km s

Indbyggertal

4.200 (2006)

Beliggenhed og historie

Den lille by Kamieniec Ząbkowicki ligger ca. 11 km sydøst for Ząbkowice Śląskie i det sydøstlige Nedre Schlesien – på det sted, hvor floden Budzówka har sit udløb i den større flod Nysa Kłodzka.

Kamieniec nævnes første gang i Kosmas’ bøhmiske krønike (Chronika Boemorum) under året 1096: efter ødelæggelsen af grænsefæstningen i Bardo byggede den tjekkiske fyrste Břetislav II fæstningen Kamieniec 10 km længere mod nordøst; fæstningen blev anlagt på en klippe, hvoraf navnet Kamieniec (kamień=sten).
Fra begyndelsen af 1200-tallet og frem til 1810 virkede cistercienserordenen i byen; ordenens kloster havde en meget omtumlet tilværelse; således blev både klosteret og klosterkirken gang på gang ramt af ulykker, især oversvømmelser, ofte i katastrofalt omfang, samt ødelæggende brande og angreb af fremmede styrker.
I 1885 havde Kamieniec 935 indbyggere. I 1926 var antallet vokset til 2600.
Hele Kamieniec – ikke blot klosteret – er gennem historien blevet ramt af talrige oversvømmelser, når floden Nysa Kłodzka er gået over sine bredder. Den seneste – meget alvorlige – oversvømmelse fandt sted i 1997. I 1998-99 påbegyndtes genopbygningen efter oversvømmelsens ødelæggelser med støtte fra EU og Verdensbanken.

Turistattraktioner

Slottet
Den første borg blev som ovenfor nævnt opført omkring 1096 af den tjekkiske fyrste Břetislav II og senere overtaget af den polske fyrste Bolesław Krzywousty (“Skævmund”).
Den nuværende borg eller slot blev opført i neogotisk stil fra 1838 til 1857. Rundt om borgen findes en park på 126 ha med 90-170 år gamle træer. Borgen og parken ligger på en forhøjning, der er hævet ca. 40 m over omgivelserne. Den eksisterende bygning kaldes skiftevis en borg (polsk: zamek) og et slot (palads, palæ) (polsk: pałac); dette er ikke forbavsende, idet den er opført som en middelalderlig forsvarsborg, mens dens formål var at være en residens, altså et palæ. Når visse bygningselementer, der afslører tidspunkt og formål, undtages, fremtræder bygningen som en meget imponerende borg fra middelalderen. Den nye borgs grundlægger var fyrstinde Marianna Wilhelmina van Oranje Nassau, der var gift med Albrecht von Hohenzollern. Bygningen var tegnet af arkitekt Karl-Friedrich Schinkel; ved Schinkel’s død i 1841 blev byggearbejdet overtaget af arkitekt Ferdinand Martius. Det første projekt gjaldt et byggeri i neoklassicistisk stil, inspireret af engelsk forsvarsarkitektur, men først det næste projekt fik fyrstindens tilslutning, nemlig en bygning i neogotisk stil med tydelig inspiration fra korsridderborgene.Før byggearbejdet kunne påbegyndes opførte man et teglværk, der gennem 4 år fremstillede sten til byggeriet. Den pragtfulde residens har over 100 rum, værelser og sale. Grundplanen er rektangulær; bygningens højde er 25 m. med 4 runde hjørnetårne på 34 m. De fire fløje ligger omkring en indre borggård med buegange. Under byggearbejdet indtraf en skandale, nemlig fyrstindens romance med sin staldmester; den heraf følgende separation mellem ægtefællerne svækkede naturligt nok for en tid fyrstindens interesse i byggeriet. Det samlede byggeri kostede iøvrigt omkring 1 million dukater, hvilket svarede til ca. 3 tons guld. Borgen var i slægtens eje indtil 1940. Under krigen var borgen i hænderne på den nazistiske Organisation Todt, der brugte den som lagerplads for kunstværker af enhver art, der var bragt hertil fra hele Schlesien. Senere blev borgen plyndret af den sovjetiske hær. Efter de ødelæggelser, som krigen påførte bygningen, er borgen nu under fortløbende renovering. En del af bygningen rummer hotel- og cafe-faciliteter. (Se billedet øverst på siden) .

Klosterkirken
Den nuværende klosterkirke blev bygget af cistercienserne i 1247-1350 sammen med den lukkede del af klosteret og økonomibygningerne. Det er en tidligt gotisk, treskibet halkirke af form som et latinsk kors. Efter hussitternes ødelæggelser omkring 1420 blev kirken genopbygget og bevarede sin gotiske form indtil 2.halvdel af det 17.årh., hvor den fik tilføjet barokke stiltræk. Kirken blev udbygget med 3 kapeller og et våbenhus blev tilføjet. Hovedalteret er udført af fyrretræ med indsat billede af Michael Willmann.


Klosterkirken, den nuværende sognekirke i Kamieniec Ząbkowicki. – Foto: Romuald M. Sołdek

Klosteret
Cistercienserne kom til Kamieniec i 1247. Straks efter ankomsten begyndte de at bygge en ny kirke og klosterbygninger. Rundt om kirken opstod klosterets bygninger, herunder økonomibygninger som væver- og skomagerværksted, en vandmølle, et savværk og noget senere et ølbryggeri.En brand i 1817 ødelagde store dele af klosteret. Af det samlede klosterkompleks er til i dag kun bevaret: abbedens bolig, klosterets vestfløj og nordfløj samt økonomibygningerne med adgangsporten og broen, der er smykket med figurer af helgenerne Jan Nepomucen og Florian. Nu anvendes klosteret til andre formål. Abbedens residens huser nu en afdeling af Statsarkivet i Wrocław, og ordenskonventets bygning er nu regionalmuseum.

Indkvartering

Booking.com
Gmina Kamieniec Ząbkowicki. Kommunens officielle side

Spisesteder:

Gmina Kamieniec Ząbkowicki. Kommunens officielle side

Andre internetsider og kilder

Gmina Kamieniec Ząbkowicki. Kommunens officielle side

Kort
Kamieniec Ząbkowicki
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software