Zambrów


Zambrów’s byvåben, et sort bisonhovede på rød bund, der illustrerer bynavnets oprindelse (se nedenfor). – Photo by: Bastianow (Bastian), POL Zambrów COA, CC BY-SA 4.0

Afstande i km

Maków Mazowiecki
89 km sv, 76 km nø, 78 km sø, 27 km nv, 61 km nv, 35 km sv, 101 km sv, 80 km sø, 72 km s, 130 km sv, 79 km sv, 20 km sø, 71 km sv

Indbyggertal

22.219 (2016)

Beliggenhed og historie

Zambrów ligger i det østlige Polen, sydvest for amtshovedstaden Białystok. Byen ligger i dag i Podlasie Amt, men historisk set var den en del af regionen Mazowsze. Hovedvejen gennem byen forbinder Warszawa med Białystok.

Byens navn kommer af det gammelpolske “ząbr”, der betyder “bisonernes levested (habitat)”. I byvåbenet findes et bisonhoved.
Den første omtale af en bebyggelse ved navnet Zambrów, som en landsby, der var ejet af en fyrste, er fra 1403. Landsbyen var oprindeligt de masoviske fyrsters ejendom. Anerkendelse som by og købstadrettigheder fik Zambrów på et tidspunkt kort før 1430, men det præcise årstal kendes ikke. Da Mazowsze blev indlemmet i den polske stat, blev Zambrów en kongelig by. Zambrów blev herefter det administrative centrum i et distrikt (powiat), hvilket byen forblev helt til 1795.
Zambrów’s blomstringstid var i slutningen af det 15.årh. og begyndelsen af det 16.årh. Svenskernes felttog i Polen i det 17.årh. og krigene i begyndelsen af det 18.årh. medførte betydelige ødelæggelser i byen. I 1795 kom en stor del af Polen – herunder Zambrów – under preussisk styre. Fra 1815 var byen en del af Kongeriget Polen, en lydstat i personalunion med Rusland. Fra 1866 blev området indlemmet som en del af Rusland.
Som følge af bygningen af vejen fra Warszawa gennem Zambrów til Białystok i midten af det 19.årh. voksede byen og erhvervslivet udvikledes. Som følge af russiske repressioner efter de polske opstande mod Rusland mistede byen i 1870 sin status som købstad. I slutningen af det 19.årh. byggede russerne et stort kasernekompleks i Zambrów. I samme periode opstod dog også flere industrivirksomheder.
Genskabelsen af den polske stat efter 1.verdenskrig medførte stabilitet og udvikling i hele regionen. I 1919 genvandt Zambrów sin status som købstad. I hele mellemkrigstiden var Zambrów præget af, at det var en garnisonsby, I alle årene var polske soldater indkvarteret på byens kaserne.
I 1939 var der 7.500 indbyggere i byen, hvoraf ca.halvdelen var jøder. Den 10.-13.september foregik der kampe i omegnen af Zambrów mellem polsk infanteri og et tysk panserkorps under general Guderian. Den polske modstand blev brudt, og af de tilfangetagne polske soldater blev ca. 200 myrdet. I henhold til Ribbentrop-Molotov-pagten blev Zambrów besat af Sovjetunionen. I byen fandtes under krigen en ghetto for jøder, lejre for krigsfanger og for tvangsarbejdere.
I 1946 var der kun 4.130 indbyggere i Zambrow og krigsødelæggelserne blev anslået til ca. 43 %. Byen blev dog relativt hurtigt genopbygget. I 1954 åbnedes i Zambrów en stor bomuldsfabrik, der kom til at beskæftige ca.3.000 personer, især kvinder. I de følgende år udviklede fødevareindustrien sig betydeligt. Fra 1999 blev Zambrów igen administrativt center i et distrikt.

Turistattraktioner

Seværdigheder i udvalg:

Treenighedens Kirke
Kirken er fra 1874-79, bygget i neoromansk stil. Det er en treskibet kirke med tværskib. Bygningen afsluttes med en femkantet apsis.
På kirkegården findes en grav for de omkomne oprørere fra 1863-64. På gravstenen ses de omkomnes navne. – Ved siden af denne grav ses en fællesgrav for de soldater, der blev dræbt under slaget om Zambrów i september 1939.

Den jødiske kirkegård
Kirkegården blev anlagt i 1828 og hlev udvidet i slutningen af det 19.årh. I henhold til de jødiske traditioner findes ved indgangsporten en brønd, hvor den rituelle afvaskning efter begravelseshandlinger kan foregå.

Bisonstatuen
En statue af en bison, udført i bronze, af indbyggerne kaldet “Zambruś”. Statuen skal minde om oprindelsen til byens navn, ligesom byvåbenet gør.

Omegnen

Czerwony Bór
“Den Røde Skov” er beliggende vest og nord for Zambrów. Den strækker sig over ca. 60 km i nord-sydlig retning og dækker over 10.000 hektar.

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Zambrów – Byens officielle side på polsk og engelsk.

Kort
Zambrów
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software