Sanok


Rådhuset i Sanok

Afstande i km

92 km nv, 106 km nø, 69 km nv, 207 km nv, 42 km v, 84 km n, 13 km sø, 119 km n, 70 km nø, 27 km v, 79 km nv, 56 km nv, 40 km sø

Indbyggertal

41.600

Beliggenhed og historie

Sanok ligger ved San-floden (heraf navnet) i den sydlige del af Podkarpacie-regionen. Byen er administrativt sæde for et powiat (distrikt) samt for bykommunen Sanok og landkommunen af samme navn.
Sanok ligger lige nord for bjergområdet Bieszczady og i ganske kort afstand (mod øst og sydøst) fra naturparken Góry Słonne.
Gennem byen løber hovedvejen fra Krosno til Lesko og videre til Ustrzyki Dolne og dermed Bieszczady. En lige så vigtig vej går mod øst til Przemyśl og videre til den ukrainske grænse.

Allerede i midten af det 12.årh. var Sanok en befæstet by og et administrativt center. Byen var også i middelalderen tingsted for de lokale og regionale retsmyndigheder. Omkring 1340 bekræftede Kazimierz den Store Sanok’s købstadrettigheder. Den gotiske borg i Sanok ombyggedes i det 16.årh. i renæssancestil. Stor betydning for udbredelsen af uddannelse og kultur i det 19.årh. fik det trykkeri, der grundlagdes i 1848 af Karol Pollak. I 1861 startede Pollak en boghandel og et lejebibliotek. En maskin- og vognfabrik grundlagt omkring 1890 danner grundlaget for den nuværende busfabrik: Sanocka Fabryka Autobusów “Autosan”. Under 2.verdenskrig blev Sanok besat af tyskerne den 9.september 1939. I august 1944 blev byen indtaget af de sovjetiske styrker. Krigen medførte en hel del ødelæggelser, især indenfor industrien.


Torvet i Sanok

Turistattraktioner

Sanok er en gammel by med mange fredede bygninger.
Borgen . Den gotiske borg blev ombygget i 1523-1548 i renæssancestil. Sidefløjene blev ødelagt i det 19.årh.. Bygningen er nu bl.a. ramme om faste udstillinger (Historisk museum).
Budynek Zajazdu fra 1775-99 er nu sæde for det Historiske Museums direktion.
Den russisk-ortodokse Treenigheds-kirke , bygget 1784 i klassicistisk stil.
Franciskanerklostret og klosterkirken fra 1632-40 – i barokstil, senere ombygget.
Rådhuset fra det 18.årh.
Muzeum Budownictwa Ludowego – det største friluftsmuseum i Polen. – Side herom på engelsk: Ethnographic Park – Skansen .


Franciskanerkirken i Sanok


Herrens Forvandlings Kirke. Sognekirke i Sanok

Omegnen

Bieszczady
Naturparken “Góry Słonne” blev oprettet i 1992 med et areal på 38.096 ha. Efter grænseændringer i 1996 er arealet nu 51.392 ha. Parkens østlige grænse er statsgrænsen til Ukraine. Den sydlige grænse er vejlinien mellem Lesko og Ustryki Dolne; vestgrænsen følger San-floden. En mindre del af parken ligger i Sanok kommune.

Indkvartering

Booking.com
Sanok Byens officielle side (polsk, tysk, fransk og engelsk version) – med praktiske oplysninger for turister

Spisesteder:

Sanok Byens officielle side (polsk, tysk, fransk og engelsk version) – med praktiske oplysninger for turister

Links

Sanok Byens officielle side (polsk, tysk, fransk og engelsk version)

Kort
Sanok
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software