Sępólno Krajeńskie


Plac Wolności i centrum af Sępólno Krajeńskie. På pladsen ses Mindesmærket for Kamp og Martyrium

Afstande i km

Naklo nad Notecią
44 km s,
Złotów
46 km sv,
Tuchola
28 km nø,
Jastrowie
57 km v,
Więcbork
13 km sv,
Kamień Krajeński
10 km nv,
Wyrzysk
49 km sv, 59 km sø, 31 km n, 32 km nv, 36 km sø, 78 km sv, 104 km sv

Indbyggertal

9.266 (2017)

Beliggenhed og historie

Sępólno Krajeńskie ligger ved Sępólno-søen i den nordvestlige del af det Kujavisk-Pommerske Amt – ved hovedvejen mellem Koszalin og Bydgoszcz.
Ordet Sępólno kommer af et urslavisk ord, der betyder “sammenstødende marker” eller “fladt landskab”.
Den største virksomhed i byen er en fabrik, der fremstiller kontormøbler.

Området Krajna blev i 2.halvdel af det 10.årh. lagt ind under polanernes rige. De første optegnelser i krøniker, der omtaler en bebyggelse på det sted, hvor byen nu ligger, er dateret 1113. Fra 1314 var området en del af det gamle Kalisz amt (til 1793). Kong Kazimierz den Store gav byen købstadrettigheder i 1360.
I begyndelsen lå byen udelukkende langs Sępolenka-floden. Siden blev flodens løb ændret og byen blev fremover udbygget på de højere bredder omkring søen. Den første kendte ejer af Sępólno var Hektor Ostroróg, der tilhørte en på den tid meget velanset familie. I 1359 opførte han en kirke i byen, indviet til Sankt Bartłomiej (Bartholomæus).
I begyndelsen af 1400-tallet blev byen flere gange indtaget og afbrændt af korsridderne; dog undgik kirken ødelæggelse. Under 13-årskrigen med Korsridderordenen i midten af 1400-tallet kom Sępólno på ordenens hænder. Først efter fredsslutningen i 1466 kom truslen fra korsriddernes side mere på afstand. Fra slutningen af 1400-tallet skete en vis udvikling i byen; bl.a. blev der grundlagt et bryggeri. Familien Zebrzydowski, der havde ejet byen gennem længere tid, gav i 1644 tilladelse til, at jøder kunne bosætte sig her, – primært med henblik på at sætte skub i den lokale handel.
Under krigene med svenskerne – i 1655 – kom byen kortvarigt under svensk styre. Samtidig udbrød en pest, der udryddede over 1000 af byens indbyggere.
Som følge af Polens første deling i 1772 kom Sępólno under Preussen; byen blev fremover kaldt ved sit fortyskede navn, nemlig Zempelburg.
I 1875 var antallet af indbyggere steget til 3.516. I 1894 afsluttedes bygningen af jernbanelinien Chojnice-Sępólno-Więcbork-Nakło. I 1896 indrettedes et nyt rådhus i et ombygget beboelseshus; samme år opførtes et nyt posthus.
Efter at Polen var blevet genfødt efter 1.verdenskrig blev Sępólno Krajeńskie centerby i et distrikt under det Pommerske amt.
Ved udbruddet af 2.verdenskrig overskred tyske styrker den polske grænse få kilometer vest for Sępólno. Efter et kraftigt indledende bombardement blev byen hurtigt indtaget.
I årene efter krigen hørte byen i en periode (1975-1998) under Bydgoszcz amt.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Sankt Bartholomæus Kirke
opført ved overgangen mellem det 18. og 19.årh.

Mindesmærket for kamp og martyrium
på Plac Wolności. Det er et mindesmærke for de faldne i kampene for byens uafhængighed. Rejst 1969.

Omegnen

Byens tilnavn kommer af “Krajna”, navnet på et historisk landskab beliggende mellem Wielkopolska og Kaszuby, undertiden regnet med til det nordlige Wielkopolska, undertiden til Pommern. “Krajna” betyder udkantsområde eller grænseområde, her forstået som udkanten af polanernes rige og senere som udkanten af Wielkopolska. Historisk var det et grænseområde, hvor de territorier, der var beboet af de slaviske stammer Polanie (polanere) og Pomorzanie (pommeranere), stødte sammen. I dag ved man dog, at den konkrete grænse mellem disse territorier var floden Noteć, dvs. at Krajna lå på den pommerske side.
Det mest karakteristiske træk ved området er Sølandskabet Krajna (Pojezierze Krajeńskie), der blev formet under den sidste istid. Landet lige omkring byen er udlagt som landskabspark (Krajeński Park Krajobrazowy).
Skovene i omegnen er et yndet mål for udflugter til fods, på cykel og til hest.
I området er der et stort antal søer, hvilket giver talrige muligheder for badeliv, lystfiskeri, kajaksejlads og andre former for vandsport.
Den bynære sø, Jezioro Sępoleńskie, når helt ind til centrum af Sępólno. På denne sø afholdes kapsejladser hvert år i august-september måned.
Andre nærliggende søer er f.ex. Jezioro Niechorz mod sydøst og Jezioro Więcborskie mod syd.

Indkvartering

Booking.com
Sępólno Krajeńskie (Kommunens egen side)

Spisesteder:

Andre internetsider og kilder

Sępólno Krajeńskie (Kommunens egen side)

Kort
Sępólno Krajeńskie
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software