Warning: Undefined variable $indexinlinelist in /customers/b/c/8/spangshus.dk/httpd.www/polen/index.php on line 695 Trzebnica

Trzebnica


Det tidligere cistercienserkloster i Trzebnica med Sankt Jadwiga’s Basilika

Afstande i km

Brzeg Dolny
30 km sv,
Syców
59 km ø,
Miejska Górka
49 km n,
Żmigród
23 km nv,
Milicz
32 km nø,
Środa Śląska
56 km sv, 97 km sv, 63 km nv, 73 km n, 47 km sv, 56 km nø, 79 km sv, 76 km nv, 50 km v, 62 km sø, 12 km v, 32 km sø, 11 km nv, 40 km nv, 32 km v, 25 km s

Indbyggertal

12.150 (2007)

Beliggenhed og historie

Trzebnica ligger ca. 25 km nord for regionshovedstaden Wrocław i det Nedreschlesiske Amt.
På højen Winna Góra ved Trzebnica har man fundet de ældste spor i Polen af tidlig menneskelig tilstedeværelse. Arkælologerne har fastslået, at der her for ca. 500.000 år siden fandtes en jæger- og samlerkultur, beboet af en af menneskets forfædre: Homo erectus. Vidnesbyrd herom kan ses på regionalmuseet i Trzebnica.
De middelalderlige kilder vidner om, at Trzebnica var en handelsplads så tidligt som i 1138. Fyrst Henryk Brodaty og hans hustru Jadwiga’s grundlæggelse af klosteret og kirken i 1202 fik afgørende betydning for stedets udvikling. Et år senere blev klosteret overladt til nonner fra cistercienserordenen. Abbediet i Trzebnica blev således det første kvindekloster i Polen. Byen, der i høj grad udviklede sig på baggrund af klosterets lokalisering der, fik købstadrettigheder i 1250. I det 14.årh. hørte byen under Fyrstendømmet Oleśnica. Trzebnica har lidt under flere brande og ødelæggelser i løbet af sin historie. Fra midten af 1500-tallet til midten af 1700-tallet var den østrigske fyrsteslægt Habsburg som konger af Böhmen (Tjekkiet) samtidig hertuger af Schlesien. Denne habsburgske tid bragte Trzebnica en vis økonomisk blomstring, en fremgang, der dog midlertidigt blev standset af 30-årskrigen. Siden kom byen under Preussen/Tyskland indtil 1945. I 1866 udbrød en koleraepidemi i Wrocław, hvorunder de rigeste indbyggere i denne by sendte deres familie i sikkerhed i Trzebnica, der var beliggende i et tørt og sundt område. Efter denne begivenhed huskede indbyggerne i den store by mod syd Trzebnica som et godt feriested. I 1888 oprettedes et kurcenter med tilknyttede pensionater. I 1945, ved krigens afslutning, blev Trzebnica i stor udstrækning affolket og ødelagt.
Trzebnica er i dag en distriktsby og således sæde for distriktsstyret såvel som for kommunestyret, der omfatter byen og 41 landsbyer. I byen findes også en domstol og en distriktsanklager. Byen er et mål for katolske pilgrimme, der besøger Sankt Jadwiga’s Sanktuarium.

I Trzebnica fødtes i 1703 Maria Leszczyńska, datter af den polske konge Stanisław Leszczyński og Katarzyna Opalińska; hun døde i 1768 i Versailles som dronning af Frankrig, gift med kong Louis XV.

Turistattraktioner

Borromeus-Søstrenes Kloster – tidligere Cistercienserkloster
Det tidligere cistercienserkloster hører til de største klosterbygninger i Centraleuropa. Det blev opført i årene 1696-1726 på stedet for en tidligere, væsentligt mindre bygning fra begyndelsen af det 13.årh. Bygningen er i 2 etager med 2 hjørnepavilloner ved facademuren. Klosteret rummer indvendigt et antal interessante skulpturer og billeder; bemærkelsesværdige er også de smukke refektorier (spisesale). Fra og med 1870 virker her søstre fra ordenen Kongregacja Miłosierdzia Świętego Karola Boromeusza.
(Se billedet øverst på siden) .

Sankt Jadwiga’s Basilika (Bazylika św. Jadwigi)
Kirken er det ældste sanktuarium i Schlesien; den er en af de vigtigste gravkirker for den schlesiske Piast-slægt og er indviet til dyrkelsen af Sankt Jadwiga. Kirken er 80 m lang og 23 m bred. Hovedskibet består af fire kvadratiske fag, dækket med krydshvælvinger. Af den oprindelige senromanske bygning fra begyndelsen af det 13.årh. er kun bevaret dele af murene og to portaler samt Sankt Bartolomæus’ krypt, der er beliggende under presbyteriet (koret). Midt i presbyteriet befinder sig gravmonumenterne for fyrst Henryk Brodaty og stormester i Korsridderordenen, Konrad von Feuchtwangen. På begge sider af presbyteriet findes 2 kapeller, hhv. Sankt Jan’s og Sankt Jadwiga’s kapel. Midtvejs ses Sankt Jadwiga’s symbolske grav, nemlig på det sted, hvor hendes relikvier blev anbragt under bygningen af Sankt Jadwiga’s kapel. Dette kapel er den første bygning eller bygningsdel i Polen, der blev opført i ren gotisk stil; bygningstidspunktet er 1268-69. Kapellet rummer helgenindens imponerende, barokke sarkofag, udført i marmor og alabaster. Under en baldakin, støttet af søjler, hviler alabasterstatuen af Sankt Jadwiga.
(Se billedet øverst på siden) .

Sankt Peter og Pauls Kirke (Kościół ów. Piotra i Pawła)
På det sted, hvor Sankt Peter og Pauls Kirke står i dag, stod oprindeligt den første sognekirke i Trzebnica. Dens grundlægger var den ældste, kendte ejer af Trzebnica, stormanden Piotr Włostowic. I 1525 blev kirken overtaget af den evangeliske menighed, som den med afbrydelser tjente indtil 1947. Da den tyske befolkning forlod Trzebnica ved slutningen af 2.verdenskrig var der ikke længere grundlag for en evangelisk kirke. Bygningen blev anvendt som magasin og forfaldt generelt. Først i 1987 blev bygningen overdraget til den romersk-katolske menighed; kirkens indvielse fulgte i 1998.


Sankt Peter og Pauls Kirke i Trzebnica

Rotunda Pięciu Stołów
Dette bygningsværk er en ringformet mur, der blev opført i det 13.årh. Muligvis var stedet knyttet til Sankt Jadwiga’s velgørende virksomhed. Denne hemmelighedsfulde ring, der er beliggende lige udenfor byen, blev også anvendt til isolering af de syge under den store epidemi i det 17.årh. Nu er rotundaen et af besøgspunkterne, når man deltager i en vandretur ad “Sankt Jadwiga-stien”.

Regionalmuseet (Muzeum Regionalne)
Regionalmuseet er indrettet i et 1700-talshus på torvet i Trzebnica. De faste udstillinger omfatter dokumenter og billeder fra 1945-47, en fotografisk udstilling om Trzebnica i begyndelsen af det 20.årh., grafik fra Trzebnica fra det 18. og 19.årh., kopier af dokumenter og stempler fra middelalderen, bl.a. stempler tilhørende fyrstinde Jadwiga, de schlesiske fyrster, klosteret i Trzebnica, byen Trzebnica’s første stempel og Wroclaw-bispernes stempel; endvidere udstillinger om den 500.000 år gamle jæger og samler-kultur, befolket af arten Homo erectus, der er fundet spor af ved Winna Góra (Kocia Góra), gamle bykort, klosterets og basilikaens oprindelse og meget mere.

Sankt Jadwiga-museet (Muzeum Kultur św.Jadwigi)
Museet for Jadwiga-kulten er indrettet i en fløj af det Pilgrimmenes Hus, der i 1978-81 blev opført ved siden af basilikaen. Hvert år i slutningen af september organiseres her tematiske udstillinger.


Rådhuset i Trzebnica

Omegnen

Marcinowo (ca. 4 km nv for Trzebnica). – I denne landsby findes et lille folkemuseum samt en folkemusikgruppe, der også har tilknytning til folkene bag museet:

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski (Małe Muzeum Ludowe u Kowalskich)
Museet er grundlagt af Marian Kowalski (f. 1938), der i løbet af et halvt hundrede år har indsamlet (og restaureret) gamle landbrugsredskaber, husgeråd og møbler på egnen, såvel som ure, folkedragter, olielamper og meget mere; en af de nyeste afdelinger i museet er “Brødets hus”, hvis emne er brødfremstillingens historie, men også præsenterer andre områder indenfor madlavning og husholdning. Museets ejere er Aleksandra og Marian Kowalski, og der er åbent hver dag.

Folkemusikgruppen “Marciny” (Kapela Ludowa “Marciny”)
Musik- og sanggruppen “Marciny” opstod i 1978 i landsbyen Marcinowo ved Trzebnica, grundlagt og ledet af Marian Kowalski. Hovedparten af deltagerne bor stadig i landsbyen. Blandt kilderne til gruppens repertoire er folkemusik fra Lublin-regionen, Kielce-regionen og den kurpiske region. Gruppen, der optræder både i Polen og i udlandet, har modtaget en polsk udmærkelse for sin kunstneriske indsats.

Om museet og musikgruppen i Marcinowo se også denne side: ““Det Lille Folkemuseum hos Kowalski” og “Folkemusikgruppen MarcinyDet Lille Folkemuseum hos Kowalski

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Trzebnica (Byens officielle side) – på polsk, engelsk og tysk

Kort over Trzebnica:
Google Maps: Trzebnica

Attraktioner

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski
Małe Muzeum Ludowe u Kowalskich, Marcinowo 2, 55-100 Trzebnica
Tlf. (48) 71 387 01 09, Mobiltlf. (48) 606 467 843, E-mail: mmluk@poczta.fm

Museets historie

Marian Kowalski blev født i 1938 i Warszawa. På grund af krigen tog han og hans familie ophold i en landsby i den kurpiske region (i det nordlige Mazowsze), hvor han som dreng blev en del af livet, arbejdet og kulturen på landet. Efter 1945 har han boet i landsbyen Marcinowo ved Trzebnica. Rundt om på gårdene fandt han gammelt inventar: møbler, kar og redskaber. Med tiden voksede beboerne på egnen, der rummede mange repatrierede polakker, tilbagevendte emigranter og tilflyttere, sammen til en ensartet nedreschlesisk befolkning. Kowalski var vidne til mange forandringer, forskellige forbedringer af teknisk-civilisatorisk karakter, der medførte, at traditionelle redskaber og traditionelt udstyr forsvandt; i denne situation havde han et stærkt ønske om bevare sådanne elementer af brugskunst og den folkelige kultur for eftertiden. Han brugte al sin fritid på at finde og indsamle genstande, som ingen længere havde brug for, men som var tavse vidner om en forgangen epoke.

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski i Marcinowo. – Foto tilhører museet

Faste udstillinger

I næsten et halvt århundrede har Marian Kowalski omhyggeligt indsamlet og restaureret omkring 2000 genstande, der bliver præsenteret for publikum i et antal rum, der kaldes kamre. I disse rum findes gamle møbler, ure, kufferter, folkedragter, barnevogne, dukker, strygejern, olielamper, husholdningsudstyr af enhver art m.m. Marian Kowalski kender historien bag hver af de genstande, der befinder sig her, og fortæller den gerne, mens gæsterne nyder en skive landbrød med fedt. Museet er under stadig udvidelse, idet der hele tiden erhverves nye museumsgenstande. For nylig er der oprettet en ny afdeling af museet, kaldet Brødets Hus. Udgangspunktet for samlingerne her var en stenmorter, der er ca. 2000 år gammel og stammer fra den sorbiske kulturperiode. Denne morter blev for Kowalski en inspiration til at bygge Brødets Hus, hvor man bl.a. finder Køkkenkammeret, der er udstyret med alt, hvad husmoderen har gjort brug af gennem tiderne, således spisebestik, tallerkener, pander, gryder af tin og jern m.m. For deres gæster serverer ægteparret Kowalski brød, der er bagt i en gammel brødovn, samt køkkenets specialitet: żurek (suppe) efter kurpisk tradition. Ved siden af Brødets Hus står smedjen, hvor Kowalski under rundvisningen smeder jern. I Håndværkskammeret er samlet alt muligt udstyr, som man brugte på landet: landbrugsmaskiner, gamle harver, plove, hakkelsesmaskiner, sædrensere, en gammel trædemølle, en hundredeårig slæde, hestevogne til markbrug og til persontransport, hørbearbejdningsmaskiner og gamle vognhjul. I Forspandskammeret kan den besøgende se alt i forbindelse med ridning og hesteforspand. På kaminen præsenterer Marian Kowalski sin skulpturer.

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski i Marcinowo. – Foto tilhører museet
Museets ejere er Aleksandra og Marian Kowalski, og der er åbent hver dag.

Det Lille Folkemuseum hos Kowalski i Marcinowo. – Foto tilhører museet

Folkemusikgruppen “Marciny”

Kapela Ludowa “Marciny”, Marcinowo 2, 55-100 Trzebnica
Tlf. (48) 71 387 01 09, Mobiltlf. (48) 606 467 843, E-mail: mmluk@poczta.fm

Musik- og sanggruppen “Marciny” opstod i 1978 i landsbyen Marcinowo ved Trzebnica nord for Wrocław, grundlagt og ledet af Marian Kowalski. Hovedparten af deltagerne bor stadig i landsbyen. Blandt kilderne til gruppens repertoire er folkemusik fra Lublin-regionen, Kielce-regionen og den kurpiske region. De fleste af de værker, der udføres af gruppen, er bearbejdet musikalsk af Marian Kowalski. På en festival i Przysucha (Mazowsze) i 2002 fik gruppen tildelt den prestigefyldte Oskar Kolberg-pris (*) for sin kunstneriske indsats. I maj 2004 gennemførte gruppen en tourné i Litauen.
Man kan bestille gruppen til optræden i forbindelse med fester, f.ex. bryllupper, sølvbryllupper, fødselsdage eller jubilæer i Polen. De kan også bestilles til at spille ved et større arrangement i Danmark.

(*) Oskar Kolberg (1814-1890), polsk etnograf, folkemindesamler og komponist, født i Przysucha.

Folkemusikgruppen “Marciny” i Marcinowo. – Foto tilhører musikgruppen
I 2005 modtog Marian Kowalski en udmærkelse af præsident Aleksander Kwaśniewski, nemlig Ridderkorset af Det Genfødte Polens Orden.

Kilde

Tekst: “Muzea Trzebnicy”. Urząd Miejski w Trzebnicy. – Fotos: Małe Muzeum Ludowe u Kowalskich.

Beliggenhed

Landsbyen Marcinowo ligger ca. 4 km nordvest for byen Trzebnica, der igen ligger 25 km nord for den nedreschlesiske regionshovedstad, Wroclaw. Læs vore sider om LINK:138:Trzebnica og LINK:141:Wrocław .

Kort der viser Marcinowo: Google Maps

Kort
Trzebnica
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software