Sandomierz


Borgen i Sandomierz

Afstande i km

Janów Lubelski
61 km ø,
Ożarów
30 km nv,
Jędrzejów
123 km v,
Staszów
56 km sv,
Nisko
36 km sø,
Opole Lubelskie
70 km nø, 26 km sv, 96 km sv, 94 km nø, 94 km nv, 59 km nø, 112 km nø, 53 km sv, 32 km nv, 50 km nv, 103 km nø, 95 km sø, 27 km sø, 17 km s, 101 km sv, 87 km n

Indbyggertal

28.000

Beliggenhed og historie

Sandomierz ligger ved Wisła-floden, i Świętokrzyskie-regionen, sydøst for Kielce. Størsteparten af byen, herunder den gamle bydel, ligger på den høje, venstre flodbred, dvs. nordvest for floden, der på dette sted løber mod nordøst.

Sandomierz er én af de ældste, smukkeste og vigtigste, historiske byer i Polen. Arkæologiske udgravninger vidner om bosættelser på dette sted langt tilbage i oldtiden, og i det 11.årh. omtales Sandomierz som én af de vigtigste bycentre i landet – ved siden af Kraków og Wrocław. Byen er tæt forbundet med vigtige historiske begivenheder i Polen. Både konger, fyrster og andre vigtige personligheder – således den afdøde polskfødte pave – har opholdt sig i Sandomierz i tidens løb.
I løbet af middelalderen udviklede byen sig hurtigt og intensivt takket være den praktiske og attraktive beliggenhed nær vigtige handelsveje, herunder beliggenheden ved floden Wisła, som betød mulighed for hurtigt kommunikation med vide dele af verden. Byens betydning blev understreget i den polske fyrste Bolesław Krzywousty’s testamente, ifølge hvilket Sandomierz blev hovedstad i ét af de fyrstendømmer, som Polen efter hans død blev opdelt i.
Senere blev det tidligere fyrstendømme omdannet til Sandomierz Amt, der omfattede betydelige områder i det sydøstlige Polen. Byen, hvis huse oprindeligt var bygget af træ, led under en voldsom brand efter et litauisk angreb i det 14.årh. Opbygningen fandt sted i 2.halvdel af det 14.årh., i kong Kazimierz den Stores regeringstid. Den gamle bys nuværende udseende stammer fra den tid.
Sandomierz nød i det hele taget stor kongelig bevågenhed under Kazimierz den Store og fik tildelt flere privilegier, herunder retten til at opretholde et saltlager: det blev dekreteret, at der altid skulle være salt fra Wieliczka og Bochnia i byens lager.
Under krigene med svenskerne blev byen indtaget den 13.10.1655. Da de fremmede styrker trak sig tilbage sprængte de borgen i luften; også byen blev ramt af ødelæggelser. Den dårlige økonomiske situation vanskeliggjorde en hurtig genopbygning.
Polens deling i 1772 betød en svækkelse af byens betydning og medførte økonomisk stilstand. I 1818 blev Sandomierz stiftsby i henhold til en bulle fra pave Pius VII.
1.verdenskrig betød ødelæggelser som følge af krigshandlinger, men i løbet af 1920’erne – i det nye Polen – kom byen på fode igen.
I 2.verdenskrig blev Sandomierz befriet den 18.august 1944 af den sovjetiske hærs 2.ukrainske front.
I dag er Sandomierz distriktshovedstad og et betydeligt kulturelt og erhvervsmæssigt center i regionen – men samtidigt et historisk og arkitektonisk frilandsmuseum med eksempler fra næsten alle stilperioder.

Turistattraktioner

Byen Sandomierz er malerisk beliggende på syv høje og overalt i byen har historien efterladt sine spor i form af ikke mindst arkitektoniske mindesmærker – der er over 120 fredede, historiske bygninger i forskellige stilarter.

Seværdigheder i udvalg:

Borgen
Borgen er opført i det 14.årh. i stedet for et tidligere befæstet område. Bygningen er senere ombygget og er i sin nuværende form et resultat af flere historiske omskiftelser. Bygningen rummer p.t. bl.a. Distriktsmuseet.
I 1139, da Sandomierz blev hovedstad i et fyrstendømme, måtte fyrstens residens nødvendigvis udbygges. Den daværende befæstning bestod af træ og jord, beskyttet yderligere af en voldgrav. I det 14.årh. byggede Kazimierz den Store en muret borg, der på dette tidspunkt sandsynligvis var forbundet med bymuren. Det sydvestlige tårn blev bygget i 1480. I 1525 blev borgen ombygget til en renæssanceresidens efter tegninger af Benedykt, kaldet “Sandomierzanin”, dvs. “fra Sandomierz”. Senere blev borgen flere gange ombygget under ledelse af bl.a. den berømte arkitekt og billedhugger Santi Gucci. Borgen bestod oprindeligt af fire fløje samt en borggård med søjlegang. Efter svenskernes ødelæggelse af borgen i 1656 stod dog kun vestfløjen tilbage. Efter midten af det 17.årh. fungerede borgen ikke længere som residens, hverken for konger eller lokale embedsmænd, men blev brugt til forskellige andre offentlige formål. Efter 1795 blev borgen af de østrigske myndigheder indrettet til retsbygning og fængsel. I borggården bevaredes den gamle brønd og i undergrunden fundamenterne til Kazimierz den Store’s borg. Fængslet blev nedlagt i 1959.


Rådhuset i Sandomierz, der står midt på torvet i den gamle bydel


Borgens facade mod øst

Sankt Michaels Kirke.
blev sammen med Benediktinersøstrenes kloster opført i det 17.-18.årh. og har bevaret sit barokke stilpræg i uændret form.

Sankt Josefs Kirke.
Kirken er bygget 1679-89, brændte i 1809 og blev siden ombygget flere gange.

Brama Opatowska (Opatów-porten).
Opatów-porten er opført som en del af bymuren i det 14.-16.årh. og hører til bedst bevarede byporte i Polen. Nær den gotiske port ses rester af den middelalderlige bymur. Oprindeligt var der 4 byporte: mod nord 2 porte, herunder denne i retning af Opatów, mod syd Kraków-porten og mod øst Lublin-porten. Kun Brama Opatowska er bevaret til i dag.


Opatowska-gaden udgår fra torvets nordvestlige hjørne, her set fra torvet mod nord; i baggrunden ses den høje portbygning Brama Opatowska, den eneste bevarede af de 4 middelalderlige byporte, hvorigennem bymuren kunne passeres

Kościół św. Ducha (Helligåndskirken).
Helligåndskirken blev sammen med det tidligere Helligåndshospital grundlagt i 1292 og opført i det 14.årh. I det 19.årh. blev kirken ombygget. Kirken var sammen med de tidligere hospitalsbygninger ramme om et klosterkompleks for en hospitalsorden.

Synagogen .
Den tidligere synagoge, opført i det 17.-18.årh., er nu sæde for Statens Arkiv. Den jødiske menighed i Sandomierz hørte i middelalderen til de største og mest betydningsfulde menigheder i det daværende Małopolska.

Borgerhuse ved torvet .
Kamienica Oleśnickich
I dette hus undertegnede repræsentanter for de polske lutheranere, kalvinisterne og de tjekkiske brødre en overenskomst i 1570 og udarbejdede en gældende katekismus. Fra baggården til huset er der indgang til den underjordiske turistrute.


Rådhusets nordgavl og huse på torvets vestside. Det hvide hjørnehus ved ul. Oleśnicka er Kamienica Oleśnickich


Torvets sydside


Torvets vestside

Rådhuset .
Den ældste og mest iøjnefaldende bygning på torvet er rådhuset, der er et smukt eksempel på rådhusbyggeri fra renæssancetiden; det er bygget i det 14.årh. og udbygget i det 16.årh.


Rådhusets facade mod øst


Torvet og rådhuset set fra syd; i baggrunden ul. Opatowska

Domkirken (Katedra)
En gotisk bygning fra det 14.årh., der har bevaret sin oprindelige form. Inde i kirken findes bl.a. rige skulpturelle dekorationer. Dekorationerne, der også omfatter fresker, rokokoaltre og billeder, stammer fra det 15.-17.årh.

Bispepalæet (Pałac Biskupi)
Bispepalæet er opført i 1861-64 af materialer, der fremkom ved nedrivningen af Maria Magdalena-kirken og Sankt Peters Kirke.

Klokketårnet
Ved ul.Katedralna står et klokketårn i barokstil fra det 18.årh. med en pragtfuld stenportal. I overensstemmelse med en middelalderlig skik om at mindes de faldne i slaget ved Varna lyder der 9 klokkeslag fra tårnet hver aften kl. 21.


Mariacka-gaden (ul.Mariacka) set fra torvet mod syd


Ul.Mariacka. Til venstre ses det hvide Bispepalæ (Pałac Biskupi), derefter Hjemmet for Pensionerede Præster (Dom Księży Emerytów) og til højre for dette står klokketårnet; i baggrunden ses domkirkens spir

Dom Długosza .
Huset er bygget i 1476 af en berømt historiker, Jan Długosz; det er en af de bedst bevarede gotiske borgerhuse. Det rummer nu Stiftsmuseet.

Collegium Gostomianum
blev opført i begyndelsen af det 17.årh. i sen renæssancestil og har bevaret den oprindelige arkitektoniske form og funktion. Det er en af de ældste skoler for mellemuddannelser i Polen. Bevaret er “skole”-fløjen af det tidligere jesuiterkollegium.

Dominikanerklosteret ved Sankt Jakobs Kirke .
Klosterkomplekset er bygget i 1226 i senromansk stil og er hermed det ældste bygningsmindesmærke i Sandomierz.


Borgens nordgavl med Sankt Jakobs Kirke og dominikanerklosteret i baggrunden

Riddernes Våbenkammer (Zbrojownia rycerska) .

Sankt Pauls Kirkekompleks.
Kirkekomplekset opstod i det 15.-17.årh. og rummer rige stukdekorationer og udstyr i barokstil. Kirken blev grundlagt i 1226 af biskop Iwon Odrowąż. Oprindeligt var det en træbygning, i hvis sted man i det 15.årh. opførte den nuværende gotiske, enskibede, bygning.

Dronning Jadwiga-slugten .
En op til 10 meter dyb, naturskøn slugt i byens sydvestlige udkant.

Den underjordiske turistrute
under byen med en længde på 470 m og varierende dybde, ned til 12 m under torvets niveau. Ruten er skabt ved at forbinde tidligere kældre og underjordiske købmandslagre.

Flodsejlads.
Der arrangeres korte udflugter på Wisła-floden samt heldagsture til bl.a. Baranów Sandomierski.

Omegnen

Indkvartering

Booking.com
Sandomierz (Byens officielle side – på polsk, engelsk)

Spisesteder:

Sandomierz (Byens officielle side – på polsk, engelsk)


Udsigt fra bymidten i Sandomierz mod Wisła-floden

Andre internetsider og kilder

Sandomierz (Byens officielle side – på polsk, engelsk)

Kort
Sandomierz
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software