Wejherowo


Rådhuset i Wejherowo. – No machine-readable source provided. Own work assumed (based on copyright claims)., CC BY-SA 2.5, Link

Afstande i km

Jastarnia
51 km nø,
Puck
23 km nø,
Władysławowo
31 km nø,
Hel
65 km ø, 52 km sø, 25 km sø, 45 km s, 77 km s, 60 km nv, 35 km sv, 8 km sø, 14 km sø, 36 km sø

Indbyggertal

50.129 (2016)

Beliggenhed og historie

Byen Wejherowo (på kaszubisk: Wejrowò) ligger i det Pommerske Amt i det nordøstlige Polen, nordvest for Gdańsk. I forhold til Danmark ligger byen ca. på samme bredde som Gedser.
Wejherowo er en af de vigtigste byer (af nogle kaldet hovedstaden) i Kaszubien (po.: Kaszuby, kasz.: Kaszëbë), en kulturel region i det nordlige Polen med sit eget regionale sprog: kaszubisk.

Man har kendskab til en slavisk boplads på Borghøjen fra tiden mellem det 7. og det 9.årh. De første skriftlige oplysninger om bebyggelserne Nanice og Śmiechowo stammer fra begyndelsen af det 14.årh. Disse lokaliteter er i dag bydele i Wejherowo.
I 1643 blev bebyggelsen Wejherowska Wola grundlagt af den pommerske stormand Jakub Wejher. Fra juni 1643 opførtes en sognekirke, kaldet Helligåndskirken, her. I 1647 inviterede Jakub Wejher munkeordenen Franciskanerreformisterne til at tage ophold i Wejherowska Wola. Året efter grundlagde Jakub Wejher Sankt Annas Kirke og Franciskanerreformisternes kloster.Omkring 1649 anlagde man en Jesu Lidelsesvej med et antal stationer (kapeller) undervejs (Kalwaria Wejherowska). Den 13.januar 1650 tildelte kong Jan Kazimierz bebyggelsen købstadrettigheder; disse blev bekræftet af kong Jan III Sobieski i 1696.
Ejerskabet af Wejherowo blev i 1676 overtaget af fyrst Michał Kazimierz Radziwiłł. Dennes enke afgav i 1685 byen til kong Jan III Sobieski.
Efter Polens første deling i 1773 blev byen indlemmet i Preussen og fik det tyske navn Neustadt. Byen blev i 1818 hovedby i et distrikt der bla. omfattede Puck, Sopot og halvøen Hel. Som følge af et preussisk dekret fra 1834 om nedlæggelse af klostre, blev klosteret i Wejherowo lukket i 1872; bygningerne blev indrettet til skole.
I 1920 vender Wejherowo tilbage til Polen.
Under 2.verdenskrig, i årene 1939-1940, blev over 14 tusinde indbyggere i Wejherowo, Gdynia, Gdańsk og Puck og flere mindre byer i omegnen myrdet af tyskerne i Piaśnica-skoven ca. 10 km nord for Wejherowo. Piaśnica var dermed det næststørste (efter Stutthof/Sztutowo) henrettelsessted i Pommern, undertiden kaldet Det Pommerske Katyń.
Efter krigen, i 1946, vendte franciskanermunkene tilbage til Wejherowo, hvor de overtog ansvaret for kirken og lidelsesvejen.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Torvet
Torvet i Wejherowo bærer navnet Jakub Wejher’s Plads, og det er byens hjerte, det centrale mødested for indbyggerne, det sted hvor mange festligheder afholdes. Centralt på pladsen står mindesmærket for byens grundlægger, Jakub Wejher. Den vigtigste bygning er rådhuset, der står på torvets sydside.

Rådhuset
Den første rådhusbygning opstod i 1650, da byen fik købstadrettigheder. I 1729 opførtes en mere anselig bygning og i 1908 byggedes det tredje rådhus, som stadig er byens arkitektoniske pryd. Det nuværende rådhus har træk, der minder om de to foregående og er opført overvejende i empire-stil. Klokken i rådhustårnet stammer fra 1600-tallet og er forbundet med rådhusuret. På klokken ses giverens navn: Jakub Wejher samt støberens navn. Dagligt, kl. 12.00, 15.00 og 18.00, lyder den kaszubiske hymne fra rådhustårnet.

Jesu Lidelsesvej i Wejherowo (Kalwaria Wejherowska)
blev grundlagt af Jakub Wejher i 1649-1659. Langs vejen er der bygget 26 små kapeller i hhv. barok, rokoko og neogotisk stil. Før bygningen af kapellerne havde man planlagt vejens totale længde og afstanden mellem stationerne, således at længden præcist modsvarede længden af Jesu lidelsesvej i Jerusalem.

Slægterne Keyserlingk og Przebendowski’s Palæ
er bygget i det 18. og 19.årh. Fra 1790 til 1945 tilhørte ejendommen slægten Keyserlingk. Fra 1995 rummer palæet Museet for Kaszubisk-Pommersk Litteratur og Musik.

Treenighedskirken
blev bygget i 1755, bekostet af Jan Przebendowski, på stedet for den tidligere kirke fra 1644.

Sankt Annas Kirke
er Franciskanerordenens klosterkirke, bygget af Jakub Wejher i 1650. Det er et af de ældste bygningsmindesmærker i byen med en bygning, der er uden større ændringer gennem tiden. Dog blev kirken forlænget med nogle få meter i det 18.årh. i forbindelse med indretningen af et kor. Indvendigt har ordenen – mod sine hidtidige principper – ladet opstille et orgel i kirken. I kælderen findes Museet for Franciskanerordenen.

Omegnen

Mod øst er der fra Wejherowo ca. 20 km til Puck-bugten og dermed til Østersøen.
Lige nord for bydelen Nanice løber floden Reda fra vest mod øst, hvor den har sit udløb i Gdańsk-bugten.

Hovedvej nr.6 (Koszalin-Gdynia) passerer byens nordlige del og adskiller den indre by fra bydelen Nanice mod nord.
Med hensyn til flyforbindelser er der 40 km mod sydøst til Lech Wałęsa-Lufthavnen ved Rębiechowo vest for Gdańsk.
Færgeforbindelse: Fra Gdynia, 25 km mod sydøst, går der færge til Karlskrona i Sverige.

Ved landsbyen Dąbrówka sydvest for Wejherowo ligger Militærteknisk Museum, opført på et 15 ha stort terræn, hvor der tidligere var opstillet raketbatterier til forsvar af Gdańsk/Gdynia-området mod luftangreb.

Golf: Ved Pętkowice et par km syd for Wejherowo ligger Sierra Golf Club med en professionel 18 hullers golfbane.

Indkvartering

Booking.com
h4. Andre internetsider og kilder

Wejherowo
Powiat Wejherowski – med mange infomationer for turister

Kort
Wejherowo
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software