Elbląg


Sankt Mikołaj-kirken i Elbląg

Afstande i km

Frombork
30 km nø,
Krynica Morska
63 km n,
Nowy Dwór Gdański
23 km nv,
Dzierzgoń
36 km s,
Orneta
55 km ø, 40 km nø, 58 km nv, 94 km nv, 115 km v, 68 km sv, 42 km nv, 92 km ø, 31 km sv, 51 km sø, 116 km sø, 72 km sø, 23 km sø, 59 km nv, 48 km sv, 51 km sv

Indbyggertal

130.000 (2006)

Beliggenhed og historie

Elbląg ligger i det nordlige Polen ved floden Elbląg, før dennes udløb i Wisła-fjorden (Zalew Wiślany). Floden forbinder Elbląg-kanalen og Drużno-søen med fjorden. Wisła-fjorden (eller Wisła-havbugten) begrænses mod Østersøen af landtangen Mierzeja Wiślana. Elbląg er en havneby og industriby.

I det nuværende Elbląg, nær den tidligere prusiske by Truso, byggede korsridderne i 1237 en borg. I 1246 fik bebyggelsen omkring borgen tildelt købstadrettigheder. I 1347 grundlagdes den nye by (Nowe Miasto) øst for den gamle by. Elbląg blev en havneby og handelscentrum og medlem af Hanseforbundet (1358-1618). I det 14.årh. konkurrerede byen med held med byen Gdańsk.
Byen Elbląg kom som selvstændig bystat fra 1457 under polsk overhøjhed. I det 17.årh. fulgte en nedgangstid for byen som følge af krige samt en stigende tilmudring af Wisła-fjorden.
Fra 1772 kom byen under preussisk styre; der fulgte en aktiv germaniseringsproces, samtidig med, at byen i nogen grad mistede sin betydning. Byens tyske navn var Elbing.
I 1828 byggedes det første dampskib i Elbląg. 1837 grundlagdes en maskinfabrik, på grundlag af hvilken der med tiden udvikledes et kendt værft og en stor lokomotivfabrik. I 1878 oprettedes en cigarfabrik, der skulle blive den største i sin art på det europæiske kontinent. Et stort mejeri byggedes i 1889. I 1907 opførtes en automobilfabrik, ejet af Franz Komnick, der fremstillede både personbiler, lastbiler, busser, traktorer m.m. Bygningen af Elbląg-kanalen i 2.halvdel af det 19.årh. bidrog til det økonomiske opsving.
Under 2.verdenskrig fandtes i byen 2 fangelejre, der var filialer af koncentrationslejren i Sztutowo (Stutthof), nordvest for Elbląg. En stor del af den lokale, polske befolkning blev udryddet af Hitlers styrker og ca. 60 % af byen blev ødelagt under krigshandlingerne.


Elbląg. Borgerhuse i Den Gamle By ved ul. Rybacka

Turistattraktioner

Elbląg blev alvorligt ødelagt under den sidste krig, men er nu delvis genopbygget.

Sankt Mikołaj Kirke
Ved det gamle torv (Stary Rynek) hæver sig den efter krigen genopbyggede, gotiske Sankt Mikołaj Kirke med sit imponerende tårn (96 m). Kirken opstod i 1240-60; i det 14. og 15.årh. blev den ombygget og udbygget. I kirkerummet er hvælvingerne fra gotikken og renæssancen blevet bevaret såvel som værdifuldt inventar: en døbefont i bronze fra 1387, sengotiske altre fra begyndelsen af det 16.årh., en prædikestol i renæssancestil fra 2.halvdel af det 16.årh. samt en sengotisk skulptur, der forestiller Kristi korsfæstelse, fra 1.halvdel af det 15.årh.


Sankt Mikołaj Kirke

- Nær kirken, ved gaderne Św.Ducha, Rzeźnicka, Wigilijna, Mostowa, Rybacka samt Stary Rynek kan man se en række rekonstruerede borgerhuse fra bl.a. renæssancetiden.


Den sydlige del af Stary Rynek

Korsridderborgen.
Nær floden findes resterne af den tidligere korsridderborg. Den nuværende bygning rummer et museum med en historisk afdeling, der præsenterer en udstilling over emnet: Elbląg’s historie fra middelalderen til efterkrigstiden. Den oprindelige borg, opført i 1237, blev i 1454 erobret og ødelagt.

Maria-kirken (Kościół Mariacki) og Dominikanerklosteret
Den tidligere Maria-kirke og Dominikanerordenens klosterbygninger findes begge ved Kuśnierska-gaden i den nordlige del af den gamle by.Kirken opførtes i midten af det 13.årh. og er senere blevet udbygget. I kirkebygningen befinder sig nu et kunstgalleri: Galeria El, hvor der arrangeres udstillinger af moderne kunst.

Helligåndskirken (Kościół Świętego Ducha)
Den tidligere Helligåndskirke og Helligåndshospitalet stammer fra 2.halvdel af det 13.årh. og hører til de ældste bygningsværker i byen. Efter den genopbygning, der fulgte efter den sidste krigs ødelæggelser, har kommunebiblioteket fået til huse her.

Brama Targowa
Længst mod nord i den gamle bydel, ved Wałowa-gaden (Voldgade) finder man den gamle byport, Brama Targowa (Markedsporten), der blev opført i 1300-tallet – den ældste del påbegyndt i 1319 – som en del af bymuren.


Brama Targowa (Markedsporten)

Bażantarnia-parken
Nordøst for byen ligger parken Bażantarnia (“Fasangården”), et malerisk skovområde med kilometerlange turiststier, koncerttribune og restaurant. Parken har været et yndet udflugtsmål for byens indbyggere siden det 19.årh.


Floden Elbląg vest for Den Gamle By

Omegnen

Landskabsparker:
Umiddelbart nord for byen, øst for floden og syd for fjorden er et stort område udlagt som landskabspark under navnet “Park Krajobrazowy Wysoczyzny Elbląskiej”.

Vandveje:
Syd for byen findes den store sø Drużno, fra hvilken Kanaler og andre vandveje i det nordøstlige Polen fører sydpå og forbinder byerne Elbląg og Ostróda. Kanalen har en længde på ca. 60 km, over hvilken strækning der er en samlet niveauforskel på ca. 100 meter. For at overvinde denne forskel er der bygget et (efter europæisk målestok) enestående system af slæbesteder, hvor fartøjerne transporteres over land.


Fra flodhavnen i Elbląg

Indkvartering

Booking.com
Wirtualny Elbląg – med links til praktiske informationer for turister

Spisesteder:

Wirtualny Elbląg – med links til praktiske informationer for turister


Elbląg. Św.Ducha-gaden i Den Gamle By

Andre internetsider og kilder

Wirtualny Elbląg

Kort
Elbląg
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software