Świebodzin


Świebodzin. Rådhuset

Afstande i km

Trzciel
31 km nø,
Sulechów
27 km s,
Zbąszyń
35 km ø,
Sulęcin
51 km nv,
Świecko (tysk grænse)
71 km v, 25 km sø, 72 km n, 105 km sø, 44 km sv, 29 km nv, 23 km n, 60 km sø, 112 km nø, 70 km sø, 74 km v, 36 km v, 53 km s

Indbyggertal

22.220 (2004)

Beliggenhed og historie

Świebodzin ligger i Łagów-sølandet, omgivet af skove og søer. Świebodzin nævnes første gang som by 1319, men fik først købstadrettigheder i midten af det 15.årh. Byen opstod således ved overgangen mellem det 13. og 14.århundrede i et område, hvor politiske interesser fra hhv. Wielkopolska, Schlesien og Brandenburg krydsedes, og nær en vigtig kommunikations- og handelsvej fra Pommern til Schlesien. Fra begyndelsen spillede byen en væsentlig rolle som center for handel og håndværk. Klædeindustrien udviklede sig og det samme gjaldt brygningen af øl. Centrum i den middelalderlige by var et rektangulært torv, som gaderne gik ud fra i rette vinkler. I det nordøstlige hjørne stødte pladsen op til sognekirken. I den østlige del af byen lå borgen. I begyndelsen havde Świebodzin en befæstning af træ og jord, der i det 14.årh. blev erstattet af mure. Bymuren var forbundet med den vestlige del af borgen, der havde et særskilt befæstningssystem.


Torvet

Efter det storpolske herredømme i det 14.årh. blev byen underlagt fyrstendømmet Głogów (Schlesien).I det 16.årh. gennemlevede byen flere ødelæggende brande, jordskælv og epidemier. Efter en stor brand i 1541 blev kirken og rådhuset genopbygget, samtidig med at adskillige bygninger i byen fik et andet arkitektonisk præg. I 1604 byggedes den første murede byskole; denne skole findes stadig i dag.
I det 17.årh. blev byens økonomiske udvikling hæmmet af 30-årskrigen, flere brande samt epidemier og religiøse konflikter.I året 1742, under den schlesiske krig, kom Świebodzin under preussisk styre. Slutningen af det 18. og begyndelsen af det 19.årh. bragte byen en erhvervsmæssig udvikling. I midten af det 19.årh. begyndte en moderne industrialisering af Świebodzin. Der opstod over 30 industrivirksomheder, herunder tekstilfabrikker, maskinfabrikker, teglværker og bryggerier. I 1849 byggedes hovedvejen Poznań-Frankfurt og i 1870 åbnedes den ligeledes for byen vigtige jernbanelinie Poznań-Frankfurt.
Den 31.januar 1945 blev Świebodzin indtaget af sovjetiske styrker. Krigshandlingerne medførte ikke væsentlige materielle tab for byen. Allerede i marts 1945 ankom de første tilflyttere og repatrierede polakker til byen. Świebodzin blev nu en del af det nye Polen.
For nuværende er Świebodzin hovedby i et distrikt (Powiat Świebodziński).


Ærkeenglen Michaels Kirke

Turistattraktioner


Rådhuset

Rådhuset
eksisterede sandsynligvis allerede i det 14.årh. Efter branden i 1541 blev det genopbygget i renæssancestil med sengotiske elementer, og det fik hermed den form, som det stort set har bevaret siden. I det 19.årh. skete der dog en ombygning, hvorved bygningen fik sit nuværende udseende med det karakteristiske udsigtstårn og den rigt udsmykkede vestfacade med byvåbnet. Om rådhusets bygningshistorie vidner bl.a. de forskelligartede hvælvinger i kælderen, salene og i tårnets rum.

Ærkeenglen Michaels Kirke .
Kirkens gotiske kerne er opført i 2.halvdel af det 15.årh. Efter en brand blev den treskibede kirkehal udvidet, så der opstod et fjerde skib og en række kapeller. Af kirkens værdifulde inventar er bevaret en sengotisk korsfæstelsesgruppe, et triptych, der er en del af alteret og en række genstande i barok- og rokokostil.

Bymuren og borgen .
Der er bevaret dele af stenmuren fra det 14.årh., af en senere mur, opbygget af mursten, samt tre fæstningstårne. Borgen er oprindeligt fra det 14.årh. Den blev udbygget i det 16.årh. og ombygget i det 19.årh. I dag er det en ruin.

Omegnen

Wilkowo (6 km v.)
Her findes et palæ i renæssancestil, bygget i 1550 til familien Waldenburg. Det er ombygget efter 1840. Grundplanen er U-formet, og bygningen er dækket med mansardtag. P.t. er palæet sæde for Statens Arkiv.


Klosteret i Gościkowo

Gościkowo (Paradyż). ( 9 km n.)
Gościkowo er en landsby med en rig historie og værdifulde bygningsmindesmærker, der er knyttet til cistercienserordenen, som blev bragt hertil af amtmanden af Poznań, Mikołaj Bronisz i 1230. På grund af de smukke omgivelser kaldte cisterciensermunkene stedet for “Paradisus”, på polsk: Paradyż. Siden middelalderen bar landsbyen dette navn. Fra 1945 vendte man dog tilbage til navnet Gościkowo.

Ordenens kirke samt klosterbygningerne opførtes i midten af det 13.årh. Kirkens gotiske mure dækkes dog af en rig barokfacade med to tårne fra det 18.årh. Kirkens treskibede indre har tidligt gotiske krydshvælvinger. Det indre er iøvrigt meget rigt udstyret i barokstil og klassicistisk stil. På vestvæggen, bag hovedaltret, hænger et stort barokbillede, der fremstiller Bronisz’ grundlæggelse af klostret. Cistercienserklostret har to indre gårde: en mindre, gotisk, fra det 13.årh. og en større, i barokstil, fra det 18.årh. Omkring kirken og klostret står flere stenfigurer i barokstil fra det 18.årh.

Det preussiske styre ophævede klosterfunktionen i 1834. Bygningerne rummer nu et præsteseminarium.


Klosterkirken og klosterhaven i Gościkowo.

Ołobok (9 km sv.).
Her findes en kirke i klassicistisk stil fra det 18.årh. med bevarede gravmæler.

Radoszyn (10 km sv.).
I den lille by ses en sengotisk kirke fra slutningen af det15.årh. Her findes et triptych fra begyndelsen af det 16.årh. og oliemalerier fra det 17.årh.

Lubrza (10 km nv.).
I Lubrza kommune findes rester af et stort befæstninganlæg fra 2.verdenskrig: “Lubrzański Szlak Fortyfikacji”.Det drejer sig om befæstninger, der hører med til det enorme befæstningsanlæg syd for Międzyrzecz: Międzyrzecki Rejon Umocniony, også kaldet Den Befæstede Odra- og Warta-bue, og som kan sammenlignes med Maginot-linien i Frankrig. – Se også siden om Międzyrzecz .

Boryszyn (18 km nv.)
har en trækirke (bjælkekonstruktion) fra 1648, indviet til Jomfru Maria; tårnet er bygget til i 1690.
Den vigtigste turistattraktion er dog den nærliggende “Pętla Boryszyńska”, en underjordisk turistrute gennem et afsnit af det kæmpemæssige befæstningsanlæg, der i sin helhed kaldes Den Befæstede Międzyrzecz-region (MRU) eller Ostwall. Se også ovenfor under Lubrza samt siden om Międzyrzecz .

Mostki (9 km v.).
I Mostki er der en herregård i nyrenæssancestil fra det 19.årh. Ved hovedvejen en bindingsværkskirke fra 1832.

Przełazy (14 km sv.).
Landsbyen Przełazy ligger ved søen Niesłysz. Her ligger et slot i tre etager i nyrenæssancestil fra det 19.årh. Det firkantede tårn med skydeskår får bygningen til at minde lidt om en borg.

Szczaniec (10 km nø).
Se her den sengotiske Sankt Annas Kirke fra det 14.årh., slottet fra det 19.årh. og ruinerne af et slot fra det 16.årh.

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Świebodzin (Byens officielle side – med bl.a. bykort (Plan miasta) og kort over distriktet (Mapa powiatu))

Kort
Świebodzin
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software