Mikołów


Torvet og rådhuset i Mikołów. Photo by: anonymous, PLMikolow MarketPlace, CC BY-SA 3.0

Afstande i km

Łaziska Górne
8 km sv, 45 km sø, 26 km n, 44 km ø, 33 km nø, 23 km nv, 40 km sv, 38 km ø, 15 km nø, 27 km nv, 33 km nø, 26 km sø, 15 km nv, 35 km sv, 26 km nø, 23 km n, 9 km sø, 21 km nv, 24 km sv

Indbyggertal

39.923 (2015)

Beliggenhed og historie

Mikołów ligger i det sydlige Polen, i den sydlige udkant af Katowice-området (det Schlesiske Amt), sydvest for hovedbyen Katowice.

I et dokument fra 1222 nævnes en kastellan Andrzej af Mikołów. Dvs. at der på det tidspunkt allerede fandtes en befæstning eller borg på stedet, der var sæde for en fyrstelig embedsmand, og hvorfra forsvarsmæssige og retslige forhold blev styret og hvor en vis civil administration fandt sted. Den første kirke i Mikołów var indviet til Sankt Mikołaj.
I midten af det 13.årh. mindskedes Mikołów’s betydning, mens byen Pszczyna’s anseelse voksede. Til Pszczyna flyttedes også administrationen af distriktet (kastellaniet).
Udviklingen i den første bebyggelse med navnet Mikołów, gik efterhånden helt i stå, men samtidig voksede en ny by op på den anden side af bækken Jamna. Denne nye by blev centrum i det nuværende Mikołów. Den første kirke i den nye by var Sankt Wojciech’s Kirke.
Mikołów var en privatejet by, der blev ledet af en byfoged. I det 14.årh. kom byen under tjekkisk styre og blev derfor i det 16.årh. en del af Habsburg-monarkiet. Pesten “Den sorte død” hærgede byen i 1349-50, hvorved 1/3 af byens indbyggere omkom.
I 1547 fik Mikołów købstadrettigheder, udstedt af Jan Turzo, ejeren af Pszczyna, i henhold til hvilke der opstod et byråd med 4 medlemmer, hvoraf den ene fungerede som borgmester.
Som et resultat af de schlesiske krige kom Mikołów i 1742 under preussisk styre – og forblev herunder indtil 1918. I det 18.årh. blev Mikołów ramt af både krigsødelæggelser og en stor brand.
Fra 1808 ophørte Mikołów med at være en privat by, dvs. der indførtes lokalt selvstyre. I midten af det 19.årh. opstod de første industrivirksomheder i byen, først og fremmest indenfor metal- og maskinindustrien. Det første jernstøberi startede sin virksomhed i 1842, hertil kom senere andre. En papirfabrik byggedes i 1862; den fungerer stadig i dag. Andre eksempler på tidlige virksomheder er bryggeriet og teglværket. En vis minedrift påbegyndtes også i 2.halvdel af det 19.årh. Et nyt rådhus kom til i 1872. En række skoler af typen mellemskole opstod for både piger og drenge. Her byggede man videre på den viden der var erhvervet i grundskolen.
Efter 1.verdenskrig, i 1922, befandt Mikołów sig sammen en del af Øvre Schlesien indenfor den nye polske republiks grænser. Besættelsen under 2.verdenskrig fik tragiske følger for mange af indbyggerne. Da den sovjetiske hær i januar 1945 trængte ind i byen var det ikke blot en befrielse, men også begyndelsen til nye overgreb, nu fra sovjetisk side.
Efter krigen kom erhvervslivet langsomt i gang igen og skolevæsenet blev udbygget. I 1999 blev Mikołów hovedby i distriktet af samme navn.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Sankt Wojciech’s og Gudsmoder af Sneens Kirke
(Sognekirke). Den første kirke blev bygget i 1260-1270, men senere ombygget i sengotisk stil.

Omegnen

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Mikołów – på polsk, engelsk og tysk

Kort
Mikołów
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software