Sosnowiec


Sielec-borgen i Sosnowiec. – Photo by: Stimoroll, Zamek Sielecki – fron (jesień 2005), CC BY-SA 2.5

Afstande i km

7 km n, 22 km nv, 17 km v, 29 km sø, 9 km nv, 73 km n, 9 km nø, 40 km v, 18 km sø, 10 km sv, 26 km sv, 6 km s, 42 km ø, 33 km sø, 24 km nv, 25 km v, 10 km nv, 19 km nv, 24 km sv, 29 km nv, 43 km nø

Indbyggertal

217.638 (2010)

Beliggenhed og historie

Sosnowiec ligger i det sydlige Polen, i den østlige del af det øvreschlesiske industri- og byområde, kaldet Katowice-området.
Byens navn kommer af “sosna”, der betyder fyr, og henviser til de fyrretræsskove, som området var dækket af indtil begyndelsen af 1800-tallet.
På det område, der nu dækkes af byen Sosnowiec, foregik i middelalderen en udvinding af bly og sølv. Der har formentlig været en eller flere landsbyer på den nuværende bys område tilbage til 1120-erne. Byens første navn var Sosnowice. Den første omtale af en landsby med dette navn stammer fra 1727. Man kan sige, at Sosnowiec for alvor “kom på landkortet” i forbindelse med Polens tredje deling i 1795, hvor besættelsesmagternes grænser stødte sammen på det nuværende byområde, nemlig ved floden Biala Przemszas udløb i Czarna Przemsza (hvorefter de tilsammen danner floden Przemsza). Dette sted – ved grænsen til Mysłowice – har man kaldt Trekejsertrekanten eller De Tre Kejserdømmers Trekant.
Iøvrigt danner floden Przemsza med den første del af sit løb, længere nordpå Czarna Przemsza (op til sammenløbet med Brynica) og nordpå derfra floden Brynica grænsen mellem Zagłębie Dąbrowskie og Øvre Schlesien. Zagłębie Dąbrowskie er en historisk-geografisk region, der historisk regnes for at høre til Małopolska og ikke til Schlesien.
Der skete en intensiv udvikling i årene 1850-1880 på grund af de rige forekomster af råstoffer i undergrunden, i forbindelse med anlæggelsen af jernbanen Warszawa-Wien og på grund af de gode trafikforbindelser generelt; mange erhvervsfolk fra vestlige lande kom til området og stod med deres aktiviteter for en del af fremgangen i byen.
Købstadrettigheder fik Sosnowiec så sent som i 1902, på hvilket tidspunkt byen allerede havde 61.000 indbyggere.
Under 2.verdenskrig blev Sosnowiec indlemmet i Det Tredje Rige; der blev oprettet en ghetto i byen, og de jødiske indbyggere omkom i koncentrationslejre.
Efter 1945 blev Sosnowiec lagt ind under Katowice amt; også efter den seneste administrative reform befinder byen sig i dette amt, der dog nu hedder: Det Schlesiske Amt.

Kendte personer, der er knyttet til Sosnowiec:
Jan Kiepura, sanger (tenor) og skuespiller (1902-1966), født i Sosnowiec.
Edward Gierek, politiker, førstesekretær i det kommunistiske parti (1913-2001), født i Porąbka, nu en bydel i Sosnowiec.
Władysław Szpilman, komponist og pianist (1911-2000), født i Sosnowiec.


Domkirken, Jomfru Marias Himmelfarts Kirke i Sosnowiec. – Photo by: Grzegorz on Flickr

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Trekejsertrekanten
Stedet hvor de tre besættelsesmagters grænser mødtes, mens Polen var delt mellem Preussen (Tyskland), Østrig-Ungarn og Rusland, dvs.ved floderne Biała Przemsza og Czarna Przemszas sammenløb.

Sielec-borgen (Zamek Sielecki)
Dette borganlæg (med tilhørende park) er det ældste bygningsværk i Sosnowiec. Borgens ældste historie går tilbage til middelalderen, sandsynligvis 2.halvdel af det 14.årh. Den nyeste historie begynder i 1620, hvor der opførtes et firfløjet borganlæg med hjørnetårne. Siden har borgen mistet sin forsvarsmæssige karakter og fremtræder nu som et trefløjet anlæg med en borggård. Bygningerne er i dag hjemsted for Kunstcenteret i Sosnowiec.

Dietel-palæet
Palæet i neobarok stil, der tilhørte industrimanden Heinrich Dietel, et er smukt eksempel på et fabrikantpalæ fra slutningen af det 19.årh.

Schön-slottet
Dette imponerende slot i barokstil opførtes af fire fabrikantbrødre af Schön-slægten som familieresidens og afsluttedes i 1885. Bygningen rummer nu et museum.

Domkirkebasilikaen (Jomfru Marias Himmelfarts Kirke)
Kirken i neoromansk stil er fra 1893-1906.


Den ortodokse kirke, Tro, Håb og Kærligheds-kirken, i Sosnowiec. – Photo by: Grzegorz on Flickr

Den Ortodokse Kirke
er fra 1888-89 og blev bygget til brug for de russiske indbyggere i byen, herunder jernbanearbejdere.

Dietel-familiens mausoleum
fra 1912.

Saltmagasinet
Det tidligere saltmagasin i bydelen Niwka blev bygget i 1725 med det formål at oplagre salt, der blev transporteret til byen fra saltminen i Wieliczka via floderne Przemsza og Bobrek. Ved Biała Przemsza og Czarna Przemszas sammenløb fandtes tidligere en lille flodhavn; herfra blev saltet fragtet videre på hestevogn. – I dag anvendes bygningen til boligformål.

Omegnen

Katowice-området

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Sosnowiec (Byens officielle side på polsk, engelsk, tysk, fransk, russisk, kinesisk og esperanto)

Kort
Sosnowiec
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software