- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Schlesien
Rybnik


Afstande i km: Wodzisław Śląski 12 sv, Rydułtowy 12 sv, Racibórz 27 v, Kędzierzyn-Koźle 69 nv, Knurów 22 nø, Gliwice 28 nø, Zabrze 42 nø, Ruda Śląska 42 nø, Katowice 53 nø, Mikolów 35 nø, Tychy 44 nø, Żory 14 sø, Pszczyna 35 sø, Skoczów 45 sø, Ustroń 57 sø, Oświęcim 61 sø, Jastrzębie-Zdrój 19 sø, Cieszyn 63 s.
Indbyggertal: 141.410 (2010)

Beliggenhed og historie:

Byen Rybnik er beliggende i Øvre Schlesien, umiddelbart sydvest for Katowice-området , det store by- og industriområde i det sydlige Polen, bestående af mange byer og industriarealer, der med tiden er vokset helt eller delvis sammen. Rybnik ligger sydvest for Gliwice og vest for Tychy. Rybnik er centerby i Kuldistriktet Rybnik, der mod syd grænser til Tjekkiet og mod nord til det Øvreschlesiske Industriområde (Katowice-området).
Byens navn betyder på den schlesiske dialekt: fiskedam, og skyldes de fiskedamme, der fra gammel tid fandtes her.

Byen fik rettigheder som købstad på et tidspunkt før 1308. Rybnik hørte under Fyrstendømmet Racibórz, siden blev byen hovedstad i et selvstændigt fyrstendømme. I 1327 blev Rybnik et len under den tjekkiske krone. Fra 1526 var byen under østrigsk dominans. Efter 1740 lå Rybnik indenfor Preussens grænser. Fra slutningen af det 18.årh. udvikledes kulminedriften såvel som andre industrigrene. Rybnik vendte tilbage til Polen i 1922. Efter den tyske besættelse under 2.verdenskrig blev byen befriet den 26.marts 1945. Efter krigen udvikledes byen kraftigt, ikke blot indenfor industri, men også hvad angår undervisning, kultur, sport, rekreative faciliteter og turisme. Man lagde fortsat stor vægt på udvindingen af kul; de eksisterende miner blev moderniseret og nye blev bygget. I 1970-erne byggedes et stort elektricitetsværk nordvest for byområdet. I den forbindelse anlagde man et vandreservoir på 4,5 km2: Rybnik-søen. Antallet af arbejdspladser og indbyggere voksede. I 1964 opførtes en ny teaterbygning. Rybnik er i dag den 25. største by i Polen mht. indbyggertal.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Museet i Rybnik
oprettet i sin nuværende skikkelse i 1970, har til huse i den gamle rådhusbygning. Bygningen (fra 1822) er i 2 etager med tagetage og et markant firkantet tårn (klokketårn) med tårnhjelm.

Teateret (Teatr Ziemi Rybnickiej)
- bygget 1964.

Byretten - den tidligere borgbygning
Den middelalderlige borg i Rybnik blev bygget ved overgangen mellem det 12. og 13.årh. Senere ombygninger har givet den trefløjede bygning dens nuværende senbarokke-klassicistiske udseende. Bygningen er nu sæde for Byretten i Rybnik og har iøvrigt haft denne funktion siden 1842.

Antonio di Padova - Basilikaen
- neogotisk kirke bygget 1903-1906. Det er den højeste kirke i hele Schlesien med to tårne, der måler 96 meter i højden.

Sankt Katarinas Kirke
- en smuk trækirke fra 1543 i den nordlige forstad Wielopole.

Rybnik-søen
Den kunstige sø umiddelbart nordøst for byområdet blev skabt i 1970-erne ved opdæmning af vandet i floden Ruda - i første omgang til brug for det nybyggede Rybnik Elektricitetsværk. I dag findes flere sejlklubber ved søen såvel som spejderhytter, feriecentre og ridecentre.


Omegnen:


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Noclegi, Gastronomia

Spisesteder:
Noclegi, Gastronomia


RYBNIK

Andre internetsider og kilder:
Rybnik
(på polsk og engelsk)


Retur til: Schlesien

Copyright © 2012 Spangshus