Rytro


Borgruinen i Rytro

Afstande i km

Den slovakiske grænse ved Piwniczna
9 km sø, 38 km nø, 125 km nv, 46 km sø, 35 km sø, 20 km n, 79 km v, 8 km sø, 12 km n, 48 km sv

Indbyggertal

2.273 (2009)

Beliggenhed og historie

Rytro ligger ved floden Poprad i bjergregionen Beskid Sądecki i det sydlige Polen. Den nærmeste større by er Nowy Sącz, 20 km mod nord. En meget naturskøn vej fører turisten gennem Poprad-floddalen. Vejen begynder i Nowy Sacz, fører forbi Stary Sącz, hvor man møder Poprad, videre gennem Rytro, Piwniczna-Zdrój og Żegiestow-Zdrój til Muszyna; herfra går vejen mod nord (men ikke længere langs Poprad) til kurbyen Krynica.
Efter alt at dømme har der eksisteret en borglignende befæstning på højderne ved Rytro allerede i det 13.årh., men det første dokument, der med sikkerhed beviser borgens eksistens (her kaldet “castrum Ritter”), er fra april 1312. Rytro’s beliggenhed på et sted, hvor Poprad’s løb danner en smal dal, gjorde den højtliggende borg let at forsvare. Borgen tjente gennem lang tid bl.a. som toldsted. I begyndelsen af det 16.årh. blev borgen ødelagt, og den har siden henstået som en ruin.
I november 1770 blev der i Wien undertegnet et dokument om indlemmelse af Sącz-regionen – herunder Rytro – i Østrig-Ungarn.
I 1914 fandt der et slag sted mellem russiske og østrigske tropper i området mellem Rytro og landsbyen Barcice (mod nord), et slag, der endte med russisk nederlag.
I mellemkrigstiden blev Rytro et velbesøgt feriested, en udvikling, der dog blev afbrudt af 2.verdenskrig.
Rytro udgør i dag en selvstændig landkommune.

Turistattraktioner

Borgruinen .
Den første borg blev opført af træ i det 13.årh. Den ældste murede bygningsdel er det cylindriske tårn fra slutningen af det 13.årh. Borgruinen står på et stejlt højdedrag, 463 m.o.h. Stedet er smukt og værd at besøge, også på grund af den pragtfulde udsigt over omegnen. Tårnet er bygget af sandsten oghar meget tykke mure; den bevarede del har en højde på 8 meter. Indgangen til tårnet er beliggende højt over borggården (af sikkerhedsgrunde); i sin tid har man brugt en stige for at komme derop. Langs højens kant stod en ringmur, hvoraf dele er bevaret. Mod syd var en høj bygning med skydeskår sammenbygget med muren; dele heraf er bevaret. Man kom ind i borganlægget gennem en port på østsiden. Ringmuren af sten og beboelsesbygningen opstod i midten af det 14.årh. Det vides fra en beskrivelse i midten af 1500-tallet, at borgen på det tidspunkt var ret medtaget. I 1657, under svenskekrigene, blev borgen ødelagt.

Træarkitektur:
Adskillige fredede træbygninger, herunder villaer og andre beboelseshuse samt magasinbygninger.


Landskabet nær Rytro

Indkvartering

Booking.com
Spisesteder:
Gmina Rytro – med praktiske oplysninger for turister

Andre internetsider og kilder

Gmina Rytro

Kort
Rytro
Rating
Dette sted er særlig interessant:
Godt Skal bare opleves

Søg efter overnatning
Booking.com
Søg


This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software