Grybów


Panorama over Grybów. – Photo by: Jerzy Opioła, Grybów 9PR8, CC BY-SA 4.0

Afstande i km

31 km nø, 19 km nø, 50 km nø, 126 km nv, 28 km s, 46 km nv, 38 km sv, 20 km v, 118 km sv, 45 km sv, 38 km sv, 29 km sv, 65 km n

Indbyggertal

6.409 (2005)

Beliggenhed og historie

Grybów ligger i det østlige Małopolska, midtvejs mellem Nowy Sącz og Gorlice. Byen er beliggende ved hovedvej 28, der går fra Zator mellem Katowice og Kraków via Nowy Sącz til den ukrainske grænse øst for Przemyśl, og som udgør den sydligste af de to hovedfærdselsårer, der i vest-østlig retning forbinder og gennemskærer regionerne Małopolska og Podkarpacie. Floden Biała, en sydlig biflod til Dunajec, strømmer gennem byen fra syd til nordøst. Sydvest for byen ligger bjergområdet Beskid Sądecki, mod sydøst Beskid Niski.

I 1340 grundlagdes på dette sted en egentlig by med privilegier og garantier for handelen. Her, hvor handelsvejene fra øst og syd krydsede hinanden, fandtes på dette tidspunkt allerede en bosættelse, der hermed fik mulighed for en hurtigere udvikling. Klædefremstillingen blomstrede og en kalk- og salpeterindustri voksede frem. Bygningstømmer og skind m.m. transporteredes via handelsruterne og fra Ungarn importeredes bl.a. vin.
I 1620’erne begyndte en nedgangstid for byen, forårsaget af egne og udenlandske troppers hærgen, herunder især de svenske styrker. Udover krigshandlinger med plyndringer og brande var byen udsat for epidemier gennem både det 16., 17. og 18.årh. Efter Polens deling i 1772 befandt denne del af Polen sig under østrigsk herredømme, som en del af provinsen Galizien. Selve Grybów var dog allerede fra 1770 under Østrig. Dette forhold standsede ikke byens forfald, tværtimod uddybedes fattigdommen i området.
Til trods for, at Østrig ikke støttede industriens udvikling i denne del af Galizien, voksede i løbet af det 19.årh. antallet af møller og savværker og i selve byen opstod en træforarbejdningsvirksomhed. Kreaturhandelen voksede, hjulpet på vej af en ny jernbanelinie. I omegnen påbegyndtes en udvinding af olie i industriel skala.
Efter 1.verdenskrig blev Grybów hovedstad i et distrikt, der dog blev nedlagt i 1932. Indledningen til 2.verdenskrig lignede situationen i mange andre polske byer. Efter kampe i byen den 6. og 7.september 1939 indledtes den tyske besættelse. I Grybów oprettede tyskerne en krigsfangelejr, en tvangsarbejdslejr og tre fængsler. Ved krigens afslutning, hvor sovjetiske tropper indtog byen, var Grybów gennem flere dage udsat for en kraftig beskydning, som følge af hvilken ca. 2/3 af byen blev ødelagt.
Efter krigen var det tid til en genopbygning af byen. Der byggedes også nye kvarterer med boligblokke og parcelhuse. Kulturlivet blomstrede frem, herunder teaterlivet. Et sportsstadion er blevet opført. Til glæde for turisterne har man anlagt en teltplads.


Torvet og kirken i Grybów

Turistattraktioner

Hosch-palæet (Dwór Hoschów)
Hosch-palæet er et slot, der tilhørte de tidligere ejere af Grybow; det rejser sig på den sydøstlige side af byens torv. Arkitektoniske elementer antyder, at det er opført senest i 2.halvdel af 1830’erne. Det er en grundmuret bygning i 2 etager, opført over en grundplan, der har form som bogstavet H – som i navnet Hosch. Ejeren af Grybów og de omkringliggende godser var fra 1828 Józef Hosch, og det var netop ham, der byggede palæet. Mod øst og vest findes udsigtsterrasser, der hviler på fire par søjler. Bygningens ydre er bevaret frem til nutiden uden væsentlige ændringer, hvorimod det indre i en vis udstrækning er blevet ændret for at tilpasse det til det sociale arbejde, der udføres af Caritas. Mod øst falder en mindre have i terrasser ned mod Biała-floden.
Sognekirken
Den romersk-katolske menigheds sognekirke er indviet til den hellige Katarzyna Aleksandryjska. Den ligger tæt ved hovedgaden, på den østlige side af torvet, som den dominerer med sit høje, slanke tårn.
Museet i den gamle præstebolig
Den gamle præstebolig (plebania) er en fredet bygning, opført i lærketræ i 1699; den er nu indrettet som museum. Her kan man bl.a. se et billede af den hellige Zofia med døtre (fra ca. 1450) og et billede af den hellige Sebastian fra overgangen mellem det 15. og 16.årh. Fra samme periode stammer et billede af den hellige familie; det er købt i Gdańsk af håndværkere fra Grybów, der var rejst til det nordlige Polen for at sælge skind, som de selv havde garvet. En særlig samling udgøres af et større antal ikoner, der stammer fra forskellige græsk-katolske kirker. I museet findes udover billedkunst også adskillige, værdifulde gamle tryk, herunder flere græsk-katolske evangelarier og et kongeligt brev fra 1724 rettet til håndværkerne i Grybów og underskrevet egenhændigt af August II Mocny.

Omegnen

Grybów kan være udgangspunkt for udflugter i omegnen, f.ex. mod syd i retning af Krynica, langs floden Biała.
Hvis man kører mod øst i retning af Gorlice, kan man dreje fra mod syd til den nyligt skabte, kunstige sø ved landsbyen Klimkówka.
Szymbark (ca. 11 km øst for Grybów)
Man kommer til Szymbark ad hovedvej nr.28 mod Gorlice. I Szymbark kan man beundre den lille borg, et adeligt renæssancekastel fra 1.halvdel af det 16.årh. Borgen står på den stejle flodbred ned mod floden Ropa; grundplanen er firkantet og måler 20×13 m. Borgen har fire, firkantede hjørnetårne i bygningens højde, der udover andre formål anvendtes ved observation og forsvar. Borgen blev forladt i løbet af det 18.årh. En egentlig renovering påbegyndtes i 1950. – Ved siden af borgen findes et frilandsmuseum.
Bukowiec (ca. 20 km nordøst for Grybow)
Nær Bukowiec findes naturreservatet “Diable Skały” (Djævleklipperne) med spændende klippehuler, især “Diabla Dziura” (Djævlehullet), der i en højde af 470 m.o.h. strækker sig 365 m. ind i klippen.

Indkvartering

Booking.com

Andre internetsider og kilder

Miasto Grybów

Kort
Grybów
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software