Rabka-Zdrój


Fra Kurparken (Park Zdrojowy) i Rabka

Afstande i km

74 km nø, 41 km nø, 13 km nv, 63 km n, 43 km nø, 27 km nv, 15 km nø, 36 km n, 68 km nø, 19 km s, 32 km nv, 60 km sø, 40 km nø, 53 km nv, 57 km nø, 41 km s, 41 km v, 37 km sv

Indbyggertal

17.186 (2016)

Beliggenhed og historie

Byen Rabka ligger i en bjergdal ved floden Raba, i en højde af 500-560 m.o.h. Byen er omgivet af bjergområder, mod nordvest Beskid Makowski, mod nord og øst Beskid Wyspowy, mod sydøst Gorce og mod sydvest Beskid Żywiecki. Umiddelbart nord for Rabka hæver sig bjerget Luboń Wielki (1023 m). Byens højdeforhold og beliggenhed, beskyttet af bjergene, skaber et gunstigt mikroklima, som Rabka som kursted har nydt godt af.
Kurbyen Rabka’s historie hænger sammen med de her forekommende saltkilder og går tilbage til 1230’erne. På den tid fik cistercienserklostret i Szczyrzyc ejendomsret til stedet og ret til at udvinde salt til brug for klostret. Krønikeskriveren Jan Długosz omtaler et dokument, udstedt i 1254 af kong Bolesław den Ærbare, der omtaler denne ret til saltudvinding. I denne forbindelse bruges stednavnet Rabka for første gang, nemlig i formuleringen “Sal in Rabschyca”. I 1382 blev Rabka frataget klostret af (den polske) kong Ludwik af Ungarn. I den følgende tid var landsbyen og senere byen Rabka på mange forskellige hænder. I 1858 gennemførtes den første kemiske analyse af Rabka-saltets egenskaber og følgerne af dets anvendelse hos den lokale befolkning. Man konstaterede bl.a., at det indeholdt jod og brom i en imponerende koncentration. På grundlag af undersøgelserne oprettedes de første kurbade. Herefter udvikledes byen som kursted med kurfaciliteter, pensionater og sanatorier. I 1889 oprettedes den første koloni for børn og i de første årtier i det 20.årh. og siden i mellemkrigstiden opnåede Rabka et internationalt ry som kurby for børn. I 1939 var antallet af kurgæster 30.153. Efter 2.verdenskrig blev Rabka bl.a. kendt som et center for helbredelse af tuberkulose blandt børn. Helsefaciliteterne blev udvidet og der blev anlagt en ny kurpark. Siden 1996 har Rabka-Zdrój båret ærestitlen “Verdens Børneby”.

Turistattraktioner

Kurbyen
med sanatorier, hoteller m.v.

Rabkoland:
Underholdningsparken “Rabkoland” er for hele familien, men dog især for børnene. Her findes masser af tilbud: karruseller, safari, minimotorcykler, bassin og meget mere. Parken ligger i selve byen, ved ul. Podhalańska, en sidegade til den nord-sydgående Zakopiańska-gade.

Jernbanemuseum:
Jernbanemuseet i Chabówka nær Rabka.

Svømmehallen og Friluftsbadet .

Kurparken
- i byens centrum. Her findes en legeplads for børn, tennisbaner m.m.


Ved Kurparken

Amfiteatret:
Her afholdes – især om sommeren – mange arrangementer: underholdning, koncerter, andre kulturelle arrangementer.

Museet for Smilets Orden
Et enestående museum for en orden der tildeles af børn til voksne som tak for deres arbejde for børnenes sag. Findes i “Rabkoland”.

Władysław Orkan-museet
rummer bl.a. samlinger af folkelige skulpturer og glasmaleri.

Dukketeatret:
Dukketeatret “Rabcio” findes på ul.Orkana 24.


Hestetrukken taxa i Rabka

Indkvartering

Booking.com
Rabka-Zdrój – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Rabka-Zdrój – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Rabka-Zdrój

Kort
Rabka-Zdrój
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software