Iława


Rådhuset i Iława

Afstande i km

131 km nv, 64 km sv, 54 km nv, 76 km nø, 72 km nø, 36 km nø, 86 km n, 428 km nv, 61 km nv

Beliggenhed og historie

Iława med ca. 34.000 indbyggere (2003) er et administrativt og handelsmæssigt centrum med et betydeligt opland.
Byen ligger kønt ved Jeziorak Sø, som er den længste sø i Polen (27 km). Nord for byen strækker sig den smukke landskabspark “Park Krajobrazowy Pojezierza Iławskiego”.
Iława blev grundlagt i 1305 af korsridderordenen. Byen opstod på det sted, hvor en prusisk bebyggelse tidligere havde ligget.
Det 18.århundrede blev udviklingens tid for Iława. Tilflyttere strømmede til byen, der lå på handelsvejen fra Gdańsk til Warszawa samt til Grudziądz og Malbork. I 1772 boede der 924 personer i Iława og allerede 10 år senere talte byen 1045 indbyggere.
I det 19. og 20.årh. følger en yderligere udvikling.
I overensstemmelse med Versaillestraktaten fra 1918, der skulle danne grundlag for en ny opdeling af Europa, afholdtes der i regionerne Warmia og Mazury en folkeafstemning, der resulterede i, at Iława kom under Tyskland som en del af Østpreussen.
Den 22.januar 1945 blev byen efter voldsomme kampe erobret af den sovjetiske hær. Resultatet af disse kamphandlinger var desværre også en ødelæggelse af ca. 75 % af byens område. Byen er nu genopbygget og er ét af de smukkeste turistcentre for vandturisme i Polen.

Turistattraktioner

Efter krigens ødelæggelser er der kun få af de oprindelige bygningsmindesmærker tilbage i byen.
Nævnes skal dog:
Den gotiske kirkebygning fra det 14.årh. med et hovedalter i rokoko-stil og tårn og kirkeklokke fra 1740.
Rådhuset, der er en neo-barok bygning fra det 19.årh.

Omegnen

Szałkowo (6 km mod nord) er en gammel fiskerlandsby, der til dato har bevaret sin oprindelige, landlige karakter, og som har betydelige turistmæssige værdier. Gennem en lang række år har Szałkowo været et attraktivt feriested. Man finder her adskillige pensionater og anløbsbroer til både.
Siemiany (24 km mod nord) er en malerisk bebyggelse, der ligger omgivet af skove, i centrum af landskabsparken Park Krajobrazowy Pojezierza Iławskiego, på den vestlige bred af Jeziorak-søen. Stedet er meget besøgt af turister om sommeren. Der er en havn for de mange sejlbåde – der færdes på søen og sejler ud til de talrige småøer i denne del af Jeziorak – og for fiskerbåde.
Jerzwałd (31 km mod nord) er en lille landsby ved Płaskie-søen (“Fladsø”). Denne landsby er siden 1994 sæde for direktionen for landskabsparkerne Pojezierze Iławskie (Iława-sølandskabet) og Wzgórza Dylewskie (Dylewo-bakkerne). Den botaniske have, der er anlagt ved parkcentret samt den omfattende viden om naturen og skovens dyr, som de ansatte dér besidder, tilskynder mange til et besøg i Jerzwałd og til afslapning i naturens skød.
Szymbark (9 km mod nordvest). En landsby ved Szymbark-søen, nævnt første gang i 1378 som borglandsby. I parken står ruinerne af borgen Szymbark, en gotisk bygning oprindeligt tilhørende det Pomesaniske Domkapitel. Med hensyn til størrelse stod borgen kun tilbage for borgen i Malbork. Den rummede ca. 6.000 m2 og havde 12 tårne (nogle af dem genopbygget), hvoraf hvert havde sin egen udformning. I 1946 nedbrændte borgen. Efter krigen har man to gange forsøgt at rejse borgen af ruinerne. Først i de senere år er den delvis blevet genopbygget. Indkørslen til borgen sker ad en arkadebro.
I november 1995 blev borgruinen i Szymbark dog endelig værdsat, idet scener til den tysk/fransk/engelske film“Der Unhold” med bl.a. John Malkovich blev indspillet her, instrueret af Volker Schlöndorff (skaberen af “Bliktrommen”). Szymbark blev da forvandlet til en slagmark fra slutningen af 2.verdenskrig og mange af landsbyens indbyggere deltog som statister i indspilningen.
Udover ruinerne kan nævnes vandrestien, kaldet “Napoleon-stien”, der går fra landsbyen Kamionka til borgen ad en allé med gamle egetræer. Rundt om borgen findes gamle fyrretræer, der kan være 200 eller endda 300 år. Få hundrede meter fra borgen er bevaret en gammel kirkegård, der rummer gravpladser for adskillige generationer af slægten Fickenstein.
Se også: Korsridderborge og bispeborge i det nordlige Polen .

Indkvartering

Booking.com
Powiat Iławski

Spisesteder

Powiat Iławski

Links til andre sider

Iława Byens officielle side – på polsk og med oversættelser til en lang række sprog, herunder engelsk, tysk, dansk, russisk
Powiat Iławski

Kort
Iława
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software